Reportaj – Isidoros Karderinis
ATENA, Grecia – Au trecut doi ani de la tragică zi a coliziunii trenurilor din 28 februarie 2023 în Valea Tempe, lângă satul Evangelismos, situat în prefectura Larissa, la nord-est de capitala cu același nume, și care se află la 129 de kilometri de al doilea oraș ca mărime al Greciei, Salonic. Rezultatul acestui eveniment dramatic, numit adesea „tragedia de la Tempe” sau „crima de la Tempe”, a fost 57 de morți și cel puțin 85 de răni, 25 dintre ele foarte grave. Este cel mai mortal accident de cale ferată care a avut loc în Grecia.
Mai exact, un tren de pasageri al companiei Hellenic Train, membră a companiei de stat italiene Ferrovie Dello Stato Italiane, care se îndrepta de la Atena la Salonic și care transporta peste 350 de pasageri, s-a ciocnit frontal la 23:21 noaptea cu un tren comercial al aceleiași companii care se îndrepta din Salonic către Thriasio Pedio, care este o câmpie în prefectura Atticii, la vest de Atena. Trenul de marfă transporta ilegal – adică nedeclarat – o încărcătură cu substanțe chimice inflamabile, 3,5 tone. Aceasta este concluzia la care sa ajuns în urma unei investigații comandate de experții serioși ai Universității din Gent din Belgia. Cele două trenuri s-au deplasat pe aceeași linie timp de 16 minute înainte de coliziunea fatală.
Ciocnirea a deraiat majoritatea vagoanelor trenului de călători, iar în momentul coliziunii s-a produs instantaneu o minge de foc și incendiu, arzând complet cele două vagoane din față ale trenului de călători. Majoritatea victimelor au fost greci, dar printre morți se numărau și șase albanezi, un român, un sirian și un cetățean din Bangladesh.
În urma accidentului, peste noapte au avut loc proteste și confruntări cu poliția în toată Grecia, în timp ce pe 2 martie 2023, angajații căilor ferate de la Hellenic Train și Metrou din Atena au intrat în grevă pentru a protesta împotriva pericolelor asociate accidentului.
După doi ani, societatea greacă este revoltată de gestionarea accidentului de tren de către guvern. Potrivit unui sondaj realizat de compania de sondaje Alco, în numele postului de televiziune Alpha, 72% dintre cetățenii chestionați cred că guvernul încearcă să mușamalizeze problema. Și când spun mușamalism, se referă la tot ce s-a întâmplat după coliziunea cu trenul din Tempe.
Dar ce s-a întâmplat de atunci până astăzi? În perioada 1 martie – 6 martie 2023, guvernul a scos solul de pe locul tragediei la o adâncime adecvată, a așezat pietriș gros de carieră impregnat și l-a acoperit cu beton de o grosime suficientă. În același timp, a mințit despre ceea ce transportau vagoanele trenului comercial. Și, în cele din urmă, guvernul a încercat să-și acopere miniștrii și directorii, astfel încât să nu fie dezvăluite responsabilitățile lor în transformarea locului și pierderea de informații valoroase, precum materialul biologic de la victime, care ar ajuta la rezolvarea crimei.
Nu ar trebui să existe niciun alt caz la nivel mondial în care locul crimei (și într-adevăr a uneia de amploare) nu numai că nu este investigat în detaliu, dar este distrus la 24 de ore de la comitere.
Cercetarea judecătorească, de altfel, pentru această obstrucționare flagrantă a cercetării acestui tragic eveniment a început cu o întârziere de un an și abia după strigătul social provocat de lupta neînduplecată a rudelor victimelor. Și urmează să fie un proces pentru accident și deteriorarea locului, care în mod caracteristic este întârziată.
Compania Hellenic Train, la rândul său, în anunţurile sale succesive despre accidentul de tren, susţine că trenul comercial nu transporta materiale inflamabile. În raportul său, pe care l-a transmis și autorităților, caracterizează explozia și incendiul drept o coincidență nefericită!
Guardian graphic
Astfel, vineri, 28 februarie 2025, în 365 de orașe din Grecia și din alte țări, au avut loc mitinguri magnifice și emoționante pentru aniversarea neagră a celor doi ani de la tragicul accident de la Tempe. La Atena, mitingul de protest s-a desfășurat în piața centrală a orașului, Piața Syntagma (prima fotografie), în fața Parlamentului, unde o mulțime uriașă l-a umplut la maximum, precum și pe toate străzile din jur.
Cetățenii, cu prezența lor dinamică, și-au exprimat cererea pentru clarificarea deplină a împrejurărilor în care 57 de persoane și-au pierdut viața în noaptea fatidică de 28 februarie 2023 și ca justiția să fie făcută, ceea ce înseamnă aducerea în fața justiției a tuturor celor responsabili de această tragedie.
*Isidoros Karderinis este jurnalist, corespondent de presă străină și autor.
Facebook: Karderinis Isidoros