Acasă Actualitate ITM Olt, peste 180 de controale. Neplata salariilor şi munca la negru,...

ITM Olt, peste 180 de controale. Neplata salariilor şi munca la negru, printre cele mai frecvente deficienţe

18

În prima lună a anului 2023, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, au efectuat 189 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.
Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.
În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 215 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:
– neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
– neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
– netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
– neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
– neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
– neefectuarea controlului medical periodic, iar pentru cele mai grave s-au aplicat 110 sancțiuni, din care 104 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 72.000 lei.

În luna ianuarie 2023, inspectorii de muncă au identificat două persoane care desfășurau muncă la negru (o persoană la un angajator din Bobicești – activitate restaurante, o persoană la un angajator din Slătioara – activitate construcții metalice), celor 2 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei.
De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de patru evenimente, soldate cu 4 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

Articolul precedentAl 14-lea sezon la Slatina. Tichete sociale pentru Sărbătorile Pascale. Încep înscrierile
Articolul următorANUNȚ PRIVIND LANSAREA APELULUI DE SELECȚIE nr. 1/2023. Măsura M7/6B – Sprijin pentru o nouă abordare a infrastructurii sociale în teritoriul GAL Ținutul Verde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here