Acasă Actualitate PORTUL TRADIŢIONAL ROMÂNESC

PORTUL TRADIŢIONAL ROMÂNESC

259
        Sărbătorirea Portului Tradiţional din România a fost decretată prin Legea 102/2015, fiind stabilită în cea de-a doua duminică a lunii mai, cu scopul de a promova portul popular românesc şi de a evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone.
Mărturii istorice, încă din secolul al XIV-lea, consemnează existenţa unui port autentic românesc în Cronica pictată de la Viena din 1358, care, descriind bătălia de la Posada a voievodului Basarab I cu regale Ungariei, Carol Robert d Anjou, prezintă portul popular al bărbaţilor ce purtau cămăşi lungi, cu brâuri sau centuri peste ele, iţari, opinci şi căciuli din piei de oaie pe cap.
În ceea ce priveşte portul feminin, marele pictor francez Henri Matisse, a făcut celebră, pe tot mapamondul, în al său tablou “Iia românească”, cămaşa specifică portului popular românesc. Cu câteva zile înainte de 8 mai, data la care s-a sărbătorit în acest an Portul Tradiţional din România, Muzeul Judeţean Olt a organizat în Parcul “Eugen Ionescu” din Slatina o încântătoare paradă a costumelor populare. Oltence de diferite vârste au prezentat costume autentice, specifice zonei de vest a Munteniei, precum şi unele de la interferenţa cu costumele de la vest de Olt.

O inspirată iniţiativă propusă de Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, de Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, a fost aceea că cei care vin în costum popular sau poartă cel puţin două piese, au intrarea gratuită. Bineînţeles că este lăudabilă această idee originală pentru promovarea culturii tradiţionale şi un important rol revenind mass-mediei pentru ca asemenea iniţiative să fie diseminate.
Prof. dr. Ştefania MARINEANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.