Acasă Actualitate Deputatul Mihai-Adrian Țiu propune o lege pentru recunoașterea oficială a uneia dintre...

Deputatul Mihai-Adrian Țiu propune o lege pentru recunoașterea oficială a uneia dintre cele mai mari victorii ale Moldovei împotriva Imperiului Otoman

33

Ziua de 10 ianuarie ar putea deveni Zi Națională de Comemorare a Bătăliei de la Vaslui (Podul Înalt).

Deputatul SOS România de Olt, Mihai-Adrian Țiu, a depus în Parlament o propunere legislativă care vizează instituirea zilei de 10 ianuarie ca Zi Națională de Comemorare a Bătăliei de la Vaslui (Podul Înalt), una dintre cele mai semnificative victorii ale Moldovei și un moment definitoriu în istoria Europei de Est.

„Este un act de reparație istorică și o oportunitate de reafirmare a identității naționale”, subliniază deputatul în expunerea de motive a inițiativei legislative. El argumentează că națiunea română are nevoie, mai mult ca oricând, de repere istorice solide și de promovarea valorilor care au definit-o de-a lungul secolelor.

Bătălia de la Vaslui, purtată pe 10 ianuarie 1475, l-a avut ca protagonist pe domnitorul Ștefan cel Mare, care, în fruntea unei armate moldovenești sprijinite de aliați maghiari și poloni, a obținut o victorie strălucită împotriva unei oști otomane superioare numeric, condusă de marele vizir Suleiman Pașa. Folosind o strategie militară ingenioasă și elementul surpriză, Ștefan a reușit să obțină una dintre cele mai mari înfrângeri suferite de Imperiul Otoman în Europa Răsăriteană.

Victoria nu a avut doar o importanță militară, ci și una diplomatică și simbolică. Papa Sixt al IV-lea l-a numit pe Ștefan „Athleta Christi”, atletul lui Hristos, în semn de apreciere pentru apărarea valorilor creștine în fața expansiunii otomane.

Proiectul de lege nu prevede declararea unei zile libere, ci doar includerea datei de 10 ianuarie în calendarul oficial al zilelor comemorative, cu caracter educativ și cultural. Astfel, se propune organizarea de manifestări comemorative, lecții deschise, expoziții și activități tematice în școli, instituții culturale și la nivelul autorităților publice.

„România trebuie să-și onoreze trecutul. Ștefan cel Mare nu este doar o figură legendară, ci un model de conducător devotat credinței și poporului său. Vaslui este locul unde s-a scris o filă de istorie europeană prin sânge, strategie și curaj”, a mai afirmat deputatul.

Inițiativa urmează să fie dezbătută în comisiile parlamentare de specialitate, iar în cazul în care va fi adoptată, Guvernul va avea la dispoziție 30 de zile pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.