N-a fost nimic, dincolo de limita senzaționalului, în scandalul „Tomata 2019”, devenit public, acum mai bine de o lună, când ministrul Oros de la Agricultură, de la tribuna parlamentului, anunța că la Olt, în modul de derulare a subvenției acordate producătorilor de roșii, pentru anul 2019, sunt suspiciuni rezonabile de încălcarea legii penale, în nu mai puțin de 471 de cazuri…
A servit bine ca știre de primă pagină și chiar a fost discutată situația în emisiunile de prime-time ale canalelor tv generaliste. Au fost păreri care susțineau cauza ministerială și opinii în contradictoriu, prin care se victimizau fermierii ajunși să explice procedura însușirii necuvenite a banilor publici pentru culturi inexistente sau neconforme, în asociere cu unii dintre funcționarii de la Direcția pentru Agricultură Olt.
Treptat, subiectul s-a mutat din presă în cabinetele de lucru ale polițiștilor coordonați de procurorul de caz. N-ar rămâne, până la urmă, 471… Unii își vor dovedi nevinovăția. Pot să apară și alții pe lângă cei identificați până acum. Ancheta va fi anevoioasă, se prefigurează, dacă nu s-o fi petrecut până acum, și acorduri de recunoaștere a vinovăției, unde la individualizarea grabnică a pedepsei se aplică măsuri blânde ale legii penale.
Această poveste, și trebuie spus neapărat asta, nu știrbește cu nimic munca legumicultorilor cinstiți din Olt. Cei care, în bazinele legumicole din zona Pleșoiu și Izbiceni, incluzând și localitățile limitrofe, produc plus-valoare și bunăstare muncind pentru asta cam zece luni pe an. Acasă, la ei, și nu în fermele de profil ale occidentului pandemic.
Tot acest scandal naște semne de întrebare, cu mult înaintea facerii scandalului amintit câteva rânduri mai sus. Despre situația neconformă, în derularea programului Tomata 2019, despre larga interpretare a programului similar, chiar și pentru anul în curs, se știa cu mult înaintea declanșării procedurilor specifice. S-a și scris, chiar, iar folosința unui motor de căutare în spațiul virtual constituie dovada. Și, în fața acestei situații devenite, un secret, al lui Polichinelle, impresia este că acești nefericiți, cercetați in rem sau in persona, au fost lăsați să greșească pentru a deveni… obiect de activitate. Ori, aici e marea mizerie, ce nu va fi cuprinsă în dosarele penale. Oamenii ăștia, împinși de nevoie, sau motivați de prostie, au crezut că merge. Au mizat pe faptul că dacă nimeni nu a fost prins pe loc, nici nu va fi dovedit vreodată. Și au comis-o astfel, unul după altul, încurajați de precedent, încântați de viitorul luminos al subvenției de trei mii de euro/hectar, pentru cultura de roșii în spații protejate.
Politic, scandalul nu are nicio valoare. Intențiile guvernului au fost și rămân bune. Dar, în plan personal, acest scandal aduce drame. Aici, cineva s-a jucat cu necazul și tentația omului. Aspectele ce au produc prejudiciu înaintea culturii de tomate e imposibil, să n-o fi fost menționate în documente/rapoarte de lucru ale lucrătorilor din zona unor servicii de importanță publică, dar discrete în activitate și predate astfel conducătorilor din cea mai înaltă zonă a administrației locale. Pe șleau, la Prefectura Olt, condusă de predecesorii actualului titular…
Ce se întâmplă acum seamănă izbitor de mult cu situația limită, când polițistul de la Rutieră își maschează intențiile de a-i depista pe vitezomani în mașini neinscripționate, producând amenzi și satisfacție profesională în momentul depistării contravenientului. Numai că, ce s-a întâmplat în programul Tomata, în contextul dat mai sus, trebuia stopat direct la sursă!
N.A.
Într-o postare, la vremea potrivită, pe tema în cauză, puțin a lipsit, dacă nu cumva s-a și produs: un linșaj mediatic, săvârșit de cei aflați acum în malaxorul penal al cazului unde nu se produce pastă de tomate, ci doar ceva adevăr. S-ar putea să mai existe pe undeva postările acide ale lui Marius Voinea, angajat la Compartimentul Agricol Izbiceni, recent condamnat la o pedeapsă rezonabilă, tocmai pentru implicarea în mecanismul subvențiilor penale pentru un fermier care nu deținea suprafața eligibilă programului guvernamental. Dar, dacă această situație crează postamentul unui exemplu pentru viitor, tot este bine!