Deputatul PSD Marius Iancu, anunță faptul că, în 2024, toate pensiile vor crește, astfel noua lege aduce echitate și va consolida principiul contributivității.
Noua lege prevede o reducere a vârstei de pensionare la maximum 10 ani pentru condițiile speciale de muncă și la maximum 7 ani, în cazul condițiilor deosebite de muncă. Așadar, vârsta de pensionare poate coborî până la 55 de ani în condiții speciale de muncă, respectiv 58 de ani pentru condiții deosebite de muncă.
”Noua lege aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității.
Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România!
Acum am scăpat de acel prag de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile care ar fi condus la înghețarea pensiilor până în 2070.
Înțelegerea cu reprezentanții Comisiei a fost ca lege să fie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie și să conțină un mecanism predictibil de majorare anuală a pensiilor.
Astfel, pensia se majorează în fiecare an, la 1 ianuarie, cu 100% din rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu.
Deși au existat foarte multe critici, impactul real al recalculării pensiilor este suportabil, adică e sustenabil.
Pensionarii consumă în medie circa 90% din veniturile din pensie.
Deci, 90% din creșterile de pensii vor merge în consum și vor genera suplimentar TVA, impozit pe profit și alte taxe.
Reprezentanții Comisiei Europene au avizat favorabil proiectul de lege și rezultă că noile reglementări sunt sustenabile pe termen mediu și lung, îndeplinind și jalonul din PNRR.
Noua lege prevede o reducere a vârstei de pensionare la maximum 10 ani pentru condițiile speciale de muncă și la maximum 7 ani, în cazul condițiilor deosebite de muncă. Așadar, vârsta de pensionare poate coborî până la 55 de ani în condiții speciale de muncă, respectiv 58 de ani pentru condiții deosebite de muncă.
În această formulă, legislația din România oferă condiții mult mai favorabile acestor două categorii de angajați, în comparație cu multe state din UE.
Doar Spania permite o pensionare anticipată pentru condiții grele de muncă mai mică decât cea reglementată în noua lege din România.
Pentru a se pensiona la 52 de ani, persoana în cauză trebuie să aibă un stagiu de cotizare foarte mare, de cel puțin 36 de ani și 6 luni.
Condiții similare ca cele din noua lege din România mai sunt în Franța (55 ani pentru condiții grele) și Grecia cu 57 de ani (doar dacă s-a lucrat în condiții grele timp de 25 de ani și s-a contribuit timp de 35 de ani).
Celelalte state nu permit o pensionare anticipată pentru condiții grele sub 60 de ani (Austria).
În Ungaria și Finlanda vârsta minimă pentru condiții grele de muncă este 63 de ani, iar în Norvegia 62 de ani.
Sunt multe state în Europa care nu prevăd deloc reglementări speciale pentru salariații care lucrează în condiții grele de muncă (Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Cipru).
Este cea mai amplă reformă a pensiilor, o promisiune onorată față de vârstnicii noștri și un angajament de viitor față de salariații români pentru că munca este răsplătită și contributivitatea încurajează natalitatea!”, transmite deputatul Marius Iancu.