DREPT LA REPLICĂ
la articolul «Estul sălbatic. Fermieri terorizați și păgubiți de un cioban cu mult tupeu»,
publicat în Ziarul de Olt, de Alin Dorobanțu
Eu, Popete M. Florea, nu sunt cioban. Eu sunt crescător de animale și cer tratament egal cu agricultorii (asociații agricole, arendașii, micii fermieri)!
Viața crescătorilor de animale este grea și numărul de crescători de animale este din ce în ce mai mic. Întotdeauna, între agricultori și crescătorii de animale au existat discuții în ceea ce privește pășunatul animalelor. În timpul când era C.A.P se putea pășuna și după recoltarea culturilor, acum este mult mai greu pentru că pământul a fost retocedat către micii proprietari de terenuri agricole, suprafețele de islaz și pășunat sunt mici și ar trebui să se dea o lege prin care crescătorii de animale să poată pășuna pe terenurile agricole recoltate de proprietarii de terenuri, de fermieri sau asociațiile agricole. Iarna, condițiile de creștere a animalelor sunt mult mai vitrege, este frig, zăpadă, ger, viscol, adăpatul și hrănirea animalelor se face mult mai greu decât decât vara. Uneori, animalele din turmă nu sunt și nu putem să le supraveghem, așa cum ar trebui și din această cauză avem litigii cu agricultorii.
Ne desfășurăm munca în condiții de pandemie și ne este mult mai greu să găsim îngrijitori de animale care să ne ajute la supravegherea și îngrijirea animalelor. Iarna, oile și caprele fată și avem condiții aspre privind îngrijirea mieilor, iezilor și a oilor și caprelor femele fătate.
În data de 23 martie a.c., Ziarul de Olt, săptămânal de analiză și atitudine civică, prin domnul Alin Dorobanțu, a publicat un articol despre un litigiu între mine, Popete Florea, crescător de animale, și unii agricultori, în data de 19 martie 2021.
Domnul Alin Dorobanțu a scris un articol lipsit de obiectivitate și probabil la comanda agricultorilor. În loc să scrie despre necesitatea respectării legilor statului, domnul Alin Dorobanțu face insinuări la adresa unor instituții ale statului, cum sunt: Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și Poliția Română. Pentru aceste insinuări gratuite la adresa instituțiilor mai sus amintite nu aduce probe și documente justificative. În mod normal, domnul Alin Dorobanțu ar fi trebuit să ceară atât agricultorilor, cât și oricărui crescător de animale, să respecte legile statului și pentru rezolvarea litigiilor să facă apel la primării, Direcția Agricolă Județeană Olt, la Poliție, Parchet sau Judecătorie, dacă este cazul.
„Este nevoie de o tragedie? Oricând, pe fondul tensiunilor acumulate se poate întâmpla o tragedie. Unul dintre combatanți să cedeze nervos și să săvârșească o faptă violentă, în urma căreia cineva să-și piardă viața”.
În finalul articolului, domnul Alin Dorobanțu scrie: „Mai bine fiecare ar trebui să se descurce pe cont propriu. Însă, nici asta nu este o practică apărată de lege”.
Prin aceste insinuări, domnul Alin Dorobanțu INSTIGĂ la nerespectarea legilor și susține că fiecare să-și facă dreptate singur.
Acest articol, publicat în 23 martie a.c., de domnul Alin Dorobanțu, este LIPSIT de OBIECTIVITATE și părtinitor, insinuant și instigator. Eu, Popete Florea, crescător de animale din comuna Văleni, județul Olt, am încredere în instituțiile statului și consider că litigiile dintre crescătorii de animale și agricultori se pot rezolva numai în cadru legal și cu sprijinul instituțiilor statului. Orice pagubă trebuie evaluată de instituțiile statului și nimeni nu trebuie să-și facă dreptate singur.
(…) În țara noastră avem nevoie și de agricultori, dar și de crescători de animale!
POPETE M. FLOREA
comuna Văleni, județul Olt
25.03.2021
Epilog din partea autorului
În virtutea dreptului la replică, pentru o informare obiectivă, Ziarul la Olt a dat curs rândurilor de mai sus. Numai că, așa cum un cititor avizat își dă seama, „insinuările” consemnate de petiționar nu-l privesc direct pe acesta, devenit, iată, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal și al Poliției Române.
Florea Popete ocolește fondul problemei. Animalele sale ajung pe culturile fermierilor. Asta este realitatea de necontestat. Mai mult, lipsa de obiectivitate invocată este tocmai realitatea din teren. Tensiunile din arealul format din cele patru localități: Stoicănești, Văleni, Nicolae Titulescu și Ghimpețeni sunt reale, iar petiționarul nu este prea departe de ele. Iar dacă până astăzi nu s-a întâmplat o tragedie pe fondul situației din zonă, e doar o întâmplare…