Așezată în coasta Slatinei, la o intersecție de drumuri care leagă capitala Olteniei – Craiova, de linia dreaptă care te duce din Vâlcea spre defileul Oltului, comuna Găneasa ar fi trebuit să fie, de mult, ceea ce începe acum, în sfârșit, să devină. Toate trenurile venite aici, din 1989 până la venirea lui Dumitru Costea – primar la Găneasa, au fost ratate cu succes de cei de până în perioada și omul la care facem referire. Fie din neputință, fie din prostie sau din lipsa de a înțelege ce e de făcut, de unde trebuie început…
Găneasa, în scurta istorie a vremurilor democratice, rămâne în amintire și prin bătălia de la niște alegeri parțiale anticipate, atunci când paroxismul electoral devenise politică de stat. Ambițiile unor lideri județeni, vecine cu nebunia, sunt și acum proaspete în memorie. Mașini de piatră, bani, găleți – goale, pline, și câte și mai câte, au arătat că se poate și așa ceva.
Dar, la Găneasa, acum e liniște, iar lucrurile merg, în sfârșit, așa cum trebuie! Comuna devine ceea ce vor cele peste trei mii de suflete ce locuiesc aici. O așezare unde se investește! Cu trudă și cu eficiență maximă. În infrastructură cât cuprinde…
Rețele publice pentru Găneasa!
Un milion de euro, e suma prin care se modernizează drumurile sătești/comunale din comuna Găneasa. Un proiect necesar care nu vine singur. Spre exemplu, la Dranovățu se află în proiectare, spre licitație, o investiție de un alt milion de euro, ce reprezintă sumele alocate pentru o rețea de apă și de apă uzată. Iar aici se completează prin ceea ce se întâmplă la Izvoru și Grădiște, unde prin PNDL 2 vor merge un milion și jumătate de euro pentru extinderea rețelei de apă și apă uzată.
Și la centru, în Găneasa, aceeași investiție vizează trei kilometri de apă/apă uzată, pentru a completa o infrastructură necesară unui trai civilizat și la sat. Iar lucrurile bune nu se opresc aici: sunt o certitudine cei opt kilometri de drum asfaltat, realizați, proporțional cu puterea economică a satelor, cum spune primarul Dumitru Costea, în Găneasa (3,5 kilometri), Dranovățu (2,5 kilometri), Izvoru (1,5 kilometri) și Grădiștea (0,5 kilometri).
Infrastructură înseamnă și rețeaua școlară. Așa se face că, la Găneasa, prin PNDL 2, vor suporta reabilitări totale grădinița și școala din Dranovățu…
Sală de sport și cămin cultural…
Căminul cultural de la Găneasa este în prezent o locație aproape dezafectată. Nu de acum, ci de foarte multă vreme. Iar pentru a nu mai fi așa ceva, aici vor fi alocate, potrivit unui proiect avansat, pentru care s-a făcut vizita în teren, sume în valoare de cinci sute de mii de euro.
Prin această cheltuială, Căminul Cultural de la Găneasa va deveni ceea ce trebuia de mult să fie: un așezământ cultural de care satul româneasc are nevoie pentru a reuși să rămână vatra de stabilitate și de legătură cu lumea autentică românească.
Prin Compania Națională de Investiții (CNI) se susține înființarea unei săli de sport la Găneasa, o necesitate care trebuie privită ca un semn de echilibru între ce poate să ofere copiilor școala românească, indiferent că vorbim de urban sau de rural.
Bani publici cheltuiți cu respect față de lege
Nu e legendă, e un adevăr. La Găneasa, pe timpuri, alți primari mai cu aplecare spre un mod aparte de a înțelege să facă administrație locală, cheltuiau pentru două amenajări în zona unor fântâni publice, nu mai puțin de cinci zeci de mii de lei. Pentru bunăstare și provocări edilitare.
În antitează, administrația condusă de Dumitru Costea a modernizat 11 locații de fântâni publice, cu… zece mii de lei. De patru ori mai puțini bani, și de zece ori mai multă investiție. Iată că acolo unde există respect și implicare, se poate! Ajunge și într-o zonă a bunului simț…
Proiecte mici, ambiții mari, obiective necesare!
Dumitru Costea gândește și asupra unor aspecte aparent incluse în categoria „proiectelor mici”. Numai că, cele mici generează pe cele mari. Astfel, a fost inițiat un contract de achiziție pentru supraveghere prin camere video, pentru toată comuna, cu o valoare de 60 de mii de euro. Necesare, mai mult decât par la prima vedere.
Tot în aceeași linie, prin surse proprii, au fost refăcute, cu sprijinul bugetului local, stațiile de autobuz din Izvoru și Grădiște. În asemenea fel încât să ofere siguranță și confort în timpul de așteptare a unui mijloc de transport în comun.
Bugetul local nu e cel mai mare, dar primește surse și din chiriile obținute de la fostul GAZ, dar și din colectarea judicioasă a taxelor și impozitelor locale, nemajorate pentru anul fiscal 2018. Dacă mai punem la socoteală și deszăpezirea care nu a luat Primăria Găneasa pe nepregătite, susținută prin resurse proprii, avem un peisaj al normalității la Găneasa – Olt. Acolo unde, până mai ieri, anormalitatea era acasă la ea, însemnând neputință, indolență și nepăsare. Astăzi, prin administrația Dumitru Costea, Găneasa este, în sfârșit, în rândul lumii…