Acasă Actualitate Pericol! Răpitori de la Giurgiu vor monopol pe râul Olt! Pescarii olteni...

Pericol! Răpitori de la Giurgiu vor monopol pe râul Olt! Pescarii olteni se pregătesc de proteste…

1462
         Este în plină desfășurare una dintre cele mai oneroase afaceri care vizează cea mai importantă resursă naturală din județul Olt: e vorba de luciul de apă, de acumulările amenajate cu scop hidrotehnic, dar și cu alte beneficii, în cuprinsul administrativ al județului.
O situație nemaiîntâlnită, dată de inteligența pe care consideră unii că o au, în raport cu ceea ce tot acești oameni… inteligenți, consideră naivitate în dreptul altora. Cele ce urmează sunt un exercițiu de maturitate pentru instituțiile Oltului, cât și pentru oamenii cu putere de decizie, capabili să oprească o acțiune menită să transforme luciul de apă din cuprinsul barajelor de la Arcești, Slatina și Ipotești, în ferme industriale, unde creșterea peștelui să devină o exploatare de tip intensiv, în principal…
Afacerea vine de la Giurgiu!
După ce într-un cadru restrâns, prin SC Pesacrul Hobaia, partenerii proiectului piscicol au văzut că treaba merge (Dan Păsat și.. inimosul deputat Teodor Petcu – ministru până mai ieri, susținut de ALDE), urmează intenția dezvoltării afacerii piscicole. La îndemână este râul Olt, acumulările sale realizate inițial în scop hidrotehnic, unde peștele are un mediu prielnic de dezvoltare. Cu investiții minimale.
Așa se face că proiectul amenajării unor rețele de acvacultură pe barajele de la Arcești, Slatina și Ipotești, a început să facă pași în dezvoltare. Avizele de rigoare au fost solicitate repede de la Hidroelectrica, Apele Române, Aria Protejată, Agenția Pentru Protecția Mediului, iar la final, când toate vor fi semnate și ștampilate, e rândul ANPA (Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură). La o parte din instituțiile enumerate mai sus, cei în drept au semnat repede. Mai sunt etape de parcurs, conform legii, în raport cu solicitarea, la APM Olt și ANPA.
AJVPS Olt are contract legal cu ANPA până în 2028!
O structură bine organizată, unde litera legii guvernează – Asociața Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Olt are în derulare un contract asumat cu cei de la ANPA, pentru pescuit recreativ sportiv pe cele trei baraje, până în anul 2028.
Beneficiarii acestui contract sunt cei peste 7 mii de membri care au făcut din pescuit o pasiune. Ei sunt acum în situația de fi eliminați de pe traseu, iar pasiunea lor, pentru care plătesc cotizațiile corecte, suportabile, să devină o poveste la timpul trecut. Vine acvacultura! Mai ceva ca ce a însemnat colectivizarea din urmă cu o jumătate de veac…
Tensiunea este acumulată, iar dacă evoluția lucrurilor va merge în mod nefavorabil intereselor celor peste 7 mii de oameni, atunci protestele vor fi în stradă. Legitime și îndreptățite. Pescarii olteni își vor apăra drepturile!
Cum stă treaba cu acvacultura pe cele trei baraje…
Pasionați de pescuit, mai mulți sau mai puțini, cititorii trebuie să știe că un plan de afaceri în domeniul acvaculturii, pe o arie naturală, cum sunt și cele trei baraje, presupune eliminarea în totalitate a peștelui sălbatic, indiferent de specie. Practic, un genocid, pe o suprafață de aproximativ cinci mii de hectare de luciu de apă. Urmând, firesc, popularea cu speciile menite să asigure o creștere rapidă, producții îndestulătoare, și profit cât mai mare.
În aceste condiții, e lesne de înțeles că pescuitul recreativ și sportiv devine o utopie. Sau o activitate extrem de scumpă. Mult prea scumpă pentur ca pescarul tradițional de pe Olt să-și mai poată permite această activitate.
Parlamentarii de Olt iau atitudine! Este așteptat și Mihai Niță!
Parlamnetarii de Olt cărora li s-a adus la cunoștință această situație, susțin demersul celor de la AJVPS Olt. Înțeleg situația și văd ce este dincolo de linia orizontului. Este de așteptat ca și deputatul Mihai Niță, coleg de partid cu Teodor Petcu, să se înscrie pe lista susținătorilor cauzei celor de la AJVPS Olt. Până la urmă, un partid politic nu guvernează absolut, iar deputatul Niță a demonstrat, de multe ori, rațiune și înțelegere corectă a unor situații văzute în zona de limită…
Dar, până la capătul acestui traseu rămâne ca ANPA și Agenția de Protecție a Mediului să oprească la timp acest proiect menit să transforme cele trei lacuri de acumulare într-o fermă piscicolă. E de neînțeles de ce investitorul strategic de la Giurgiu nu apelează la soluția vivierelor (cuști metalice, amplasate în interiorul unui curs de apă, care delimitează corect zona de creștere intensivă, de cadrul natural al acumulării respective. Răspunsul intuit ține de costuri. Însă, niciodată nu este prea mult pentru a plăti prețul corect, în materie de respect. Pentru mediul înconjurător și pentru oameni…
* Evoluția lucrurilor e rapidă. Urmărim îndeaproape subiectul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.