În fiecare an, pe data de 20 iulie, în zi de mare sărbătoare, la Șerbănești – județul Olt, are loc, prin implicarea organizatorilor – Primăria Șerbănești, Consiliul Local Șerbănești și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, „Sărbătoarea Secerișului”. Evenimentul, unul de suflet pentru primarul localității, Titi Peligrad, ajunge anul acesta la cea de-a X-a ediție, și se anunță a fi cu totul și cu totul deosebit, luând în calcul numeroasele surprize promise de organizatori, dar și afișul de prezentare pe care sunt trecuți invitați de seamă, astfel încât și sărbătoarea de anul acesta să fie una de neuitat pentru toți cei prezenți la fața locului.
Așadar, sâmbătă – 20 iulie 2019, fii satului, și nu numai, sunt așteptați să petreacă împreună, cu muzică de calitate, cu jocuri tradiționale și numeroase momente artistice, la încă o ediție a uneia dintre cele mai frumoase sărbători câmpenești din județul Olt…
„Doina Oltului”, în spectacol extraordinar la Șerbănești
Dorind să mențină obiceiul și totodată să promoveze tradițiile zonei, Titi Peligrad, primarul din Șerbănești, împreună cu cei din echipa sa administrativă îi așteaptă pe cetățeni localității să ia parte și să se bucure împreună la cea de-a X-a ediție a „Sărbătorii Secerișului”.
Ca și anul trecut, după ce vor merge la Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie, iar mai apoi vor asista la meciul de fotbal susținut de Juniorii Șerbănești, după-amiaza, începând cu orele 17:00, gazdele își așteaptă invitații alături de care vor lua parte la vernisajul expoziției „Drumul Pâinii și meșteri populari”, după care, de la 18:30, programul artistic își intră în drepturi cu tinerii talentați ai Ansamblurilor Folclorice din Șerbănești și GAL (Grupul de Acțiune Locală) Ghimpețeni, coordonați de maestrul coregraf Marian Stănescu și al cărui președinte este Constantin Ciobanu…
Un moment memorabil al zilei va fi și acela în care cuplurile din Șerbănești ce au făcut 50 de ani de căsnicie, dar și elevii cu rezultate deosebite la evaluarea națională din 2019 vor fi premiați de organizatori.
Ulterior, după orele 19:00, Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”, prin reprezentanții săi, va susține un spectacol extraordinar, pentru ca, mai apoi, începând cu ora 20:00 pe scenă să urce Roberta Crintea și Valentin Sanfira.
Oficialii județului, lângă primarul Titi Peligrad
Ca de fiecare dată, un moment important al evenimentului organizat pe data de 20 iulie în comuna condusă de primarul Titi Peligrad îl reprezintă primirea și prezentarea oficialilor județeni, așteptați cu mare drag de edilul comunei oltene, dar și de fiii satului, de cei care au înțeles că multe din realizările făcute în localitatea lor se datorează celor care au sprijinit proiectele edilitare din comună.
Așadar, sâmbătă – 20 iulie 2019, pe scena amplasată în centrul comunei Șerbănești, sunt invitați principalii oficiali ai județului Olt, parlamentarii şi nu în ultimul rând liderii mai multor instituții importante, cu toţi parteneri de seamă în proiectele adminsitrative ale primarului Titi Peligrad…
Etnograful Rada Ilie, rânduri despre „Drumul pâinii”
Prezentă la fiecare ediție a sărbătorii de la Șerbănești, an de an, etnograful Rada Ilie le vorbește tinerilor şi nu numai, despre drumul pâinii, pornind de la spicul de grâu, bobul de grâu, făina, coca frământată, pâinea şi toate tipurile de pâine (pite, colaci, cozonaci) folosite în diferitele momente din an şi din viaţă: pâinea pentru ursitori, pâinea miresei, pâinea soacrei, colaci, colindeţi, colacul lui Moş Crăciun, mucenicii unşi cu miere, cozonacii de sărbătoare…
Iată ce spune, în urmă cu trei ani, etnograful Rada Ilie, despre această expoziție: „Pâinea era folosită de la naştere la nuntă, până la moarte şi la toate obiceiurile care erau necesare într-un an calendaristic. Pâinea a fost nelipsită de la masa omului. În acele vremuri, când noi, acum, nu ştim pe unde să ne băgăm la umbră, stăteau cocoşaţi în câmp şi lucrau pentru a termina până la sărbătoare. Luau mănunchi cu mănunchi şi, în felul acesta, recoltau hectare. Sfârşitul treierării grâului era un moment de sărbătoare – îşi duceau recolta acasă şi erau foarte mulţumiţi. Din nicio gospodărie, de la nicio masă, nu a lipsit pâinea, era un respect pentru pâine. Femeia avea un rol foarte important în gospodărie: ea ţesea, ea cosea, ea îşi creştea copiii şi ştia să îi educe, ea îl însoţea pe bărbat la muncile câmpului. (…) Un alt rol al femeii era acela că îşi îmbrăca întreaga familie. Bâlciul însemna un omagiu adus anului agricol ce se încheia”.
Șerbănești – file de poveste
Așezată în Câmpia Boianului, pe platoul dintre râul Olt şi râul Vedea, pe şoseaua Slatina-Potcoava-Roşiori de Vede, numele comunei Șerbănești este menționat pentru prima dată în anul 1717, în harta anexată la istoria Daciei de Antonio del Chiaro și mai apoi într-o altă hartă anexată la Istoria Transalpină a Daciei de Franz Iosif Sulger, din 1780.
După anul 1840, localitatea Şerbăneşti este atestată documentar în toate indicatoarele de localităţi ale Ţării Româneşti. Totuși, prima atestare documentară a localităţii datează din timpul domnitorului Neagoe Basarab – 1512-1521, care, printr-un hrisov, domnitorul închină satul mănăstirii Cutlumuz, de la Muntele Athos…
Altfel, în câteva cuvinte, despre Șerbăneștiul de astăzi se poate spune că este o așezare liniștită și frumoasă, cu oameni gospodari ce beneficiază de o rețea de drumuri, în mare parte modernizată, cu iluminat public corespunzător, sistem de alimentare cu apă potabilă extrasă din puțuri de mare adâncime, rețea de gaze naturale, dar și o administrație prietenoasă și atentă la nevoile cetățeanului. Iar dacă mai punem la socoteală faptul că la toate acestea se mai adaugă și o rețea școlară de nivel european, un dispensar medical modern și un cămin cultural cum alții nici nu visează să aibă, putem spune că Șerbăneștiul de azi este locul în care te poți simți oricând acasă!