Acasă Cultură INCURSIUNE ÎN „ȚARA ZEILOR”

INCURSIUNE ÎN „ȚARA ZEILOR”

300

         În călătoria prin EUROPA – 2017, prima etapă a fost un parcurs istoric prin „GRECIA MILENAR-ISTORICĂ”.

Pentru a-l parcurge, „istoricul grecesc” de la NORD la SUD, cu mașina, trebuie să circuli pe principala autostradă NORD-SUD, dar și pe unele șosele, pe cât de sinuoase, pe atât de captivante. Mergând și admirând minunatele peisaje predominant muntoase ale munților PIND și PARNAS, „m-am întors cu gândul” în urmă cu mii de ani, când în această parte a lumii, ființa cea mai strălucită civilizație umană.
Dincolo de fereastra mașinii, relieful fantastic întărește, parcă, convingerea că istoria acestei țări este o excepție, căci pe drumurile cunoașterii, orașele grecești celebre în antichitate, munumentele vechi și medievale bizantine se îmbină strălucit cu cele musulmane – moschei din perioada ocupației otomane.
În deplasare, m-am străduit să înțeleg realitatea istorică a GRECIEI, țară a cărei civilizație strălucită a uimit lumea timp de milenii, „condensând” cât mai multe informații într-un minimum „volum de timp”.

În ziua de 17 iulie 2017, ajungeam în PELLA – capitală a Macedoniei antice pe la anul 400 î.e.n, ce a găzduit poeți, dramaturgi, muzicieni, pictori precum EURIPIDE și ZEUXIS. De aici, regele FILIP AL II-LEA a supus GRECIA, iar fiul său, marele ALEXANDRU, a pornit să cucerească lumea. În amintirea acelor vremuri, admirăm azi mozaicuri și vestigiile unor temple și coloane impunătoare.
În zilele următoare m-am îndreptat și am admirat noi și minunate așezări cu un trecut istoric uimitor: THESALONIC – astăzi important centru comercial și industrial cu o istorie impresionantă. Orașul a fost întemeiat în 315 î.e.n de regele CASANDRU, cumnatul lui ALEXANDRU cel MARE. A fost numit THESALONIKI după soția acestuia, sora vestitului cuceritor.
Din perioadele romană și bizantină datează o serie de monumente minunate, cel mai vechi fiind ARCUL DE TRIUMF al împăratului GALERIU (297 e.n), situat pe mărețul drum roman VIA EGNATIA. ROTUNDA lui GALERIU, pe la anul 400 a devenit bazilică creștină, iar după ocupația otomană – moschee. La începutul secolului IX, aici s-au născut frații CHIRIL și METODIU, creatorii alfabetului chirilic. Din secolul al XV-lea datează fortificația TURNUL ALB, folosită ca închisoare și care după masacrarea deținuților, ordonată în 1826 de sultanul MAHMUD, s-a numit, până în 1912, TURNUL ÎNSÂNGERAT.
LITOCHORO – din regiunea OROS OLYMPOS, cu MUNTELE OLIMP, cel mai înalt munte din GRECIA. Potrivit miturilor antice, pe vârful lui – 2918 metri, trăiau ZEII ale căror „ fapte” ne impresionează și AZI.
THERMOPYLE – situată în dreapta, la mică distanță de autostrada SALONIC – ATENA, excelează prin impresionantul monument ce simbolizează patriotismul grecesc în timpul războaielor medice, când încercarea imperiului persan de a cuceri GRECIA eșuează în fața rezistenței grecești.
Pur și simplu te „cutremuri” când citești mesajul transmis lumii de cei 300 de eroi spartani: CĂLĂTORULE, MERGI și SPUNE SPARTEI că NOI am MURIT AICI SUPUNÂNDU-NE LEGILOR EI!” Mesajul semnifică sensul vieții ostașului spartan antic de a se întoarce de la răzoi „PE SCUT sau SUB SCUT”, pentru GLORIA SPARTEI.
După „faimosul TERMOPILE”, continuând „incursiunea” spre SUDUL GRECIEI CONTINENTALE între MARE și masivii muntoși PARNAS, în teritoriul ANTICII ISTORICE, ajungi în VESTITA ATHINA (ATENA). O lume „plină de istorie”, mi s-a dezvăluit, și gândul „m-a purtat”, din nou, spre „GLORIA ELENĂ”.
ATENA se înfățișează AZI ca o metropolă agitată ce s-a dezvoltat pe numeroase dealuri și în jurul lor. Vestigiile antice de pe ACROPOLE, înalt de 156 metri, amintesc de înflorirea orașului care a fost timp de peste 1000 de ani centrul civilizației europene. Dacă primele așezări umane, pe Acropole, datează din mileniile 3-2 î.e.n, ATENA devine în secolul al V-lea î.e.n, după respingerea invaziei persane, cel mai strălucit centru economic, politic și cultural al întregii lumi grecești.
Construcția dominantă este PARTENONUL, templul dedicat zeiței ATENA PARTHENOS. Templul EREHTEION este minunant datorită atriumului al cărui acoperiș este susținut de șase coloane cariatide. ATENA a cunoscut o dezvoltare fără precedent în secolul V î.e.n, în vremea lui PERICLE, și atunci s-au construit PARTENONUL, teatrul lui DYONYSOS și porticul lui ATTALOS.
Orașul a devenit un centru artistic și științific la care au contribuit din plin cărturari celebri ca SOCRATE, PLATON, ARISTOTEL, străluciți filozofi, și dramaturgii SOFOCLE și EURIPIDE.
Cucerită și jefuită de legiunile romane ale lui SULLA, în anul 86 î.e.n, ATENA și-a pierdut din importanța culturală. În 1833, după ocupația otomană, încă din 1458, ATENA liberă a fost declarată capitala statului elen de regele OTOO, cunoscând din nou ascensiunea.
Astăzi, ATENA, împreună cu portul PIREU, reprezintă cel mai important centru comercial și industrial din GRECIA. În Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Bizantin și Creștin, Muzeul de Artă Populară, pot fi admirate colecții rare de artă greacă, bizantină, coptă și islamică, precum și costume populare și produse textile și ceramice.
CORINT (KORINTHOS) – își „exprimă” măreția fundațiile unei dintre cele mai mari cetăți –stat ale antichității și STÂNCA MONOLITICĂ înaltă de 575 metri, cu vestigiile cetății ACROCORINT.
Incursiunea în ȚARA ZEILOR, pe care deși o mai văzusem, a fost o „experiență” extrem de interesantă, căci în „spatele” vestigiilor admirate am simțit existența ADEVĂRULUI ISTORIC ce definește GLORIA ELADEI cu eroii săi și de care țara noastră este legată prin numeroase „momente istorice”, cu o vechime uriașă.
Acestea s-au dezvoltat ulterior de la stabilirea relațiilor diplomatice în 28.12.1879 cu nivel de legație la nivel de ambasade, la 25.08.1956, și vizite la nivel înalt în 1975 și 1976 ale liderilor Karamarelis și Ceaușescu, până la foarte numeroase ACORDURI ca instrumente bilaterale și relații economico-comerciale.

În ceea ce mă privește, m-am despărțit de peisajul „natural-istoric” al GRECIEI ORTODOXE, promițându-mi că „într-o zi” VOI REVENI AICI pentru a admira din nou acest peisaj maiestos…

Profesor ION PĂTRAȘCU
SLATINA – județul Olt

* SURSA FOTO INTERIOR: INTERNET

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.