Acasă Fără categorie Ţara procurorilor. „Ispravnicul” Sorin Lia

Ţara procurorilor. „Ispravnicul” Sorin Lia

113

„Ispravnic – dregător care aducea la îndeplinre o poruncă domnească (sau mai târziu), care conducea care reprezentant al domnului un judeţ sau un ţinut” – DEX- online.
Reţinerea de miercuri seara a procurorului Sorin Lia, de la Parchetul Corabia, în acelaşi dosar cu oameni ai legii, dar şi civili de rând, arată, dacă veţi fi citit deja comunicatul Parchetului Curţii de Apel Craiova, fisurile sistemului prezumatului stat de drept şi, aici, urmează firesc o serie de întrebări, pe care societatea civilă, dar şi omul de rând şi le pot pune în contextul dat, cel al principiului constituţional, potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege.
Se pare că, în Româmnia, însă, procurorii, magistraţii, unii dintre ei, evident, pot fi mai presus de lege sau pot ajunge acolo prin folosirea unor instrumente conferite de stat ca un scut de protecţie sub care decid ei cine are voie. Recentul caz al procurorului Horodniceanu, de la Iaşi, tras pe dreapta de poliţişti, uzând de prerogativele funcţiei, arată o fisură din sistem.
Iată al doilea caz. Sorin Lia, de la Parchetul Corabia. Un procuror foarte vocal în demersurile sale pentru ocuparea unei poziţii în sistem, poliţist la bază, fost procuror la Parchetul Slatina, fost prim la Corabia, unde acum este procuror delegat. Fondator al unei asociaţii de magistraţi, implicat în acţiuni de protest, într-o vreme când justiţia avea probleme de raportare la sistemul politic, a picat exact în plasa colegilor săi, prezumat la nevinovat, Lia este acuzat de o serie de fapte penale, care nu puteau fi săvârşite decât din postura profesională de magistrat.
Nişte dosare penale, lucrate cu stăruinţă în favoarea infractorului, folosirea unor informaţii clasificate într-o direcţie favorabilă făptuitorului vizat, iată o serie scurtă a celor reţinute în sarcina sa. Mai mult, pentu deţinea putere procurorul Lia şi-a produs post-factum o notă de deplasare în fals, spun acuzatorii pentru a nu fi sancţionat contravenţional atunci când a călcat prea tare pedala de acceleraţie. Tot un uz al funcţiei deţinute în sistem.
În subconştient, Lia, de la Olt, Horodniceanu de la Iaşi, readuc România în feudalism, acolo unde ispravnicul timpului era deasupra celor de rând, tocmai pentru că funcţia îl înnobila cu puteri depline. La ora când sunt scrise acesate rânduri, joi, pe la prânz, procurorul Lia este doar reţinut, indiferent de ce va dispune judecătorul de drepturi şi libertăţi, sistemul este fisurat, atât timp cât interiorul lui nu există mecanisme de autocorecţie care să nu permită generarea unor astfel de practici.
Dacă cineva încearcă să-i construiască apărarea lui Lia pe faptul că acesta a fost adversar al sistemului ticăloşit din justiţie să-şi păstreze acest punct de vedere pentru pledoaria finală. Impresia astăzi, potrivit comunicatului Curţii de Apel Craiova, este că un grup de borfaşi au ieşit la drumul mare şi s-au pus pe bătut mătănii în moschee. Altfel, cazul este doar la început, vor mai fi multe ştiri de primă pagină. Dar câtea, oare, alte asemenea cazuri scapă nevăzute de ochiul care e parte din braţul legii. Aici este marea întrebare, restul, cazuri particulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.