Acasă Actualitate IJJ Olt – Rezultate obținute în perioada ianuarie-martie 2024

IJJ Olt – Rezultate obținute în perioada ianuarie-martie 2024

28

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt execută misiuni specifice pentru siguranța cetățenilor, asigurarea ordinii publice, menținerea ordinii și siguranței publice, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituții, punerea în aplicare a mandatelor de aducere, precum și prevenirea faptelor antisociale.

MISIUNI DE ASIGURARE ȘI RESTABILIRE A ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE
Misiunile de asigurare a ordinii publice au cunoscut o creștere cu 42% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.
Pentru protecţia participanţilor, a infrastructurii şi prevenirea tulburării ordinii şi siguranţei publice pe timpul desfăşurării adunărilor publice, în perioada de referinţă, au fost executate 27 misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenate un număr de 230 de efective (în perioada corespondentă a anului 2023 au fost executate 19 misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenate un număr de 183 de efective .
În perioada de referinţă, în judeţul Olt nu au fost evenimente care să tulbure ordinea şi liniştea publică şi care să impună intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea acesteia.

MISIUNI DE MENȚINERE A ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE
Ponderea efectivelor de jandarmi care au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii şi siguranței publice, raportat la solicitările poliției, a înregistrat o creștere cu 2%.
Numărul jandarmilor care au desfăşurat activităţi în patrule mixte cu polițiști în dispozitivele de menținere a ordinii şi siguranței publice reprezintă 96% din totalul solicitărilor formulate de structurile de politie (94% în perioada similară a anului 2023). Media zilnică a patrulelor mixte şi a patrulelor de jandarmi destinate menținerii ordinii publice a fost de 45 de jandarmi pe zi.
De asemenea, în perioada de referință, s-a acționat pentru menținerea ordinii publice, sens în care au fost angrenate în cadrul dispozitivului curent de menținere 4117 efective, prin patrule mixte și patrule de jandarmi.

MISIUNI EXECUTATE ÎN COOPERARE/ COLABORARE CU ALTE INSTITUŢII
Misiunile executate în cooperare/colaborare cu alte instituții au înregistrat o creștere cu 46% (comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023)
În baza planurilor de cooperare / colaborare încheiate de către instituţia noastră, în perioada de referință s-au executat 101 misiuni (comparativ cu 69 astfel de misiuni în primul trimestrul al anului 2023) în comun cu Inspectoratul de Poliție al Județului Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, în colaborare cu organele silvice, cu A.N.P.A. și alte instituții.

Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică, executându-se în acest sens 30 de misiuni de intervenţie în trimestrul I al anului 2024 (32 de intervenții în în trimestrul I al anului 2023) pentru combaterea manifestărilor antisociale în desfăşurare, aplanarea unor conflicte, precum şi intervenţia la alte solicitări ale cetăţenilor aflaţi în diferite situaţii de pericol. Trebuie evidenţiat că toate solicitările au fost rezolvate şi pericolul a fost îndepărtat înainte de a se înregistra victime.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE
În ceea ce priveşte intervenţia preventivă, jandarmii au desfăşurat 87 activităţi preventive (88 activități în perioada similară a anului 2023), acestea desfăşurându-se în instituţii de învăţământ, arene sportive, în locurile de desfăşurare a unor adunări publice şi în alte locuri din mediul urban sau rural.
Consolidarea climatului de siguranţă în mediul şcolar continuă să reprezinte o prioritate pentru Jandarmeria Română care acţionează prin structurile sale teritoriale în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar.
Astfel, în zona unităţilor de învăţământ au fost desfăşurate 280 activităţi de patrulare.
Personalul instituţiei noastre, prin activităţile desfăşurate, a promovat o cultură a non-violenţei printre toţi actorii implicaţi în actul educaţional, încurajarea şi stimularea rezultatelor bune şi adoptarea unui comportament exemplar de către elevi, în concordanţă cu normele de convieţuire socială.

MANDATE DE ADUCERE
În perioada analizată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a primit spre executare un număr de 151 mandate de aducere, în 14 localităţi, din care un număr de 70 au fost executate prin prezentarea persoanelor, iar 81 au fost executate prin înaintarea documentaţiei (163 mandate de aducere în perioada similară a anului 2023).

PREVENIREA ȘI COMBATEREA FAPTELOR ANTISOCIALE
Pe timpul misiunilor specifice au fost constatate 73 fapte de natură penală din care 18 au fost constatate de jandarmi, iar 55 în cooperare cu efectivele poliţiei (94 în perioada similară a anului 2023, dintre care 19 au fost constatate de jandarmi, iar 75 în cooperare cu efectivele poliţiei), fiind identificaţi 70 autori ( 95 autori în perioada similară a anului 2023) şi au fost aplicate 459 sancţiuni contravenţionale în valoare de 104.250 lei (comparativ cu 314 sancțiuni contravenționale în valoare de 131.250 lei în primul trimestru al anului 2023).

PAZĂ ȘI PROTECȚIE INSTITUȚIONALĂ
Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt asigură paza unui număr de 17 obiective aparținând Ministerului Justiției și Ministerului Public, MinisteruluiFinanțelor Publice, Curții de Conturi a României, Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.
În ceea ce privește transporturile de bunuri, valori și produse cu caracter special avute în responsabilitate, acestea au cunoscut o apreciere cu 177%, în intervalul de referință structurile specializate ale Jandarmeriei Olt executând 25 de transporturi cu caracter special (față de 9 transporturi în trimestrul I al anului 2023). Totodată au fost executate 13 transporturi de valori, dintre care 3 în județ și 10 interjudețene.

APLICAȚIA eDAC – un nou instrument de lucru rapid, sigur și eficient folosit de jandarmi

Începând cu data de 31 martie 2024, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național, un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.
Procedura este simplă și rapidă: cu ajutorul aplicației eDAC actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat și apar pe ecranul dispozitivului mobil. Practic, datele nu vor mai fi introduse manual în sistem sau comunicate prin intermediul stației mobile, cum se proceda până în prezent, iar prin aplicația eDAC vor fi comparate, în timp real, datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date ce aparțin autorităților române cât și cele ce țin de spațiul Schengen. Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicatiile utilizate de instituțiile abilitate. Important de precizat este ca datele nu sunt stocate pe aceste dispozitive.
Astfel, jandarmii din cadrul structurilor operative ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt efectuează mai rapid verificarea identității, în mod securizat prin aplicația eDAC, în scopuri de consolidare a capacităților operaționale ale instituției noastre, în domeniul asigurării ordinii și siguranței publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.