Acasă Actualitate Sondajul unora de la Bucureşti, văzut în oglindă, de la Olt

Sondajul unora de la Bucureşti, văzut în oglindă, de la Olt

193

La anul, pe timpul acesta, de abia să se fi stins ecourile de la alegerile europarlamentare. De câteva zile este pe piaţă un sondaj de opinie, considerat independent. Atât timp cât institul de sondare nu e vizibil conectat la instrumentul financiar de natură politică. Pe cifre: PSD – ceva peste 28%, AUR depăşeşte psihologicul prag de 20%, PNL – se situează la 18%, în timp ce USR se apropie de 13%. De aici încolo e tăcere.
Undeva, în zona pragului, UDMR, iar restul nu se văd. Vorbim despre o scădere în dreptul PSD şi PNL, de o creştere a AUR, şi chiar a USR. Preţul erodării de la guvernare şi răsplata opoziţiei, cea care strânge nemulţumirile sociale. Vor mai fi multe sondaje, până la votul politic, de anul viitor.

Dar, cu acest tablou în faţă, mergem în Olt. Un judeţ, unde dominaţia PSD e recunoscută şi acceptată de parteneri. Aici, în pofida scorului din bazinul opiniei naţionale, în particular, lucrurile sunt altfel. Aş credita PSD cu un procent de peste 50% intenţie de vot, dacă nu, chiar mai mult.
În simetrie cu sondajul de la centru, pe un loc doi s-ar afla AUR. Deşi un partid fără structuri, doar cu nişte nuclee evervecente, dar pe un val de antisimpatie antisistem, AUR poate trimite PNL pe locul trei. Naţionaliştii pot obţine peste 15 procente, voturi greu de indentificat, în timp ce pentru liberali scorul pote fi, cu eforturi logistice imense, pe aproape.
Restul se vor disipa la pragul de 5%, dacă va fi atins la USR la Olt, va fi un câştig de etapă peste rezultatul din 2020. Vorbim aici de vot politic, de o analiză nepărtinitoare, bazată pe experienţa autorului, acumulată direct de la firul ierbii. Mai avem, în rândulrile de mai sus doar o fotografie, căci în politică e ca la fotbal, fluerul final, ora de închidere a urnelor consfinţeşte rezultatul. Dar, opinia duce la marja de mai sus. În continuare, o analiză o votului pe urbanul din judeţul Olt.

Slatina
O echipă extrem de structurată, cu o componentă instituţională în dreptul PSD, susţine un mecanism capabil să genereze un număr confortabil de voturi majoritare în dreptul PSD. Venit de nicăieri, AUR poate atinge o latură emoţională a nemulţumitului funcţional. A conspiraţionistului de profesie, comentator pe FB, unde scrie „Mi-au adus…” ca pisica. Liberalii pot renaşte din cenuşă, ieşind din starea de confort. Va fi greu, dar uneori Dumnezeu face şi cuiburi gratuite. Cât a mai rămas din necleul lor dur, aici o întrebare… Cât priveşte USR, luptele interne au produs răni, iar spiritul de echipă este o noţiune abstractă pentru ei.

Caracal
Schimbarea la faţă a social-democraţiei, după ultimul experiment eşuat, anterior actualei administraţii locale, a adus stângii caracalene confortul poziţiei de lider. Prea multă resemnare în dreptul USR şi PNL. Aur, la Caracal, o necunoscută, dar oricând gata să răstoarne prima tavă cu şampanie. Confundat cu o istorie proprie, Caracalul e capabil de surprize în intenţia de vot, dar nu atât de mari încât să răstoarne calculele anticipate.

Balş
O schimbare din mers a felului de a înţelege şi a face politică pe malul Olteţului, degringolada liberală, începută după pierderea alegrilor locale de acum trei ani, continuă şi astăzi. Iar pentru asta, nerecunoscător, PSD nu se va grăbi să mulţumească fostei puteri de altădată, de aici. USR începuse bine aici la Balş, dar acum a încetat să mai conteze. Despre AUR la Balş, două puncte de vedere: organizarea lor e atenţia PSD, dar votul mult e greu de controllat. Joaca va fi doar una cu artificii pe tavan.

Corabia
Singura activitate politică, în ultimii ani, în oraşul de la Dunăre, e în dreptul USR. Agitaţia, însă, nu aduce simpatia care să genereze voturi împotriva PSD, capabil să domine prin inerţie şi automatisme instituţionale intenţia de vot. Liberalismul este aici un proiect static, dat de conjunctura generală, când nu te ajută ai tăi e greu de unul singur. Şi aici trebuie supraveghere atentă la malul Dunării: dincolo de luciul apei… e un val de simpatie nedeclarată pentru AUR, cât va reuşi să inunde faleza, rămâne de văzut.

Drăgăneşti-Olt
Dacă pentru liberali există un moto în zona administraţiei locale, datele problemei nu conduc spre o revenire a stângii în intenţia majorităţii de vot. Oraşul este acel loc unde încrederea pierdută e greu de recâştigat. Cea mai bună echipă este a câştigătorului, nu e aşa? Răspuns validat după localele de acum trei ani. Mirajul AUR e prezent şi aici, nemulţumirea omului de rând, cauzată de grijile existenţiale, poate duce la o diminuare a intenţiei de vot în zona stângii. Despre USR la Drăgăneşti-Olt, într-o bună zi, ar fi de scris ceva. Atunci când va fi…

Scorniceşti
Oraş liberal. Paradoxul locului natal al lui Nicolae Ceauşescu. O dominare în plan politic, venită în timp ca o construcţie sănătoasă. Experimentele social-democraţilor, eşuate în ultima perioadă aici, nu dau un curent de opinie favorabil lor, pe vot politic. USR s-a pierdut pe malul Plapcei, acum câţiva ani, iar nimeni nu le duce lipsa şi dorul. Cât priveşte componenta numită AUR, şi aci există o stare de aşteptare. Oamenii nu spun întotdeauna cu cine votează. Intimitatea cabinei de vot mai dă reacţii care îi depăşesc pe sociologii clipei. Însă, la Scorniceşti, un lucru e sigur: liberalii ştiu, vor şi pot!

Potcoava
Oraş făcut cu forţa într-o etapă a schimbării administrative la faţa României, Potcoava de astăzi, din puct de vedere politic, generează centrul de greutate în zona PSD. Iar sateliţii locali, uneori, cu accente meteorice, nu pot mai mult. E vorba de mişcarea de dreapta, segmentată între PNL şi USR. De văzut ce va face AUR sau, mai degrabă, curentul de opinie împotriva celor care sunt sau au mai fost. Aici, dacă va pierde cineva ceva din bazinul propriu poate fi PSD. Restul nu contează!
În loc de epilog. Analiza de mai sus este o privire generală, aruncată asupra fenomenului politic urban din judeţul Olt. Cu o jumătate de an înaintea anului electoral 2024. Ca un fir roşu, poporul plăteşte: actele şi faptele puterii, dar şi speranţele date de promisiunile, onorabile sau nu, ale opoziţiei. Un român mulţumit votează într-un fel, un oltean cu speranţele în pioneze nu va fi niciodată un client onorabil pentru maşina de vot.

1 COMENTARIU

  1. 50 % PSD in OLT?
    Inseaman ca , dupa ce ne-au mancat ficatii, sanatatea si viata hotii si penalii, ii votam iar……
    Ar fi prea daramator pentru noi, toti….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.