Deputatul Marius Iancu a făcut o postare, pe pagina sa de socializare, referitoare la informaţiile conform cărora salariile ar scădea după ce contribuţiile ar urma să treacă ed la angajator la angajat:
„De câteva săptămâni, asistăm la o manipulare bine planificată și mediatizata despre „cum vor scădea salariile după ce contribuțiile vor trece de la angajator la angajat”.
Adevărul este că angajatorul nu are nicio cheltuială în plus cu salariul angajatului. Dacă un patron plătește, acum, un salariu de 2200 de lei net, are un cost total de 3900 de lei. Același cost de 3900 de lei îl va avea și de la 1 ianuarie 2018, după transferul contribuțiilor, iar angajatul va primi tot 2200 de lei.
Schimbarea este la contribuții, adică angajatorul va plăti, în 2018, doar 2,25% contribuția asiguratorie de muncă față de 22,75 cât plătește acum. În schimb, contribuțiile în contul angajatului cresc de la 16,5%, acum, la 35%, acestea fiind însă reținute și plătite de angajator, în contul salariatului.
Ce patron serios vrea sa își demotiveze sau să piardă salariații buni, scăzând lefurile de la 1 ianuarie 2018, din cauza transferului contribuțiilor?
În contextul deficitului de forță de muncă, angajatorii nu au niciun motiv să scadă salariile nete. De fapt, un patron poate să scadă oricând salariile dacă își propune acest lucru.
În plus, în România, salariile se negociază pe net, nu pe brut și acest lucru îl știe orice român care este angajat. Deci, nu are nicio logică sau justificare ca un patron care a stabilit un salariu net cu un angajat, să îl diminueze atâta timp cât costul nu se modifică.
Cine este avantajat când se va adopta această măsură? Angajatul, pentru că un venit mai mare și contribuții mai mari înseamnă o pensie mai mare, dar și siguranța accesului la serviciile medicale. Prin transferul contribuțiilor, plata lor devine obligatorie pentru că banii sunt ai angajatului. Întârzierea plății are consecințe penale pentru angajator și tocmai acest lucru îi deranjează pe unii patroni. Tocmai patronii datornici nu vor să se introducă această măsură.
Este normal ca un patron care nu plătește contribuțiile celor care muncesc pentru el și îi supune pe angajați riscului de a nu beneficia de servicii medicale și spitalizare, în caz de nevoie sau de pensie, la bătrânețe, să îi manipuleze pe români?
PSD și-a asumat implementarea unor măsuri benefice pentru români, iar cei care se opun au alte interese.”