Acasă Actualitate ITM Olt: Controale și amenzi în valoare totală de 122.000 lei

ITM Olt: Controale și amenzi în valoare totală de 122.000 lei

23

Inspectorii de muncă Olt au efectuat 187 controale luna trecută, în domeniile de activitate construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.
Au fost constatate peste 178 deficiențe, iar pentru cele mai grave s-au aplicat 81 sancțiuni, din care 72 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 122.000 lei.

Inspectorii de muncă au identificat cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată (2 persoane la doi angajatori din localitatea Stoicăneşti, obiect activitate – baruri/comerţ, 1 persoană la un angajator din municipiul Craiova, punct lucru în municipiul Caracal, obiect activitate – activităţi de pompe funebre, 2 persoane la un angajator din localitatea Dăneasa, obiect activitate – construcţii), celor patru angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 100.000 lei.

„În luna mai 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 187 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.
Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.
În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 178 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:
• neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
• muncă;
• neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
• netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
• neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
• neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
• neefectuarea controlului medical periodic,
iar pentru cele mai grave s-au aplicat 81 sancțiuni, din care 72 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 122.000 lei. În luna mai 2024, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care desfășurau muncă nedeclarată ( 2 persoane la doi angajatori din localitatea Stoicăneşti, obiect activitate – baruri/comerţ ; 1 persoană la un angajator din municipiul Craiova, punct lucru în municipiul Caracal, obiect activitate – activităţi de pompe funebre ; 2 persoane la un angajator din localitatea Dăneasa, obiect activitate – construcţii ), celor 4 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 100.000 lei. De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 14 evenimente, soldate cu 14 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă”, se arată în comunicatul ITM Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.