Acasă Actualitate Pestă porcină africană, la Coteana

Pestă porcină africană, la Coteana

50

În cadrul unei şedinţe de marţi, 20, iuni a.c., prefectul judeţului Olt, Florin Homoreana a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, în urma faptului că s-au identificat 10 suine într-o exploatație de tip gospodărie populație din localitatea Coteana.

La Coteana, zonă consacrată creşterii de porci, în focarul identificat, s-a realizat inventarul de suine existent, iar suinele au fost ucise pentru a evita orice risc de răspândire a virusului. Ca măsură complementară, s-a interzis circulația persoanelor în şi din exploatație, cu excepâie doar la membri familiei, cu respectarea condițiilor de biosecuritate

„În calitate de președinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor, prefectul județului a supus aprobării membrilor CLCB Planul de măsuri pentru combaterea focarului PPA în localitatea Coteana și a dispus transmiterea de urgenţă a acestuia către unitatea locală de sprijin de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Planul aprobat stabilește măsurile specifice combaterii, zonele de protecţie şi supraveghere, precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone.”, se arată în comunicatul Prefecturii Olt.
Zonele de restricții au fost delimitate în jurul focarului prin zone de protecție și zone de supraveghere, iar pentru ele au fost instituite măsuri pe raza întregii localități, într-o exploatație comercială de suine aflată în vecinătate și la nivelul U.A.T.-urilor aflate în vecinătate, măsurile principale fiind:
– Examinarea clinică a porcilor din toate exploatațiile;
– Izolarea porcinelor de celelalte specii de animale;
– Interzicerea transportului de animale fără acordul D.S.V.S.A.
De asemenea, pentru fondurile de vânătoare aflate în zona de restricție, au fost dispuse măsuri specifice, respectiv, interzicerea repopulării cu vânat.

„Menționăm faptul că efectivele de suine afectate de pesta porcină africană din această exploatație nu erau crotaliate și înregistrate în baza națională de date (BND). Astfel, proprietarul a fost sancționat contravențional de către lucrătorii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Olt, conform H.G. 984/2005, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Prefectul judeţului Olt încurajează cetăţenii din judeţ să înregistreze porcii din exploataţiile pe care le deţin în baza națională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii”, se mai arată în comunicat.

Prefectura judeţului Olt recomandă ca suspiciunea de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt sau autorităților administrației publice locale, pentru ca astfel să se poată preveni răspândirii acestei boli.

Cazul de la Coteana este cel de-al treilea focar de pestă porcină africană înregistrat la nivelul județului Olt, în anul 2023, la nivelul exploatațiilor de tip gospodărie populație, fiind neutralizați un număr de şapte suine. Pe lânga asta, în aceeași perioadă, au fost înregistrate alte 3 focare de pestă porcină africană la nivelul fondurilor de vânătoare, fiind neutralizați 5 porci mistreți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.