Când am scris prezentul, am avut în vedere UNA din întrebările pe care mi le pun în contextul „misiunii” EUROPARLAMENTARILOR NOȘTRI în PARLAMENTUL EUROPEAN, și anume:
– DEPUTAȚII EUROPARLAMENTARI ROMÂNI, din 2007 până „AZI”, au reprezentat cu cinste pe cetățenii ROMÂNIEI, care i-au ales?
După mine, RĂSPUNSUL este NU, atât timp cât ROMÂNIA se „zbate”, de 12 ani, pe ultimul sau penultimul loc în diversele CLASAMENTE ale U.E.
Parcă, coabitând cu guvernele de la BUCUREȘTI, niciunul dintre ei nu se poate „lăuda”, măcar cu UNUL printre „succesuri” care să aducă vreun „beneficiu național”, în afară de cele personale – cu mii de euro/lună, ba chiar UNII ne-au făcut „de râs” țara prin comportament, „discursuri”, atitudini etc…
Iată motivul pentru care merită să fie „instruiți” să-și înțeleagă rostul și rolul de EUROPARLAMENTAR ROMÂN, în contextul atribuțiilor din P.E., prin care trebuie să ne reprezinte pe noi, ROMÂNII, în primul rând, zi de zi.
Așadar, VOI, EUROPARLAMENTARI ROMÂNI, în număr de 33, destul de mulți cantitativ – dar legal, între cei aproape de 750 din P.E, aleși pe 5 ani, străduiți-vă să învățați următoarele „LUCRURI LUMEȘTI” și să acționați în consecință:
1.) PARLAMENTUL EUROPEAN elaborează o LEGISLAȚIE care „afectează” viața tuturor europenilor, deci și a noastră a românilor, ai noștri foști, poate nu „și-au dat seama”, pornind de la ALIMENTE mai sănătoase în farfurie până la alte numeroase DOMENII importante, cum ar fi presanta și reala LIBERTATE DE CIRCULAȚIE (vezi SCHENGEN), dreptul de a munci în siguranță oriunde în Uniunea Europeană sau protecția mediului înconjurător etc etc, care să asigure efectiv EGALITATEA DE ȘANSE, DE DREPTURI și OBLIGAȚII pentru toți cei din U.E., deci și pentru ROMÂNI.
2.) ROMÂNIA are dreptul, pe care să-l invocați cu fermitate și curaj, la PROGRAME de asistență pentru CERCETARE, EDUCAȚIE, CULTURĂ și pentru promovarea sănătății publice LA STANDARDE EUROPENE.
3.) ROMÂNIA trebuie să beneficieze, ca toate celelalte țări din UNIUNEA EUROPEANĂ, de politici și proceduri sănătoase pentru dezvoltarea AGRICULTURII, PESCUITULUI, TURISMULUI și ENERGIEI ș.a.m.d.
4.) Aveți obligația de a veghea cu toată severitatea la respectarea strictă a normelor în materie de SECURITATE și ETICHETARE a produselor din MAGAZINELE ALIMENTARE în sensul de a cumpăra și consuma PRODUSE ALIMENTARE „CURATE”, în cunoștință de cauză.
5.) Să nu vi se pară „simplistă” obligația de a limita efectele ÎNCĂLZIRII GLOBALE, reținând că Parlamentul European și-a propus:
– scăderea cu 20% a emisiilor de gaze cu efecte de seră;
– creșterea cu 20% a eficienței energetice;
– atragerea până în 2020 a unei proporții de 20% energie regenerabilă din configurația energetică a U.E.;
– etc.
6.) Foarte important: să „luptați”, să vă ”bateți” pentru a impune un ECHILIBRU SĂNĂTOS între INTERESELE NAȚIONALE cu cele ale U.E, care privesc pe ROMÂNI intervenind în sens patriotic în norme și amendamente ce se elaborează pentru că, să nu uitați, voi reprezentați în primul rând pe cetățenii care v-au ales.
7.) Dacă nu știți?! De „chimicalele” utilizate prin punerea în circulație, chiar acolo unde nu trebuie, manifestați interes spre a ști pentru a fi utilizate numai acolo unde nu este NOCIV și PERICULOS.
8.) Documentați-vă dintr-un început în privința FONDURILOR EUROPENE pentru a ști să le accesați în interesul ROMÂNIEI pornind de la faptul că acestea au patru direcții fundamentale:
a.) creșterea DURABILĂ – dezvoltare economică, competitivitate și locuri de muncă;
b.) conservare și gestionare a resurselor naturale cu predilecție AGRICULTURA cu structurile sale și MEDIU;
c.) acțiuni externe, politică de dezvoltare și ajutor umanitar;
d.) securitate și justiție, combaterea TERORISMULUI, cooperare polițienească și judiciară.
9.) Puneți DEMNITATEA NOASTRĂ, a ROMÂNILOR, în centrul acțiunilor VOASTRE și nu pierdeți nicio ocazie pentru a elimina orice discriminare spre a ne asigura egalitate deplină în contextul normelor europene, raportând-o la LEGISLAȚIA în acest domeniu ce „proclamă” egalitatea deplină a tuturor cetățenilor din U.E.
10.) INSISTAȚI pe respectarea obligațiilor P.E. de a stabili și menține o colaborare cu PARLAMENTUL NOSTRU, printr-o cooperare interparlamentară realistă, corectă pentru a asigura transparența și deschidere a procesului decizional în contextul responsabilității și democrației reale.
11.) Vă reamintesc faptul că în calitate de EURODEPUTAȚI aveți rolul legislativ pentru acorduri de ajutor umanitar prin asistență, salvare și intervenție materială din partea U.E. în cazul unor calamități naturale – cum este cazul celor din această primăvară-vară.
12.) Veți fi repartizați în UNELE din cele 20 de comisii parlamentare permanente ale P.E și va trebui să fiți bine „înarmați” cu argumente pentru că de aici pornesc propunerile legislative și propunerile de buget, de așa manieră ca ROMÂNIA să fie beneficiară și să nu mai fie considerată „țară de mâna a doua”.
13.) Totodată, veți fi repartizați în funcție de apartenență în GRUPURI POLITICE care au ca mod de lucru și „SĂPTĂMÂNA DE GRUP”, ocazie cu care trebuie să aveți inițiative de interes cu sens național și depinde de abilitatea voastră pentru a fi aprobate apoi în plenul P.E. în favoarea ROMÂNIEI.
14.) Câteva săptămâni pe an – SĂPTĂMÂNI TURCOAZ – aveți obligația să mergeți în circumscripția în care ați fost aleși pentru a discuta cu alegătorii. Inspirați-vă din ce vă propun și ce vă recomandă ei, căci așa vă puteți îndeplini misiunea pentru care v-au trimis la P.E.
15.) Pentru că UNII veți participa la lucrările EURONEST – adunarea parlamentară pentru relațiile cu țările din vecinătatea Estică (una din cele cinci asemenea entități), meditați și faceți propuneri pentru ca legăturile U.E. și ROMÂNIEI – politice, economice și culturale cu REPUBLICA MOLDOVA să permită decizii constructive privind VIITORUL acesteia spre BRUXELLES.
Acționând AȘA, veți demonstra că v-ați format o VIZIUNE MODERNĂ asupra unei NOI EUROPE, contribuind ca ROMÂNIA, pe măsura ISTORIEI, POTENȚIALULUI, PRESTIGIULUI ce l-a avut cândva să devină O ENTITATE DE GRADUL 7, cu o puternică „PERSONALITATE”.
ROG pe cititorii articolului să aprecieze dacă am reușit să „tratez” chestiunea, căci deși nu sunt neapărat specialist (cândva am participat, totuși, o săptămână la Parlamentul European, la Bruxelles și am căutat să mă documentez cât mai bine) am făcut-o pentru a-mi exprima opinia privind ROLUL pe care trebuie să-l aibă EUROPARLAMENTARII ROMÂNI în demersuri pentru a-și servi PATRIA și POPORUL.
Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt