„Sărbătoarea Pâinii”, care anul acesta, a ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie, a fost una specială. A reunit, într-un singur loc, an de an, toată suflarea Scorniceştiului, însă, ediţia din acest an a fost una care cu greu va fi uitată de locuitorii oraşului Scorniceşti şi ai localităţilor din împrejurime. Ediţia din acest an a „Sărbătorii Pâinii” a fost organizată în centrul oraşului, iar pe scenă au urcat Ansamblul „Căluşul”, din Scorniceşti, instructor, „Mlădiţele Oltului”, „Vlăstarii din Mărgineni”, profesor Andrei Maria, şi soliştele Iasmina Cojocaru şi Andreea Dinu. De asemenea, au urcat şi nume mari ale scenei muzicale româneşti: Ionuţ Dolănescu, Doiniţa Dolănescu, Olguţa Berbec, Remus Novac şi Cristina Giuvelescu şi, în încheiere, Anda Adam. Printre aceste momente artistice, primarul oraşului Scorniceşti, Ioan Prioteasa, nu i-a uitat nici pe cei care, anul acesta împlinesc 50 de ani de căsătorie, Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.
Ludovic Orban, la Scorniceşti
Înainte de marele spectacol al „Sărbătorii Pâinii”, în sediul PNL Scorniceşti a avut loc o conferinţă de presă la care au participat preşedintele PNL, Ludovic Orban, alături de preşedintele PNL Olt, Ion Moisescu, senatorul Siminica Mirea, deputatul Gigel Ştirbu de primarul oraşului Scorniceşti, Ioan Prioteasa. La această conferinţă de presă s-au prezentat teme atât locale, cât şi naţionale. Tema de deschidere, prezentată de preşedintele PNL Olt, Ion Moisescu, a fost cea referitoare la referendumul privind schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi. Denumire care a noscut deja pasiuni în rândul liberalilor. Aceştia nu au nimic împotriva noii denumiri, ci împotriva faptului că aceasta ar genera diverse costuri din a doua zi după publicarea legii de schimbare a denumirii.
„Am să justific punctul de vedere al partidului cu privire la referendumul privind schimbarea denumirii judeţului şi de ce am votat împotrivă. Noi am luat în considerare situaţia judeţului Olt, care nu este un judeţ foarte bogat. Se cheltuiesc nişte bani, care nu sunt în valoare de cinci miliarde lei vechi, cum s-a propus. Suma estimată de noi este undeva la 300.000 euro, bani cu care se puteau face multe lucruri. Ştiţi că şi acum şcolile din mediul rural au toaleta în fundul curţii, spitalele necesită investiţie masivă în apartură. În situaţia actuală este necesar să facem investiţii în alte domenii într-un referendum”, a spus Moisescu.
Scorniceştiul, vitregit la obţinerea fondurilor PNDL
O altă temă abordată în cadrul conferinţei a fost cea legată de Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Senatorul Siminica Mirea a abordat această temă după ce a observat că în Scorniceşti există voinţă în administraţia locală, însă banii din cadrul finanţării merg tot către clienţii de casă. Primarul Ioan Prioteasa a afirmat că depusese două proiecte pentru finanţarea din cadrul PNDL, însă oraşul de pe Plapcea nu se regăsea pe listă:
„Fondurile din PNDL au fost alocate tot primarilor PSD. Acest partid nu se decizie de vechile practici. Ei au împărţit locuitorii în cei buni, care votează cu ei, şi automat au dat sumele cele mai mari acelor localităţi, şi cei răi, care gândesc altfel. Dar, venind în Scorniceşti, trebuie să recunosc că, sub conducerea domnului primar Ioan Prioteasa şi a domnului viceprimar Daniel Tudor, am găsit un oraş mai curat, cu drumuri mai bune, un oraş care, cred eu, trebuie să devină un exemplu de bune practici pentru toţi primarii PNL. Pentru că va veni vremea când oamenii vor înţelege că noi, cei de dreapta, suntem cei care conducem cel mai bine localităţile pe care le păstoresc şi când vor veni alegerile, să aleagă oameni din echipa noastră, pentru a da judeţului o altă faţă.”
Orban şi politica…
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, printre alte teme tratate de acesta, nu este optimist în ceea ce priveşte realizarea unui plan ambiţios al puterii, şi anume: Drumul Expres Piteşti-Slatina-Craiova, pe care îl vede foarte greu realizabil:
„Eu mă încăpăţânez să cred că se va face drumul, care va ajuta foarte mult judeţul Olt. Îl aştept.”
Întrebat de ce a ratat şansa, în iunie 2017, când PSD a creat o criză pe scena politică, PNL nu a mers la Cotroceni pentru a propune un premier, acesta a răspuns că e deja istorie evenimentul şi că nu a mai văzut o astfel de critică: „În orice democraţie din lumea asta, o formaţiune politică propune candidat, atunci când are capacitatea să formeze o majoritate în parlament”.
Acelaşi Orban, întrebat de reporterul săptămânalului „Ziarul de Olt”, dacă va lua în calcul ca, în această sesiune, care stă să înceapă, să îndrepte, printr-un proiect legislativ, acea greşeală istorică a alegerii primarului dintr-un singur tur, Orban a răspuns:
„Deja avem un proiect depus pentru alegea primarilor în două tururi. Dar cheia este la UDMR. Am vorbit cu reprezentanţii tuturor celorlalte partide, care ne sprijină, pentru că le convine alegerea în două tururi”.
La Scorniceşti, tradiţia merge mai departe
Ediţia din acest an a „Sărbătorii Pâinii” a fost deschisă de primarul Ioan Prioteasa, care a transmis comunităţii un mesaj emoţionant despre importanţa acestei sărbători, care, de 23 de ani, aduce locuitorii oraşului şi satelor componente împreună. Ediţia din acest an a fost un succes, un succes care aparţine administraţiei locale şi a celor care, zi de zi, trăiesc în Scorniceşti.
„De-a lungul vremii, zona noastră a fost și rămâne un important grânar al țării, dar și o renumită vatră etnografică și a meșteșugului coacerii pâinii, a obiceiurilor și tradițiilor legate de încheierea secerișului, dar mai ales a coacerii primei pâini din grâul nou. Din păcate, multe dintre aceste tradiții și obiceiuri au dispărut în timp, odată cu dispariția bunicilor și străbunicilor noștri. Sărbătoarea noastră a apărut și se păstrează ca o necesitate de readucerea în atenția noii generații a acestor tradiții și obiceiuri locale legate de cultul pâinii. Se aduce un pios omagiu truditorilor ogoarelor, de la arat și până a treierat, celor care frământă aluatul și rumenesc pâinea în țestul tradițional sau în cuptorul modern. Omagiul nostru este închinat pâinii ca simbol al tuturor lucrurilor fără de care traiul zilnic n-ar fi cu putință. Este un etalon al evoluției omului în cele mai importante momente, precum nașterea, botezul, cununia dar și la dispariția fiecăruia de pământ. Importantă este și sfințenia pâinii, este cuprinsă chiar și în rugăciunea ,,Tatăl Nostru”, rugăciune de căpătâi a creștinismului. Rugăciunea invocă, înainte de toate ,, Pâinea noastră, cea de toate zilele/ Dă-ne-o nouă, astăzi”. Să venerăm, așadar, pâinea și să ne aplecăm respectuos asupra celor ce trudesc de la ogor și până la cuptor”., a spus primarul Prioteasa, în deschiderea spectacolului. Tradiţia continuă şi va continua mulţi ani de aici încolo.