Acasă Fără categorie „Îi ascult pe slătineni și voi ține cont de părerile și sugestiile...

„Îi ascult pe slătineni și voi ține cont de părerile și sugestiile lor pentru a clădi un oraș din ce în ce mai frumos, un oraș în care să le fie drag să trăiască.”

1273

Interviu cu ION VĂTRAI, consilier local al Slatinei

„Îi ascult pe slătineni şi voi ţine cont de părerile şi sugestiile lor, pentru a clădi un oraş din ce în ce mai frumos, un oraş în care să le fie drag să trăiască”

Consilier, aflat în exercitarea celui de-al doilea mandat, în cadrul Consiliului Local Slatina, ION VĂTRAI este un om care îşi ia în serios poziţia ocupată.
Înţelege şi, pe de altă parte, le arată celor deopotrivă cu el că rolul consilierului local nu este doar acela de a ridica mâna şi a vota, în orb, conform cutumei şi disciplinei de partid, ceea ce propune majoritatea prin executiv.
Participă activ la viaţa cetăţii, recunoaşte că ideile venite de la oameni sunt cuprinse de adevăr, iar percepţia sa, recunoscută nu de puţine ori, este că alesul local, pe orice poziţie s-ar afla acesta, este în slujba comunităţii, iar nu comunitatea în slujba lui.
Ion Vătrai vede Slatina cu ochii celui ce aparţine acestui teritoriu. Gândeşte şi acţionează fără interese ascunse, iar dacă astăzi în Consiliul Local Slatina ar fi mai mulţi ca el, ar fi mai bine pentru ideea care defineşte substantiviul „consiliu” ca pe un for de dezbatere publică, şi nu ca pe un loc unde se acceptă de la sine propunerile venite de la partid sau de la executiv.
Un interviu inspirat din realităţile cetăţii, bun de citit. Rând cu rând…

 

– Cum a început anul 2019 pentru consilierul Ion Vătrai. Ce se află pe agenda sa de lucru?
– Un început de an bun, zic eu, atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Nu pot să spun că, pentru acest an, am adăugat sau am eliminat din obiectivele propuse încă de la începutul mandatului de consilier (cred că acest aspect vizează întrebarea dumneavoastră), obiective prin care urmăresc să fiu mereu în slujba oamenilor pe care îi reprezint.

– Bugetul de stat încă nu se află în dezbatere publică, dar o serie de voci afirmă că primăriile vor fi afectate. Este şi cazul Slatinei?
– Sunt o persoană care nu dă crezare bârfelor şi zvonurilor până nu le verifică. De aceea nu pot să spun ceva concret până nu văd negru pe alb, atunci când bugetul va fi în dezbatere publică. Dar, dacă este adevărat ce se vehiculează în spaţiul public, într-adevăr şi bugetul Slatinei va avea de suferit.

– Slatina pare un oraş sufocat de maşini. Se poate găsi o soluţie privind fluidizarea şi locurile de parcare?
– Într-adevăr, Slatina a început să fie sufocată de maşini. Ce mă nemulţumeşte cel mai mult la oameni, iar eu încerc să le explic mereu, este faptul că trebuie să ne asumăm cu toţi acest aspect. Nu cred că este corect să arătăm cu degetul, încontinuu, către primărie, atunci când stăm mult în trafic sau seara când nu găsim loc de parcare în faţă blocului în care locuim, când, de fapt, decizia de a ne achiziţiona o maşină sau, în unele cazuri, a doua sau a treia, ne-a aparţinut. Cred că problema locurilor de parcare se va rezolva atunci când vom veni cu un regulament strict în acest scop. În opinia mea, în parcările rezidenţiale trebuie să găsim doar autoturismele proprietate personală, ale celor care locuiesc în acea zonă. Mai pe scurt: atunci când vom scoate din parcări dubiţele, microbuzele, remorcile, maşinile de serviciu. Traficul în Slatina este foarte aglomerat doar la orele de vârf, ore la care oamenii se duc sau se întorc de la serviciu. Odată cu construirea drumului expres Craiova -Slatina-Piteşti se va rezolva şi acest inconvenient. Spun asta deoarece lucrez pe platforma industrială şi cunosc destul de bine faptul că aici lucrează foarte multe persoane ce nu îşi au domiciliu în Slatina, ci în oraşele sau comunele din apropiere. Atunci când acest drum va fi gata, dumnealor nu vor mai fi nevoiţi să intre în oraş, vor ieşi la drumul expres şi pe acesta vor circulă către localităţile de domiciliu: Găneasa, Balş, Piatra-Olt, Valea Mare, Scorniceşti etc.

– Avem Şcoala Numărul 6 din Clocociov aproape abandonată. Ce utilitate publică i-aţi da dumneavoastră?
– Fosta Şcoală Numărul 6 cred că se pretează foarte bine pentru un cămin de bătrâni. Mai întâi, însă, trebuie realizat un studiu, din care să vedem în ce stare, din punct de vedere al siguranţei, mai este acea construcţie.

– Care este relaţia dumneavoastră cu executivul local?
– Bună.

– Sunteţi unul dintre consilierii locali care stau cel mai mult de vorbă cu slătinenii. Ce vă spun aceştia?
– Absolut orice trebuie să îi spună un cetăţean unei persoane care a fost aleasă să îl reprezinte, de la adresarea de întrebări legate de lucrurile care se fac în oraş la transmiterea de propuneri legate de ce ar trebui făcut şi, de ce nu, reproşuri cu privire la ceea ce dumnealor consideră că nu a fost făcut bine. Am încurajat întotdeauna oamenii să îmi spună ce au pe inimă.

– Sunteţi membru în Comisia pentru protecţia mediului, agricultură şi turism. Este municipiul Slatina un oraş în spiritul unui mediu curat şi pregătit să fie o zonă turistică? Care ar fi atracţiile principale?
– În Slatina s-au schimbat foarte multe în ultimii ani, în primul rând, unităţile industriale s-au conformat regulilor şi legilor în vigoare şi au redus foarte mult poluarea. Pe de altă parte, s-a investit foarte mult în crearea de spaţii verzi în oraş, lucruri ce au dus la creşterea calităţii mediului. În ceea ce priveşte turismul am mai spus-o: este foarte greu de crezut că Slatina poate deveni un oraş turistic, pentru că, din păcate, nici natura, nici istoria nu au fost darnice cu Slatina în acest scop; poate doar de un turism de o zi, dacă îi pot spune aşa. Se poate face asta la Clubul Nautic sau la bisericile şi mănăstirile din oraş.

– Câte dintre proiectele propuse de dumneavoastră au devenit hotărâri de consiliu local şi care sunt acestea, pe scurt?
– În actualul mandat, am avut un singur proiect ce a devenit hotărâre de cosiliu local, iar acesta prevede că proprietarii din blocurile reabilitate îşi pot construi balcoane la parterul blocurilor, atunci când lucrarea de reabilitare iese din perioada de garanţie. Am modificat, practic, o veche hotărâre, din anul 2010, care interzicea în totalitate construirea de balcoane la blocurile reabilitate termic.

– Alegeri europarlamentare, în primăvară. Slatina poate avea un cadidat pentru aceste alegeri? Pe cine aţi trimite la Bruxelles din PSD Slatina?
– Nu aş vrea să dau nume, dar sunt câteva persoane din PSD Slatina care ar reprezenta cu succes România la Bruxelles. Vreau să spun, totuşi, că, dacă nu va fi să fie de la Slatina, din judeţul Olt, tot trebuie să fie cineva. Rezultatele înregistrate de-a lungul timpului de Organizaţie PSD Olt trebuie să fie răsplătite, iar pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare trebuie să se situeze cel puţin un oltean.

– Stânga nu a mai dat un şef la Cotroceni de vreo 15 ani. Ce şanse are PSD să dea preşedintele României anul acesta?
– După trei preşedinţi de dreapta, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, care nu au adus nimic bun românilor, doar şi-au văzut propriile interese, cred că a venit momentul ca oamenii să conştientizeze că numai un preşedinte de stânga poate fi aproape de ei.

– Care este mesajul dumneavoastră pentru slătineni?
– Slatinenii trebuie să aibă încredere ca întotdeauna în mine. Îi ascult pe slătineni şi voi ţine cont de părerile şi sugestiile lor, pentru a clădi un oraş din ce în ce mai frumos, un oraş în care să le fie drag să trăiască.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.