Demisia anunțată pe mail, a managerului Spitalului Județean de Urgență Slatina, să zicem că surprinde. E politicoasă o astfel de exprimare. Însă, privind în detaliu, având în vedere antecedentele de parcurs ale celor care au mai fost pe funcție înaintea sa, e în ordinea firii. Puțini sunt cei care au rezistat mai mult pe un post conectat de mai bine de un deceniu, din plin, la interfața politicului local…
Elena Vișan a venit manager a doua zi după ce predecesorul său – A.I. a luat-o la fugă, nemaisuportând să stea în aceeași echipă cu… infractorii (astăzi, reevaluați). Deși lucrase în sistem, Vișan a intrat repede în pielea de conducător al celei mai mari instituții din județul Olt, un angajator care numără aproape două mii de oameni.
În perioada scurtă, din ianuarie 2016 și până astăzi, spitalul a fost ținut departe de scandalurile specifice, iar acele cazuri de malpraxis care fac audiență nu s-au petrecut în aria de acoperire a instituției de la Slatina. Iar asta pentru că, fie greșelile săvârșite de actorii din lumea medicală au fost mici, fie au fost păstrate în sistem.
În dreptul mandatului Elenei Vișan se poate pune și perioada cea mai fastă din punct de vedere al recrutării de medici tineri (craioveni care nu pot pătrunde în spitalele din Bănie, îndeosebi), astăzi, majoritatea lor apreciată de pacienții care mai știu și acum că cel mai bun medic din Slatina ar fi un tren accelerat de București…
În paralel, tot pe același domeniu, Elena Vișan a valsat printre dinozaurii sistemului cărora le-a lăsat impresia că sunt stăpâni pe moșie, dar bine și la momentul potrivit le-a închis o parte din privilegiile obținute în decursul timpului. Altfel, investițiile au fost în linia așteptată, niciodată atâtea cât ar trebui, pentru că nimeni nu poate spune, vreodată, că în sănătate, într-un domeniu fix, s-a făcut tot ceea ce se putea face. Important e că nu s-au pus borduri de marmură în zona curții interioare și nu s-au placat, cu izolație termică, gardurile de lângă morgă. Ca pe timpul altora.
„Zielele Medicale Slătinene” – prima ediție de la începutul lui aprilie 2017, un eveniment privit cu reținere înainte de desfășurare, dar care s-a dovedit unul necesar, în care socializarea sistemului în interiorul său, dar și cu cei din afară, a dat acea încredere într-un spital despre care, nici acum un deceniu, se spunea că este unul al groazei, un loc ce produce tragedii.
Contează mai puțin detaliile care au dus la despărțirea părților: Elena Vișan și SJU Slatina, cum, acum, nu e momentul de analizat ce poate să facă cel care va veni pe 1 septembrie. Cum l-o chema pe acesta. Au fost și lucruri care n-au mers. Poate ceva nefuncțional în echipă, poate nu toți pacienții care treceau strada pentru a merge la farmacia de vizavi ajungeau acolo să-și completeze tratamentul prescris de medicul curant din spital. Însă, în ansamblu, mandatul Elenei Vișan înscrie spitalul pe o linie pozitivă, ascendentă…
Și, ar mai fi de spus ceva: susținută politic, la numire și în timpul mandatului, Elena Vișan a evitat să se folosească de această umbrelă roșie, chiar și pe ploaie. În condițiile în care alții, în aceeași situație, atunci când ajungeau într-o încurcătură, sunau deîndată organul sau apelau la vechea meteahnă de a da vina pe sistem sau pe greua moștenire.
Înaintea plecării efective, poate că dincolo de mailul prin care și-a anunțat demisia, conceput școlărește, Elena Vișan va trage și o linie ca un bilanț! Cu cifre, cu obiective, cu lucruri îndeplinite și cu ce rămâne de făcut de săptămâna viitoare încolo pentru cel care va fi atent selecționat de conducerea superioară de partid și de stat pentru a face din Spitalul Județean Slatina un centru de elită al lumii medicale europene.