Sunt multe de făcut în România, dar când toate cele necesare sunt trecute pe liste, analizate în comitete și comisii, iar când lucrurile bune încep cu o pauză, nu sunt sorți de izbândă. Impotriva acestei fatalități, care bântuie națiunea română de aproape trei decenii, sunt și excepții de la regulă. Una dintre ele, aproape de noi, aflată la îndemâna oricui, este Spitalul Județean de Urgență Slatina…
Aici se mișcă țara. În sensul bun al cuvântului. Într-o politică decizională, consacrată nu pe decident, ci pe beneficiarii serviciilor oferite de cea mai importantă instituție din domeniu, aflată în spațiul administrativ al Oltului.
Pe lângă reforma discretă a resursei umane, gestionată direct de Consiliul Județean Olt, adică schimbarea de gardă, prin oameni tineri și buni, veniți să înlocuiască pe cei care și-au încheiat misiunea, ieșind meritat la pensie, aici se investește. În tot ceea ce ține de statutul de om respectat și bine tratat, al pacientului…
Administrația spitalului investește! În tehnică și aparatură…
2017 poate fi considerat un an de referință în istoria acestui spital. Numai în octombrie și noiembrie, aici s-au făcut investiții de peste 30 de miliarde de lei vechi. Alocări necesare, pentru că lumea se schimbă, iar evoluția dispozitivelor medicale nu trebuie să ocolească Slatina.
Avem o listă pe care se regăsesc aparate de anestezie, compatibile cu produsele similare din centrele universitare, ventilator mecanic, dedicat pacientului care merită o șansă în plus la viață, incubatoare pentru nou-născuți, monitoare pentru funcțiile vitale, lampă scialitică, cât și un dispozitiv complex de radiologie mobilă. Practic, acest ansamblu de dispozitive este menit să crească calitatea serviciilor oferite pacientului venit la Slatina, să se facă bine, și nu să tranziteze orașul în căutarea unui stabiliment medical de prin altă parte. Așa cum, cândva, era Slatina, doar un punct de tranzit pentru necazul și suferința olteanului. O altă filozofie, o altă abordare asupra modului cum ar trebui înțelească politica publică, produsă de autorități, menită să servească omul, indiferent de poziția sa socială.
Lista e lungă. Produsele și serviciile sunt necesități și nu favoruri!
Pe lângă obiectivele medicale enumerate ceva mai sus, necesare sunt și celelalte, achiziționate în cadrul unui proiect mai amplu, care va demara spectaculos, peste câteva luni. Unul care vizează o restaurație a infrastructurii corpurilor de clădire din ansamblul instituției în cauză.
Dar, revenind: de pe lista în cauză reținem și notăm, spre cunoștința cititorului, un aparat de anestezie cu dotare minimă, un aparat de unde scurte, un gazcormotograf, o nouă masă de operație, monitoare pentru funcții vitale, cât și un motor drill pentru Ortopedie.
Se includ și se cer a fi puse la locul lor, din această retrospectivă, și 24 de paturi medicale, echipate cu saltea și noptieră medicală, introduse în circuitul intern, la Terapia Intensivă din Blocul Materno-Infantil, în Terapia de la Cardiologie, cât și în Secția de Hemodializă…
Astăzi, spitalul de la Slatina reușește să se împotrivească unor mentalități ce au definit sistemul medical național, doar în jurul a 5-6 stabilimente clinic-universitare, unde exista vârful științei, iar, în rest, doar o ruletă rusească, un tranzit spre mai bine și, uneori, poate nici măcar atât.
Prin resurse proprii, prin politici publice dedicate, Slatina medicală de astăzi oferă oltenilor, în multe domenii, ceea ce, până acum, se găsea doar în altă parte. Aici, țara se mișcă, iar așezând piatră peste piatră, lucrul firesc în ordinea lui, poți să obții performanță, la tine acasă, în beneficiul strict al tău și al celor dragi.
La toate există o explicație! Cătălin Rotea, un manager care știe ce-i de făcut… Echipa de conducere a spitalului este gestionată de Cătălin Rotea, un tânăr care a amprentat în bine proiectele derulate în ultima perioadă a anului 2017. Așa cum am spus, de reținut pe mai departe, cea mai fastă din istoria recentă a acestei unități. Aici, poate cel mai bine, explică managerul Cătălin Rotea, partenerul de încredere al Consiliului Județean Olt în restaurația sistemului bugetar: „Echipamentele medicale care au fost achiziţionate pe parcursul anului sunt în valoare de trei milioane de lei. Sunt exclusiv fonduri de la Consiliul Judeţean Olt, fără ajutorul forului judeţean aceste investiţii nu ar fi fost posibile. Aproape toate echipamentele au fost furnizate în ultimele două luni. În afara echipamentelor ce au ajuns pe secţiile spitalului, de săptămâna trecută putem spune că avem frigidere în toate saloanele. În ianuarie – februarie vom avea şi televizoare în toate saloanele în care avem autorizaţie de la DSP Olt să le montăm”.
În 2018, mergem mai departe!
2017, din punct de vedere al investițiilor, nu trebuie privit ca o excepție, ci, mai degrabă, ca o descătușare a ceea ce urmează în anul care vine! Se naște proiectul unor investiții în reabilitarea energetică a imobilelor, în redesenarea unor circuite interne, menite să ușureze accesul pacientului, să faciliteze siguranța epidemiologică a acestuia în situațiile în care se impune un complex de analize, în diverse locații, pe latura interdisciplinară.
Practic, odată început, proiectul continuă în asemenea fel încât, acasă, la Slatina, sunt semne favorabile, pe lângă oportunitățile personale, de servicii și produse medicale compatibile cu ceea ce oferă capătul de linie, pentru acceleratul de București, cândva, cel mai bun doctor de la Olt…
Altfel, Spitalul Județean de Urgență Slatina, sub mandatul lui Cătălin Rotea, a intrat și în ceea ce se cheamă reforma mentalității oamenilor din sistem. E altceva decât investițiile în bani. Ține de condiția și conduita omului care lucrează aici. Despre toate care vin la timpul potrivit.