În 1977 a fost un cutremur devastator, pe care eu l-am trăit efectiv, cu mari pierderi materiale și de vieți omenești…
În anii de după cutremur, le explicam elevilor de liceu, la orele de rezistența materialelor, că de multe ori la construcția unor clădiri, după ce se executau cofrajele, până la venirea betonului, muncitorii luau masa, constituită, în special, din conserve. Și, cum erau tineri, făceau pariuri, aruncând cutiile goale, de la distanță, „la coș”, iar cine nimerea, avea de la ceilalți o bere.
Din glumă în glumă, ajungeau în cofrag 7-10 cutii de conserve goale, peste care se turna beton. Acele conserve goale, aruncate în structura de rezistență a clădirii, au devenit centrii de minimă rezistență, de la care au pornit primele fisuri, ducând la prăbușirea construcției. Dintr-o glumă…
Probabilitatea de repetare a cutremurelor mari este cam de 40-45 de ani
După 1989, unele persoane s-au îmbogățit – peste noapte, cum-necum – și au dorit să scoată în evidență luxul pe care și-l pot permite. Așa că au schimbat configurația apartamentelor, demolând ziduri interioare, dintre care unele de rezistență, pentru a mări suprafața unor camere.
Alții, stând la ultimul etaj, și-au mai construit deasupra încă un spațiu locuibil. Deși legea spune clar că nu se fac modificări, fără realizarea unor proiecte, aprobate numai de institute de construcții specializate, care să poată avea la bază calcule – încărcarea pe grindă, distanța între reazeme etc. Toate acestea sunt, cu bună-știință eludate… Ba, mai mult, sunt proprietari care au șubrezit structura de rezistență a apartamentului, prin demolarea unor pereți interiori și locuind la ultimul etaj, au mai construit deasupra un alt spațiu de locuit, mergând pe principiul care a distrus România: „MERGE ȘI AȘA!”
Ori, din cauza greutății suplimentare a noului spațiu de locuit, precum și a mobilei, a instalațiilor sanitare, a electrocasnicelor – mașină de spălat, frigider, aragaz etc – înseamnă că sarcina suplimentară pentru apartamentul deja șubrezit este cel puțin dublă, față de cea pentru care a fost proiectat.
Regretabil este faptul că vecinii, nerealizând pericolul care-i paște și pe ei, închid ochii, fapt ce s-ar putea să-i coste scump… „Prăbușirea unui apartament provoacă prin efectul de domino – atât pe verticală, cât și pe orizontală – mari deteriorări, sau chiar prăbușiri ale apartamentelor vecine.
Pentru a evita aceste ilegalități, cu posibile consecințe dezastruoase, poate că primăriile ar trebui să ceară imediat, de la toate asociațiile de locatari, adrese cu apartamentele modificate, cu precizarea dacă modificările au fost aprobate pe baza unor proiecte executate numai de institutele specializate în constucții. Acestea vor fi implicate și în verificări la fața locului și vor fi direct răspunzătoare…
De altfel, circula o glumă și anume că după cutremurul din 1977 s-au întâlnit doi prieteni:
– Ce faci?
– Bine. Dar tu?
– Bine.
– Așa ne trebuie. Noi ne-am făcut-o…