TREBUIE SĂ FIM FOARTE VIGILENŢI!
Liderii noștri „vorbesc” prea mult despre „avantajele” parteneriatului cu S.U.A, crezând că în acest fel – mănâncă o pâine – și că își fac datoria.
Președintele IOHANNIS a exprimat poziționarea tranșantă a ROMÂNIEI – PRO-S.U.A, spunând că „ȚARA mea este cel mai pro-american stat din UNIUNEA EUROPEANĂ”.
Într-un interviu pentru REALITATEA TV, un fost ambasador al nostru în S.U.A se „mândrea” cu faptul că peste 100 de companii americane vor investi în ROMÂNIA – dar în viitor?!
Prezenţa militară actuală şi mai ales parteneriatul cu S.U.A au ceva „vechime”, dar până acum „efectele pozitive” sunt „discutabile”, iar nevoia de investitori americani rămâne încă un deziderat.
Tocmai din considerentele enunțate, și mai ales a semnificațiilor lor, trebuie să fim foarte atenți în tot ceea ce întreprindem, fie în plan diplomatico-politic, fie în planul acțiunilor militare şi practice. Am în vedere, aici, în mod deosebit, problematica privind suveranitatea țării, democrația și statul de drept ca valori fundamentale ce trebuie promovate cu DEMNITATE și ONOARE.
Să avem în vedere că LUMEA, după „prăbușirea” sistemului socialist în 1989, și mai ales după „căderea” U.R.S.S în 1990, ce părea promițătoare pentru TOȚI, peste 30 de ani a intrat într-o profundă schimbare și nu mai este aceeași. Mai ales după anul 2020, când democrația s-a pluralizat autoritarismul se resimte, iar terorismul rămâne ameninţător.
În plus, în lume nu există doar o singură SUPERPUTERE – S.U.A, chiar dacă noul PREȘEDINTE încearcă tipul de politică „ÎN FORȚĂ” pentru care caută „pioni”.
Încercarea acestuia de a stabili o „ordine viitoare” a lumii va determina nu doar reacția altor SUPER PUTERI ci și a multor state mici și mari care țin și își vor promova SUVERANITATEA și INTERESELE.
Ori, ATENȚIE (!), ROMÂNIA trebuie să înțeleagă NOUA STARE DE LUCRURI, în care AMERICA e departe, iar vecinii, UNIUNEA EUROPEANĂ din care facem parte și „ALTUL” sunt aproape…
Să nu ne hazardăm în declarații necontrolate cu „optimism” dăunător în contextul evident în care U.E., deranjată de atitudinea „dominantă” a președintelui american, pare destul de reţinută în relaţiile cu „aliatul” de peste OCEAN.
Nevoia de a fi foarte atenți este impusă chiar și de situația Uniunii Europene care pare, tot mai mult, a fi scindată în patru; ESTUL față de VEST, parcă prin „vechea” linie de demarcație de dinainte de 1989, iar Sudul Europei, mai puțin dezvoltat, este demarcat de NORDUL EUROPEI printr-o axă de la ATLANTIC la ATENA.
Ori, tocmai această fractură permite S.U.A. să-i pună pe Est – europeni amenințați dinspre RĂSĂRIT, între CIOCAN și NICOVALĂ, căci Vestul EUROPEI nu poate să se „confrunte” cu acest „RĂSĂRIT”.
Dacă avem în vedere și migrația musulmană interminabilă asupra EUROPEI, apare și mai evidentă nevoia de ATENȚIE SPORITĂ pentru liderii noștri.
La toate astea, LIDERII ROMÂNI trebuie să înțeleagă și așa zisele ABORDĂRI ale lumii contemporane între care cele referitoare la: „ARMONIA este mai aducătoare de avantaje decât conflictul”; „Avem DREPTUL să ne decidem soarta”; „Să se asigure echilibrul super puterilor”…
ROMÂNIA să înceteze „Să facem ce ne spun cei puternici”, așa cum „s-a petrecut” până acum! Să nu uităm nicio clipă că PROGRESUL NAȚIONAL se poate asigura doar prin DECIZII PROPRII NAȚIONALE.
În același timp, se cuvine să observăm că în „interiorul” U.E. s-a „născut” o boală a PREZENTISMULUI ce poate afecta și ROMÂNIA putând deveni o „victimă” a NOULUI SFÂNT IMPERIU ROMAN. Aceasta se manifestă prin încercările tot mai insistente ale GERMANIEI de dominație – e adevărat, nu militară – ci economică și politică, prin modalități multiple: EUROPA cu viteze multiple, federalizarea, reconfigurarea U.E. etc.
Cei care promovează această nouă traiectorie a EUROPEI sunt germani, scandinavi, olandezi, în timp ce est-europenii lipsesc cu desăvârșire. Dacă Ungaria și Polonia, Cehia sau Slovacia au înțeles despre ce este vorba, prezentismul germano-occidental constituie pentru țara noastră o mare provocare față de care LIDERII de la București trebuie să știe foarte exact cum să se poziționeze, acordându-i atenție maximă.
În acest sens îmi permit o recomandare: în lumea largă sau imediată să promovăm un INTERACȚIONISM cu baza în INTERESELE PROPRII, luând decizii în care să ne exprimăm NOI ÎNȘINE apărându-ne INTERESELE PROPRII păstrându-ne conduita ce vine din PROPRIA ISTORIE – fie ea și cea „recentă”.