Recent, senatorul Siminica Mirea a adresat o întrebare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la stadiul lucrărilor de restaurare a clădirii fostei Bănci Naţionale a României, în care va funcţiona Judecătoria Slatina. Clădirea se află în stadiu avansat de degradare.
„Stimate domnule Ministru, cea mai importantă misiune a dumneavoastră, identificată de mine, este de asigurarea condițiilor necesare și suficiente pentru ca cetățenii acestei țări să aibă, în mod facil, decent și de bun-simț , acces la infrastructura justiției din România. Nu pun pe plan secund și celelalte atribuții ale dumneavoastră, nu minimalizez reformele în domeniu, mai mult sau mai puțin făcute cu dedicație pentru anumite grupuri sau persoane, dar vreau să vă aduc în atenție un proiect asumat de ministerul pe care îl conduceți: transformarea fostului sediu al Băncii Naționale din Slatina, în sediu pentru Judecătoria Slatina, cea care își desfășoară în prezent activitatea în condiții nesatisfăcătoare pentru justițiabili, dar și pentru personalul care activează aici. Imobilul, fost sediu al BNR, transferat la minister în vederea transformării în judecătorie, nu are timp să aștepte. Starea de degradare este vizibilă, iar întârzierile pot produce pagube greu de reparat.
Cred că o urgentare a lucrărilor aici, este benefică pentru toată lumea! Pentru justițiari, pentru justițiabili, dar și pentru această bijuterie arhitectonică din Slatina, județul Olt. Raportat la situația prezentată mai sus, vă adresez următoarea întrebare:
– În ce stadiu se află investițiile preconizate a fi efectuate la noul sediu al Judecătoriei Slatina?”
În perioada 15-17 aprilie 2018 a avut loc vizita în România a Delegației Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentului Letoniei. Senatorul a l parte la întrevederea comisiilor reunite de afaceri europene și de politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților având ca obiectiv pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
„Stat membru UE de la 1 mai 2004, Letonia a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2014, și face parte din spațiul Schengen din 21 decembrie 2007. Letonia a deţinut, pentru prima dată, Preşedinţia rotativă a Consiliului UE în semestrul I 2015 împărtășind astfel din experiența proprie aspecte ce privesc preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Există posibilități de cooperare pe noile tehnologii. Letonia este considerată un laborator de start-up-uri în domenii precum tehnologia informației (componente hardware) industria farmaceutică, telecomunicații etc.”, spune senatorul Siminica Mirea.