Acasă Actualitate Se fură ca-n codru…

Se fură ca-n codru…

249
       Vineri, 11.02.2022 a fost un timp primăvăratic, cu mult soare și 15° C, fapt pentru care mi-am invitat fiul să mergem să mai vedem cele trei hectare de pădure, lăsate mie moștenire de bunicii mei, căci pe vremuri majoritatea locuitorilor satelor mâncau mămăligă cu ceapă, numai să mai cumpere o „litră” de pământ sau pădure, deoarece numai cu așa ceva le creștea statutul social în comună…
Fiind doar la șapte kilometri de Slatina, pe marginea șoselei Slatina, Recea, Bălteni, Potcoava, am ajuns repede în pădurea Lupeasca – căci despre ea este vorba – și intrând câteva zeci de metri am constatat că mulți copaci, cu peste 50 de ani vechime, fuseseră tăiați și furați.
Pădurea se află pe raza comunei Valea Mare, la mică distanță de Recea. De altfel, s-au construit case până la marginea pădurii, dar hoților nu le-a fost frică… Faptul că au furat numai bușteni care nu erau marcați de Ocolul Silvic Drăgănești – de care aparține pădurea Lupeasca – iar crengile mai mici au fost aruncate de jur împrejur, mă face să cred că rău-făcătorii trebuie să fie de prin partea locului, iar volumul de copaci furați nu a fost numai pentru necesitățile proprii, ci și pentru vânzare…
Se pare că Legea lui OM – nu cea din electricitate, cu tensiunea, intensitatea curentului etc, ci aceea a interlopilor: „dacă ești om cu mine, sunt om cu tine”, a fost aplicată. Și mă gândesc la posturile de poliție din zonă, dacă nu ar fi putut supraveghea mai atent această pădure, în care am văzut cândva cerbi, iepuri, fazani, dar și mulți vânători. Și mă gândesc la Ocolul Silvic Drăgănești Olt și la pădurarul plătit tocmai pentru paza acestei păduri…
Îmi amintesc că exista un bătrân – în alt sat – care avea un pogon de pădure, din care a tăiat doi pomi pentru a ieși din iarnă. Spre seară au apărut pădurarul – cu un atelaj în care a încărcat pomii tăiați – și polițistul din comună, care i-a dres un proces verbal, cu o amendă usturătoare bătrânului pentru furt de material lemnos. A uitat să precizeze că materialul lemnos furat era proprietatea lui… Oare, atât polițistul, cât și pădurarul, ar fi procedat la fel și cu hoțul de lemne?
Și mă gândesc că peste ani și ani, dacă voi dori a organiza un picnic, cu copiii, nurorile și nepoții mei, și nu voi mai avea în proprietate pădure, căci aș vrea a o vinde, deoarece mi-a adus numai necazuri – va trebui să plătesc? Problema este, nu cât mă va costa, ci în ce monedă voi plăti, și anume în euro, dolari, ruble, ieni sau forinți? Mulți români nu știu să aprecieze, să întrețină și mai ales să valorifice frumusețile României…
PS.
Aș sugera domnilor parlamentari – și nu numai – să propună și să aprobe în parlament o lege care să stipuleze plata – prin APIA – a 100 euro/ha/an – proprietarilor cu până la 10 ha pădure, din care să se oprească impozitul pe pădure – datorat statului, plata pazei – către Ocolul Silvic, de care aparține, având în vedere că pădurea va produce venituri.


CONSTANTIN VICTOR

Slatina
13.02.2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.