Acasă Actualitate Colonești: Festivalul Călușăresc „Ilie Martin”, ediția a XX-a

Colonești: Festivalul Călușăresc „Ilie Martin”, ediția a XX-a

307

20 iulie 2024, Primăria și Consiliul Local Colonești, în parteneriat cu Consiliul Județean Olt, au pregătit Festivalul Călușăresc „Ilie Martin”, ajuns la ediția a XX-a. Acesta sa va desfășura pe stadionul din Colonești. Mari interpreți de muzică de petrecere, printre care Nicolae Datcu, Diana și Cornel Țițirigă, Maria Ghinea, Emilia Dorobanțu și Vali Vijelie, vor încânta publicul.
Festivalul va debuta sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 15:00, urmând ca de la ora 15:10 și până la ora 18:00 pe scenă vor urca formațiile de călușari din localitățile Colonești, Scornicești, Hîrșești, Stolnici, Dobrun, Oporelu, Vâlcele, Potcoava, Bîrla, Osica de Jos, Curtișoara și Ansamblul călușăresc „Ilie Martin”.

Spectacolul va continua, iar de la ora 18:00 va urca pe scenă artistul Nicolae Datcu, de la ora 19:00, Diana și Cornel Țițirigă, de la ora 20:00, Maria Ghinea, de la ora 21:00, Emilia Dorobanțu și de la ora 22:00, Vali Vijelie.

„Localitatea Colonești, poarta de intrare înspre județul Olt, nu poate să găsească un alt arc de triumf mai semnificativ decât acest festival călușăresc dedicat numeroaselor generații de călușari, care au frământat, cu opincile lor, aceste ținuturi, din care s-a plămădit intrarea în legendă a celebrului vătaf de călușari (Ilie Martin).
Este semn că cei puși în fruntea obștii au știut să asculte și dorințele celor care i-au ales, nu numai cu speranțele legate de prezent și viitor, dar și cu încrederea că aici, la Colonești, trecutul este durat în tradiție și respect. Și, pentru că întotdeauna Coloneștiul știe, prin oamenii săi, să fie ospitalier, adună, în fiecare an, tot mai mulți participanți, tot mai mulți oameni dornici să vadă cum o localitate mică reușește să dea dimensiuni incredibile unui act, nu numai cultural, ci și social.

Multe localități au proprii eroi, care, în timp, au căpătat proporții de legendă. Un astfel de erou, a cărei faimă a depășit cu mult granițele ținutului natal a fost Ilie Martin, din Colonești. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspirației de a-și împleti destinul cu cel mai viguros, misterios și magic dans ritual românesc – călușul, ale cărui virtuozități și practici l-a făcut cunoscut și peste hotare.
Cum locul nașterii sale devenise de mult un loc de pelerinaj al călușarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluența ținuturilor Argeșului și Oltului, ideea de a înființa un festival cu caracter zonal, în fiecare an, în memoria marelui vătaf de călușari, Ilie Martin, ni s-a părut firească și binevenită, judecând chiar după succesul de public de care s-au bucurat primele ediții.

Aceasta ne-a dat curajul să continuăm, cu convingerea că, la Colonești, Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” a îmbrăcat deja straie tradiționale și că face, de acum, parte din evenimentele importante din agenda culturală a localității Colonești, dar și a județului Olt”, a declarat Nicolae Stan, primarul comunei Colonești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.