Acasă Actualitate Colegiul Medicilor Veterinari din Olt, la ceas aniversar

Colegiul Medicilor Veterinari din Olt, la ceas aniversar

260

Miercuri, 15 mai 2019, Colegiul Medicilor Veterinari din Olt a sărbătorit Ziua Internațională a Medicului Veterinar şi împlinirea a 80 de ani de la Înființarea Colegiului Medicilor Veterinari din România. La eveniment au participat nume important, printre care academicianul Nicolae Manolescu, dar şi doctorul uman, Renică Diaconescu, senator care susţinut mereu iniţiativele în domeniul veterinar. La întâlnirea anuală a medicilor, care anul acesta a avut loc într-un renumit restaurant din Slatin, au participat 140 de medici veterinari din întreg județul Olt.

Medalii, distincții și diplome pentru cei mai buni
Atât academicianul Manolescu, doctorul Diaconescu, cât şi medicii veterinari care s-au făcut remarcaţi prin munca lor, au fost răsplătiţi cu medalii, distincții și diplome din partea preşedintelui colegiului, prof. univ, dr, Ion Bozgă.
„Astăzi 15 mai organizăm un eveniment care constă în festivitatea sărbătorii medicului veterinar. Din 1939 când s-a înființat Colegiul Medicilor Veterinari din România până în 49 când comuniștii l-au desființat și s-a reînființat în 1998 prin legea 160 până în prezent. De atunci s-a stabilit într-un Congres ca odată pe an și anume în ziua de 15 mai să fie ziua profesională a medicului veterinar. Noi de obicei o organizam în altă zi din lună. Acum am stabilit să o ținem în ziua de astăzi. Sunt două evenimente. Pe lângă acesta se împlinesc 80 de ani de la înființarea Colegiului Medicilor Veterinari. Colegiul este forul profesional care constituie și trasează temeiul legal al profesiei medical veterinare”, a declarat preşedintele CMV Olt, Ion Bozgă.

Conceptul „One Health”
Acest concept , „One Health” (o singură sănătate), este unul inedit şi se adresează unui trio, care este mereu strâns legat: om , animal și mediu.
„Colegiul Medicilor veterinari este absolut o necesitate. Istoric ne arată că așa este pentru că ei trebuie în primul rând să fie mari profesioniști, dar începând cu ultimii ani, culminând poate cu anul acesta medicina veterinară va avea o sarcină mult mai mare și deci cu atât mai mult îți trebuie profesioniști de înaltă valoare. Dumneavoastră știți probabil că în lume acum ONU desfășoară implementarea unui nou concept medical global «One Health» . Aceste mecanism nou este promovat în primul rând de către medicina veterinară. Vă dați seama că medicina veterinară acum va apărea într-un mod cu totul și cu totul deosebit de coordonator național pe alte profesii pentru că «One Health», înseamnă o singură sănătate, om , animale și mediu. Promovarea medicului veterinar este asigurată de faptul că el este singurul specialist care are o dualitate și anume: el cunoaște și face față tuturor provocărilor de mediu. Nicio altă profesie, în afară de specialiștii în mediu, nu are această calitate. Și din cauza aceasta medicina veterinară acum are o perspectivă cu totul și cu totul deosebită și Colegiul Medicilor nu face altceva decât să prepare acești specialiști care astăzi vor avea o altă aureolă. De asemenea, medicii veterinari trebuie să ajungă și numeric nu numai calitativ în postura de a face față unor provocări care de data asta vor ieși din frontiera activității lor curente. Vor avea activități care să fie evident complimentare, dar trebuie și acelea știute și atunci și numărul de specialiști trebuie să ajungă la un nivel care să poată să asigure aceste activități”, a spus academicianul Nicolae Manolescu.

Zi cu încărcătură istorică
Povestea medicinei veterinare româneşti începe în anul 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, când a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie, înființată și condusă de Carol Davila
La 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o declarație care a stat la baza înființării Societății de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I. În 1949, însă, atât activitatea Asociaţiei cât şi cea a Societăţii au fost suspendate. La 15 mai 1971, s-a reluat activitatea Societăţii de Medicină Veterinară, iar la 17 ianuarie 1990, Societatea şi-a schimbat denumirea în Asociaţia Medicilor Veterinari din România (AMVR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.