Acasă Actualitate ANXIETATEA LA VOLAN

ANXIETATEA LA VOLAN

2137
        Frica la volan poate fi în două situaţii, cu toate că a conduce o maşină în zilele noastre, este o necesitate! Fie ai reuşit să iei permisul de conducere şi îţi este teamă să conduci maşină, fie îţi doreşti să conduci maşina, dar îţi este teamă că nu te vei descurcă, aşa că, amâni să obţii permisul de conducere.

SIMPTOME

După ce ai luat permisul de conducere, eviţi să conduci maşina. Găseşti motive credibile atât pentru ţine, cât şi pentru cei din jurul tău (ex: nu am încălţările potrivite, nu am ochelarii de vedere/soare la mine, nu mă simt bine, mă doare capul, îmi este rău de la…, am de trimis mailuri pe drum, şi exemplele pot continua).
Din momentul în care ai luat permisul, poţi avea în maşină o pereche de încălţări comode în care să te simţi capabil(ă) să conduci, să ai în maşină o pereche de ochelari de soare, etc.

Fii sincer(ă) cu ţine data viitoare când găseşti toate aceste scuze şi răspunde-ţi la întrebarea:
– Dacă nu mi-ar fi rău/aş avea încălţările potrivite şi ochelari de soare, m-aş urca acum la volan să conduc maşină? SINCER(Ă)!
– Când voi avea maşina mea, atunci o să conduc. (Dar dacă vei avea maşina ta peste 5 ani sau… deloc?) Un şofer este necesar să ştie să conducă diverse maşini…

LA VOLAN

– simţi că nu eşti atent(ă) cât ar trebui;
– îţi tremură mâinile și corpul;
– când ştii că urmează să conduci (fie şi pe distanţe scurte), ai o stare de nelinişte;
– când mergi cu viteză, simţi că nu poţi deţine controlul, simţi că te deranjează stomacul;
– atunci când pe traseu întâlneşti o succesiune de curbe, intri într-o stare de panică;
– te gândeşti că nu poţi fi atent(ă) simultan la toţi stimulii de pe traseu şi să schimbi vitezele în acelaşi timp;
– interesecțiile îţi creează nelinişte, panică;
– când eşti în trafic aglomerat simţi că îţi creşte pulsul şi apare starea că nu ştii ce să mai faci;
– atunci când trebuie să parchezi maşina în locuri aglomerate, intri în panică;
– dacă motorul maşinii se opreşte în pantă sau în intersecții, pulsul creşte, starea de panică apare;
– te gândeşti că poate loveşti maşina;
– te gândeşti că altcineva te poate accidenta în trafic;
– apare teama de maşinile de pe sensul opus (în special de camioane);
– apare des sentimentul de…ruşine.

CUM APARE FRICA DE A CONDUCE MAŞINA?

Am avut un eveniment rutier care ne-a marcat/ traumatizant…
În timpul în care ne apucăm de şcoala de şoferi, subapreciem condusul, ulterior văzând că implică multe procese cognitive: atenţia, coordonare mâna – picior, atenţia distributivă (schimbatul vitezelor, observarea şi reacţia la stimulii vizuali, oglinzile, concentrare, orientare spaţială, etc), necunoaşterea maşinii (cum funcţionează), şi astfel apare panica şi neîncrederea în sine la volan.
În timpul şcolii de şoferi, ne descurcăm bine. După ce am luat permisul de conducere, ne asistă, în dreapta, unul din membrii familie (tatăl sau soţul) care „uită” că şi el a fost începător şi are pretenţii de la tine ca şi cum ai conduce deja pe distanţe mari de câţiva ani, având diferite reacţii (orice mică greşeală, se vede a fi catastrofală, oprirea motorului maşinii în intersecţie se lasă cu ţipete şi jigniri), astfel apare neîncrederea în sine ce duce la frică de a mai conduce maşina (sentimentul de ruşine asociat cu gândirea „eu nu sunt în stare să conduc”).

CINE NE POATE AJUTĂ?

Un psiholog specializat în psihologia transportuilor şi psihoterapie, te poate ajuta să îţi înfrângi teama la volan şi să conduci aşa cum îţi doreşti prin diferite metode şi tehnici specifice în timpul şcolii de şoferi sau după.

*** 30 de persoane din 30, acum conduc. În trecut aveau o mare dificultate în a conduce maşina, fie şi pe distanţe foarte scurte!!!

Psiholog
ANDREEA IOANA GHEORGHE
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.