Acasă Actualitate Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

50

Un demers asumat, aflat în execuţie. Autor: Siminica Mirea
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul aferent proiectului „Măsuri de îmbunătățire a siguranței traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată”. Valoarea totală a contractului este de 34.324.881,41 lei și are ca durată de implementare 24 de luni. Prin acest proiect se vor amenaja trecerile la nivel a drumurilor cu calea ferată, ceea ce presupune creșterea siguranței rutiere pentru 246 de treceri la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată până la sfârșitul anului 2021. Proiectul constă în: montarea de stâlpi de iluminat cu încărcare solară; montajul de stâlpi pentru delimitarea sensurilor de circulație; semnalizare rutieră orizontală cu caracteristici superioare (simboluri preformate și benzi rezonatoare din marcaj rutier); marcaj tip covor antiderapant (se va realiza pe o distanță de 50 m, între barieră și indicator).

Un proiect semnat de Marius Iancu a devenit lege
Deputatul Marius Iancu s-a numărat perintre iniţiatorii proiectului de lege privind înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, instituţie care ar urma să se subordoneze Ministerului Agriculturii. Scopul acestei instituţii este de a promova şi implementa de strategii naţionale pentru produsele agroalimentare de calitate. Proiectul de lege promulgată prin Decretul nr.573/2019 şi a deveit Legea nr.133/2019.
„Se înfiinţează Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare Româneşti, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Scopul înfiinţării Agenţiei este acela de a promova obţinerea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară, denumite în continuare produse de calitate, şi de a asigura un marketing corespunzător acestor produse.”, se arată în proiect.

O propunere legislativă a lui Ciocan Dan, avize favorabile
Deputatul Dan Ciocan este unul dintre cosemnatarii propunerii legislative privind Protecția persoanelor cu boală celiacă din România. Proiectul se află la Camera Deputaţilor, pentru dezbatere. Camera inferioară a Parlamentului fiind şi cameră decizională. Decizia în cazul acestui proiect del lege, care a primit mai multe rapoarte favorbile. Obiectul proiectului este acela de a crea baza legală pentru construcția unui cadru favorabil și decent pentru siguranța vieții și pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiții de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranța severă la gluten). În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. În acest moment, aproximativ 8.000 de copii se află în evidență ca având boala celiacă. Însă, numărul acestora este mai mare, Centrul de Management pentru Boala Celiacă (din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu) estimând că până la 200.000 de persoane au boala. Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o condiție autoimună permanentă, care apare la persoanele al caror organism nu poate tolera glutenul, dar, de cele mai multe ori boala rămâne nediagnosticată. Există deja statistici concludente asupra incidenței crescute a bolii celiace și asupra efectelor subdiagnosticării acesteia. „Boala celiacă nu se vindecă iar singurul tratament viabil este regimul strict fără gluten pe tot parcursul vieții Pentru aceasta, propunem ca persoanele, adulți și copii, diagnosticate cu boala celiacă să primească un stimulent alimentar lunar în valoare de 300 de lei, acordat sub forma tichetelor de masă/bonuri de alimente.”, se arată în expunerea de motive.

Gigel Ştirbu se implică: „ALRO merită mai mult”
Deputatul Gigel Ştirbu a mijlocit o întâlnire între ministrul liberal al Economiei, Virgil Popescu, şi conducerea ALRO, formată din Gheorghe Dobra, director general ALRO şi Andrei Năstase, președintele Consiliului de Administrațieal ALRO. Aceştia au dezbătut teme importante, printre care şi găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor de care se loveşte, în activitatea sa, una dintre cele mai importante companii în domeniu.
„Am intermediat o întrevedere între Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și conducerea ALRO Slatina reprezentată de domnul Andrei Năstase, președintele Consiliului de Administrație și domnul Gheorghe Dobra, director general. Subiectul acestei întrevederi îl reprezinta problemele cu care se confruntă acest important agent economic din judeţul Olt și găsirea soluțiilor legate pentru rezolvarea acestora. ALRO Slatina este unul dintre cei mai mari angajatori din judeţul Olt, un nume care se identifică cu acest județ, și care de-a lungul existenței sale a avut o implicare deosebită în dezvoltarea economică, socială, culturală și sportivă a județului Olt.”, spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.