Acasă Actualitate Cine trebuie să întreţină digurile hidrocentralelor de pe Olt?

Cine trebuie să întreţină digurile hidrocentralelor de pe Olt?

66

Amenajările hidrotehnice, sunt parte din „greaua” moştenire, pe care o are România de la epoca când s-au pus bazele certitudinii de astăzi: independenţa energetică. Astăzi, fără aportul de energie din sistemul hidro, am fi fost ca îl alte domenii, la mâna altora, însa când e vorba de administrarea corectă şi în depină siguranţă, statul, prin compania de resort, uită să facă minimele lucrări de întreţinere, cele care ignorate, pot provoca catastrofe. Pe digul stâng, al amenajării hidrotehnice de la Slatina, e în curs de creştere, o adevărată pădure de vegetaţie. Mediul este prielnic, iar pentru asta, e de ajuns doar o fisură între placile de beton pentru ca sămânţa să devină copacul (copacii) din imaginile alăturate.
Problema apare acolo unde, rădăcinile odată fixate în solul umed, pot produce dilatări, fisuri, care oricând pot atrage, din presiunea imensă a apei spre exteriorul digului de protecţie, iar odată ce apa şi-a făcut loc, pasul spre o catastrofă este făcut, iar când milioane de metri cubi de apă îşi caută loc în altă parte decât în amenajarea artificială, vieţi omeneşti, bunuri, sunt în bătaia sorţii. Imaginile alăturate, de la faţa locului, comentate de un specialist în hidrotehnică, sunt, rezerva anonimatului, comentate astfel: „Pe hârtie, există un calendar de întreţinere a digurilor, periodic se vizualizeaza starea acestora, se intervine cu soluţii speficice, pe baza de smoală, se înlocuie amprenta de dig acolo unde e cazul. Neglijarea întreţinerii, poate să ducă la pericole greu de definit…”
Neglijenţa, ignoranţa, incompetenţa, astăzi, paşi siguri spre tragediile de mâine. Riscul e al celor care locuiesc în aval, şi nu sunt niciodată pregatiţi de ce poate să îi aştepte!

În primele şase luni din 2023, compania hidroenergetică, a declarat un profit net de aproape 4 miliarde de lei, în urcare cu 46% comparativ cu S1/2022, în contextul unor venituri de aproape 7 miliarde de lei. Sunt date publice, care arată că, nu lipsa banilor de întreţineri curente este cauza stării deplorabile a unor porţiuni din digurile amenajărilor hidro de pe Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.