Acasă Editorial Mugurel Breoi versus Titi Peligrad. Până unde?

Mugurel Breoi versus Titi Peligrad. Până unde?

667
Alegerile locale de anul trecut, de la Șerbănești, au fost câștigate de Mugurel Breoi, și nu pierdute de Marian Neaga. Venit acasă, la primărie, în urmă cu câțiva ani, după o experiență prin Anglia, băiatul ăsta și-a început munca de jos. Ca administrator public, a intrat în contact cu mai toată lumea din comună. Înzestrat nativ cu o calmitate ieșită din comun, bine educat, de acolo de unde vine prima facultate a vieții, cei șapte ani de acasă, a reușit să intre rapid în inima oamenilor din Șerbănești. Chiar dacă, dincolo de cortină, în primărie nu i-a fost ușor…
Pe Mugurel Breoi nu l-a luat partidul de mână să-l facă primar. Două sondaje de opinie, diferite din punct de vedere al celor care le-au comandat, l-au dat favorit înainte de locale. Nu a primit funcția moștenire de la tăticu՚, așa cum a fost, spre exemplu, cazul lui Sorin Rotaru de la Călui, și nu a beneficiat de o conjunctură locală fericită. Căci, lui Titi Peligrad, primar de până în septembrie/octombrie 2021, nu i-a fost ușor să se despartă de funcție după treizeci de ani de primărie.
Acesta, Titi Peligrad, unul dintre cei mai longevivi primari din România, din ’90 până în 2020, poate ar mai fi candidat, dar modul cum Mugurel Breoi a empatizat cu oamenii locului l-au făcut să se gândească de mai multe ori. Decizia de retragere, onorabilă, chiar corectă. Nu putea să ajungă să intre într-o competiție unde, așa cum au stat lucrurile, realegerea ca-n anii din urmă nu mai era de loc o formalitate. Nu spun că ar fi câștigat Mugurel Breoi, dar pe turnantă cei doi ar fi putut să-l facă pe perdantul Marian Neaga primar liberal la Șerbănești.
Astăzi, la un an de la schimbarea primarului, a conceptului de administrație locală, din punct de vedere al legislativului local, Șerbăneștiul este un butoi cu pulbere. Nu pentru că opoziția ar fi cu adevărat puternică, ci pentru că, de pe poziția de președinte al organizației locale a PSD, Titi Peligrad chiar a devenit agentul de (in)securitate al normalității. Mai toate proiectele primarului sunt analizate în amănunt, traduse din română în limba locului, blocate, respinse, adnotate în punctele esențiale. Pentru asta, aliatul cel mai potrivit este licuriciul local din marea lumină stinsă a USR-ului. Un tânăr doritor de afirmare politică, incapabil până acum să-și dea seama că e folosit de un senior cu abilități politice cum este fostul primar al Șerbăneștiului.
Un război surd, al nervilor întinși la maxim. Cunoscut și la nivelul stratosferei forurilor politice de la județ, de unde nu vine nimic care să însemne măcar a tentativă de calmare a situației. S-ar putea ca mâine să auzim, la buletinul local de știri de la Șerbănești, cum organizația locală din comună a decis excluderea din partid a primarului social-democrat Mugurel Breoi. Doar, acolo e președinte fostul… Evident, un scenariu greu plauzibil, dar de luat în calcul.
Ce-i trist în acest tablou local, zugrăvit pe repede înainte, e că fostul primar nu înțelege că vine o vreme când schimbarea e iminentă! E trist și faptul că, la început de drum, dominat de cele mai bune intenții, fără nicio apucătură de parteneriat injust, primarul în exercițiu din această comună trebuie să consume energie pentru un conflict inutil. Inutil pentru toată lumea!
Titi Peligrad va avea, cu siguranță, o pensie lungă, meritată de altfel, în paralel cu satisfacția unei notorietăți chiar de nivel județean, Mugurel Breoi va arăta că nu i-a înșelat pe cei ce l-au girat prin vot, însă, rămâne de pus doar o întrebare: până unde? Sau, în completare: până când? Acest conflict dintre generații… De ce nu, și între mentalități…
N.A.
Lipsește până acum o poziție clară din partea unuia dintre cei mai onorabili și influenți oameni ai locului: inginerul Longin Drăghicescu, un anteprenor local, cu o excelentă viziune asupra potențialului resursei umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.