Acasă Eveniment 11 februarie 2024, 20 de ani de existență a Numărului Unic de...

11 februarie 2024, 20 de ani de existență a Numărului Unic de Urgență 112

33

Polițiștii olteni au organizat activități informativ-preventive în rândul elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga, din municipiul Slatina, cu ocazia aniversării a 20 de ani de existență a Numărului Unic de Urgență 112. Elevii au avut ocazia să cunoască situațiile pentru care se apelează numărul de urgență 112, dar şi conştientizarea consecinţelor actelor de alertare abuzivă a autorităţilor, faptul că apelarea nejustificată a numărului de urgență 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol, în acest sens, școlarilor fiindu-le prezentate și cazuri concrete. De asemenea, elevilor le-au fost prezentate structurile de intervenție ale Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, respectiv Poliție, Pompieri, Jandarmerie, SMURD, Salvamont și Ambulanță.

„Pentru a marca aniversarea a 20 de ani de existență a Numărului Unic de Urgență 112, la acest sfârșit de săptămână, polițiștii olteni, împreună cu reprezentanții locali ai altor structuri ale Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, au desfășurat activități informativ-preventive în rândul elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga, din municipiul Slatina. În cadrul activităților, elevilor le-au fost prezentate structurile de intervenție ale Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, respectiv Poliție, Pompieri, Jandarmerie, SMURD, Salvamont și Ambulanță. Școlarii au fost informați și cu privire la rolul Serviciului de Urgență 112, respectiv de a asigura preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către structurile specializate de intervenție, în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor. Totodată, au fost purtate discuții cu privire la cunoaşterea cazurilor pentru care se apelează numărul de urgenţă 112, dar şi conştientizarea consecinţelor actelor de alertare abuzivă a autorităţilor, faptul că apelarea nejustificată a numărului de urgență 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol, în acest sens, școlarilor fiindu-le prezentate și cazuri concrete.
Cu privire la apelul fals la 112, polițiștii le-au adus în atenție elevilor faptul că:
•apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112 reprezintă contravenție și se pedepsește cu amendă până la 500 lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează pe teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 1.000 lei;
•apeluri false/abuzive sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor specifice, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor;
•apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată cu rea intenție a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea structurilor specializate de intervenție.
Copiii au fost interesați și receptivi la mesajele și recomandările polițiștilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe aceste teme. De asemenea, elevilor le-a fost prezentată aplicația APEL 112, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Activitățile au fost desfășurate de către polițiștii Biroului Centrului Operțional, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, pompieri, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt și reprezentanții Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Olt. Anual, data de 11 februarie, marchează Ziua europeană 112 și este dedicată sensibilizării cu privire la numărul unic de urgență 112 al U.E. și recunoașterii activității tuturor celor care contribuie la serviciile de urgență”
, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.