Interviu cu deputatul GIGEL SORINEL ŞTIRBU, vicepreşedinte regional S-V Oltenia al PNL
Mereu interesant, plin de mister şi un politician oltean controversat, deputatul Gigel Sorinel Ştirbu, o pată de culoare liberală într-o mare roşie, este unul dintre parlamentarii Oltului cu cea mai bună activitate parlamentară. Are o agendă încărcată la Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, acolo unde este preşedinte, iar ca membru marcant al PNL Olt şi vicepreşedinte regional pe Regiunea Sud-Vest Oltenia îşi doreşte un rezultat foarte bun pentru judeţul Olt la europarlamentare. Deschis dialogului, deputatul a vorbit liber, cu reporterul de serviciu, despre România, despre liberalism, despre viitoarele proiecte.
– Nu aţi beneficiat, în decursul timpului, de o indulgenţă din partea presei, dar aţi comunciat foate bine cu media. Are nevoie România de o lege a presei?
– Bună ziua şi vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la un dialog cu dumneavoastră. De-a lungul timpului, aşa cum bine aţi spus, o anumită parte a presei a folosit tuşe destul de groase la adresa mea, dar atunci când îţi alegi să devii persoană publică, această calitate vine la pachet şi cu aşa-zise „beneficii”. Şi, da, cred că România are nevoie de o lege a presei, de un cadru general care să reglementeze această activitate care să specifice maniera în care să se desfăşoare activitatea cât şi drepturile şi obligaţiile jurnalistului. Trăim într-o lume în care informaţia circulă cu o viteză uluitoare, într-o lume în care fake-news-urile tind să devină adevăruri absolute şi, ca atare, pentru a preîntâmpina astfel de neajunsuri trebuie o reglementare legislativă şi în România ca şi în alte state cu democraţii solide.
– O idee acreditată în spaţiul public: o întreagă clasă politică este vinovată pentru situaţia României de astăzi. Ce aveţi de spus?
– Clasa politică actuală este reflecţia societăţii româneşti. Un lucru este extrem de îngrijorător, deoarece electoratul nu mai are încredere în clasa politică, tot acest comportament nefăcând altceva decât să lase pe eşichierul politic şi în spaţiul public locul unor manifestări populiste, care pot influenţa negativ mersul euroatlantic al României. Vedem pe zi ce trece astfel de manifestări la actualii guvernanţi, care fac absolut ce le stă în puteri pentru a-şi păstra privilegiile, neîntelegând că România trebuie să existe şi să-şi continue drumul şi după încheierea mandatului lor. Şi, da, putem spune ca există o parte importantă de vinovăţie pe care actuala clasa politică o are pentru situaţia în care se află în acest moment România.
– PNL, alternativă la PSD. Alternativa la PSD vine cu o jumătate de USL. Nu cumva „pleacă ai voştri, vin ai noştri”?
– Nu prea înţeleg la ce anume faceţi referire, dar în toată lumea civilizată, în state cu o democraţie consolidată există formule de alianţă în funcţie de conjunctura politică a momentului. Dar toate aceste alianţe, din punctul meu de vedere, ar trebui făcute nu pentru interesul conjunctural al unor oameni politici, ci pentru interesul general al cetăţenilor care i-au mandatat cu încrederea lor.
– PNL şi USR îşi trag fibra din acelaşi bazin de dreapta. Vă este frică de acestă competiţie internă ideologic?
– De ce ne-ar fi frică în situaţia în care adversarul comun este PSD-ul? În spatiul politic românesc, în ultimii 30 de ani, au apărut şi au dispărut nenumărate structuri politice. PNL are 144 ani de existenţă. Istoria sa se contopeşte cu istoria României. Reprezentanţiii săi au fost parte în cele mai mari realizări din istoria naţiunii române. Cum ar putea un membru PNL să aibă astfel de temeri?
– Peste câteva luni vor fi alegeri europarlamentare. Filiala PNL Olt ce scor va obţine la aceste alegeri?
– Nu contează ceea ce cred eu, ci contează ceea ce-şi doresc toţi membrii acestei filiale. Un rezultat mulţumitor la europarlamentare ar fi acela în care PNL Olt s-ar situa peste media pe ţară a partidului, aşa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri europarlamentare. Aşa cum ştiţi, asumarea scorului de către preşedintele PNL Olt pentru alegerile europarlamentare este de minim 20%.
– Mai este Televiziunea Română o instituţie publică, în condiţiile în care aceasta nu a reuşit să facă o transmisiune în direct, pe 10 august 2018, din Piaţa Victoriei?
– TVR cât şi radioul public au devenit adevărate instituţii politizate până în măduva oaselor. Sute de milioane de euro sunt cheltuite anual de conducerile PSD ale acestor două instituţii într-o singură direcţie, şi anume aceea de a îndestula prin salarii, prime, bonusuri şi diverse alte beneficii toată această armată, formată din neveste, amante, progenituri, rude ale membrilor PSD. În atare situaţie, cele două instituţii şi-au pierdut demult misiunea publică şi echidistanţa de care sunt nevoite şi obligate să dea dovadă.
– Ce se află pe agenda de lucru a deputatului Gigel Ştirbu?
– Vorbeam mai devreme despre cele două societăţ naţionale de radio şi televiziune ale României. Lucrez la o iniţiativă legislativă, prin care aceste două instituţii să fie depolitizate, la fel ca şi CNA-ul, care demult şi-a pierdut misiunea pentru care a fost înfiinţată. În aceste zile, voi depune o iniţiativă legislativă prin care pensiile speciale să fie anulate, iar Parlamentul României să nu aibă mai mult de 300 de parlamentari.