Acasă Actualitate Aşezarea de lângă Olteţ, la ceas aniversar. Orașul Balș are 101 ani!

Aşezarea de lângă Olteţ, la ceas aniversar. Orașul Balș are 101 ani!

42

Recent, mai precis la 22 octombrie a.c., oraşul Balş a împlinit 101 ani de când, prin documentul emis de Regele Ferdinand la 22 octombrie 1921, Balşul a primit statutul de comună urbană.

Localitatea Balș s-a dezvoltat pe locul unei vechi așezări geto-dace care, în secolele II-III d. Hr., avea o populație numeroasă, fapt atestat de rezultatele cercetărilor arheologice, care au pus în evidență urme materiale care certifică o activitate umană încă din Paleolitic, mărturie fiind descoperirile de la Gropșani, Mărgăritești, Racovița, Voineasa, toate aflate la 5 – 15 km depărtare de Balș.
Între anii 1864-1921 localitatea Balș a fost comună rurală; începând cu anul 1921, ea devine comună urbană, iar din anul 1941 devine oraș.

Etimologic, cuvântul „balș” este un toponim traco-dac, sanscrit = blond, alb, spălăcit. El vine de la antroponimul „Balș” care este anterior apariției toponimului. Primul document care lămurește originea toponimului este cel al lui Vlad Voievod Călugărul, fiul lui Vlad Dracul, care întărea cnezilor Teodor și Ioan Balș, moșie lângă Olt și să facă târg cu numele lor. Se pare că numele localității Balș este luat de la acești cnezi.
Conform legendei, Balșul „își poartă numele de la pârâul Bălșița, ce udă partea de miază-noapte a comunei, între satul Vârtina și oraș”. 70 O altă ipoteză arată că Balșul, al cărui nucleu s-a format în jurul Podului Mare de peste Olteț, și-ar fi luat numele de la acesta. Această referire o întâlnim în lucrarea lui Nicolae Bălcescu „Puterea armată de la așezarea domnilor fanarioți, până la Regulament”, când, înșirând căpeteniile din județul Romanați amintește și de „Podul Mare-Balș de peste Olteț”, „mare” provenind din comparativul slav „balșoi”. Ipoteza susținută de N. Popescu în „Marginalii.
Contribuții la Monografia județului Romanați” leagă denumirea localității Balș de cuvântul turcesc „baliș”, acesta provenind din contopirea cuvântului „bal” = miere, cu „iș” = afacere. Aici, la Balș, era o zonă apicolă de unde li se furniza turcilor mierea. Omul care se ocupa cu mierea, în turcește se numea „balșa”. Această ipoteză apare izolat.
(Fragmente din Monografia orașului Balș, autoare Paula Bănică, Adriana Buică și Luminița Vasile, cu sprijinul Primăriei orasului Balș).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.