Acasă Actualitate Slatina, 656 de ani, răsplată pentru oamenii de azi

Slatina, 656 de ani, răsplată pentru oamenii de azi

55

Odată cu împlinirea a 656 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei, în cadrul manifestării „Gala Laureaților” ediţia a VIII-a, organizată în perioada 20-24 ianuarie 2024, autoritățile locale, în frunte cu primarul Emil Moț, vor acorda titlul de cetățean de onoare următoarelor personalități slătinene:

Arhitectului Severică Mitrache – pentru întreaga activitate arhitecturală din
municipiul Slatina și pentru implicarea în construirea noului sediu al Judecătoriei
Slatina, Casa Fântâneanu, amenajarea secției de istorie și cultură slătineană din
cadrul Muzeului Județean Olt și a Complexului Sportiv 1 Mai Slatina
Doctorului Berteșteanu Șerban Vifor Gabriel – pentru activitatea sa în
domeniu medical, doctor în științe medicale specializat pe chirurgie oncologică
cervico facială participând la peste 6.000 de intervenții medicale
Profesorului Marius Perianu – pentru întreaga sa activitate didactică fiind
coordonatorul lotului Olimpic de juniori la Matematică al României, Leader și
Deputy Leader în cadrul Olimpiadelor Balcanice de Matematică desfășurate în
Albania și Turcia
Doctorului David Ion – premiul acordat pentru întreaga carieră în medicină
– cardiologie, pentru profesionalismul, dedicarea și implicarea în activitatea
medicală desfășurată la nivelul municipiului Slatina.
Profesorului Voinescu Constantin – pentru aportul cultural adus societății
noastre publicând frecvent proză în presa literară.

De asemenea, se acordă titlul de personalitatea anului în domeniile: cultură, econimie, sport, social.
George Smarandache – Personalitatea anului în cultură pentru activitatea culturală desfășurată în Slatina. Directorul Muzeului Judeţean Olt, este un bun scriitor, scenograf şi regizor. De curând a lansat la Coteana, localitatea sa natală, trei volume de cărți, Fluturele alb, Colonelul și Pețitorii. De asemenea, în ultima perioadă scrie cărți pentru copii, acum fiind la a cincea de acest gen. În ultimii doi ani, George Smarandache s-a implicat în recuperarea unei Brățari Dacice, un tezaur foarte important pentru județul nostru, de la Muzeul Național de Istorie, dar a adus în custodia muzeală mai multe
tezaure numismatice, găsite de către cercetători amatori, pasionați de istorie.

Valeriu Ciurea – Personalitatea anului în cultură pentru activitatea culturală desfășurată în Slatina. Iubitor al culturii, şi-a dedicat viaţa în slujba artei. Un om al tradițiilor și obiceiurilor, un pasionat de fotografie, de arte plastice, film și teatru, Valeru Ciurea a susținut, de-a lungul timpului, o activitate complexă și diversă în domeniul artei: de la dezbateri pe teme culturale tradiționale, la expoziții de artă și fotografie, până la pelicule de film și documentare.

Dorinel Umbrărescu – Personalitatea anului în economie – contribuția sa la dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Olt. Omu de afaceri Dorinel Umbrărescu a constribuit decisiv la dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Olt prin construcția Drumului Expres Craiova – Pitești.

Diana Lixăndroiu – Personalitatea anului în sport. Este componentă a lotului de handbal al Echipei Naționale a României și al Echipei de Handbal C.S.M. SLATINA. În anul 2023, a fost medaliată cu bronz la Campionatul European desfășurat la Pitești și a
participat cu lotul Echipei feminine de handbal la Campionatul Mondial desfășurat în Danemarca, Suedia și Norvegia.

Andreea Jifcu – Personalitatea anului în sport. Tânara de doar 15 ani din Slatina, considerată o sportiva de aur a județului nostru, cu un potențial uriaș pentru a ajunge o sportivă de top. În prezent, Andreea Jifcu este legitimată la Clubul Sportiv Municipal Slatina și este pregătită de către antrenoarele Felicia Coneschi și Andreea Zanfir. Are în palmares multe medalii obținute la campionatele naționale și internaționale iar în vara anului 2022 slătineanca a obținut, alături de lotul național de tenis de masă U15, titlul de campioană europeană. În anul 2023 a obținut medalia de aur la competiția TOP 16 U15, desfășurată la Dumbrăvița în județul Timiș.

Laura Popescu – Personalitatea anului în domeniul social. Ajutata de Echipa de Proiecte Sociale din cadrul ARTROM STEEL TUBES SA, este iniţiatoarea mai multor proiecte sociale care au avut un impact în comunitatea din judeţul Olt, dar şi în judeţul Caraş-Severin. În 2023, cel mai important proiect a fost Proiectul de Parteneriat Educațional privind prevenirea fenomenului de Bullying, denumit pe scurt “STOP BULLYING”, care s-a derulat la Slatina şi la Reşiţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.