Pe 12 aprilie a.c., în cadrul unei şedinţe extraordindare, consilierii judeţeni au votat proiectul de hotărâre cu privire la modernizarea Drumului Judeţean 546 – Dăneasa (intersecţie DN6) – Slatina (intersecţia DN65) – Verguleasa (intersecţie DN67B). Proiectul a fost votat cu unanimitate de voturi. Prin această hotărâre s-a aprobat şi un acord de parteneriat între liderul de proiect Unitatea Adminsitrativ Teritorială Judeţul Olt (UAT Olt) şi UAT-urile: comuna Dăneasa, oraşul Drăgăneşti-Olt, comuna Mărunţei, comuna Coteana, comuna Brebeni, comuna Valea Mare, municipiul Slatina, comuna Curtişoara, comuna Teslui şi comuna Verguleasa. care se derulează prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 6, Prioritatea de investiții 6.1, program coordonat de MDRAPFE în calitate de autoritate de management. Valoarea totală a investiției este de 128.032.215,50 lei, din care 121.032.215,50 lei (circa 27,3 milioane euro) reprezintă valoarea cofinanțării nerambursabile.
Evenimentul de semnare a contractului a avut loc miercuri, 28 iunie 2017, în Sala „Europa” a Consiliului Judeţean Olt, iar la conferinţa de presă au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, directorul general al ADR SV Oltenia, Marinela Bogheanu.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 66 de luni
„Astăzi se semnează unul dintre cele mai importante contracte de infrastructură pe fonduri europene pe exercițiul bugetar numărul doi. Este vorba despre Drumul Judeţean 546 Dăneasa – Verguleasa, un drum de 58,3 kilometri, un drum care trece printr-o serie de localităţi, fiind vorba de 10 unităţi administrativ-teritoriale pe care acest drum le străbate și de trei drumuri naționale cu care se intersectează. Este un proiect în valoare de peste 128 de milioane lei, adică aproximativ 28 de milioane de euro. Este o sumă cu mult mai mare decât am reușit să luăm în primul exerciți bugetar pe Programul Operațional Regional”, a spus Marius Oprescu.
Un proiect important
Proiectul reprezintă o provocare pentru echipa de la Consiliul Judeţean Olt, care nu se află la primul proiect de anvergură. Toţi paşii au fost realizaţi. Asta până acum, pentru că urmează licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
Ghidul Solicitantului a conţinut elemente de noutate, cu totul diferit faţă de ceea ce s-a întâmplat în exerciţiul financiar trecut şi a trebuit să facem faţă acestor provocări, să învăţăm totul din mers. Am lucrat cu termene foarte scurte, de o zi, două trei, de răspuns și de clarificarea unor aspecte pentru fiecare document depus. Acum e un moment de bucurie, însă partea cea mai grea începe abia acum, după semnarea contractului de finanţare pentru că trebuie să începem procesul de implementare, care va fi, de asemenea, foarte dificil. Ca un calendar estimativ, aș putea spune că deja avem pregătită documentaţia de achiziţie publică pentru realizarea proiectului tehnic de execuţie. După semnarea contractului pentru realizarea acestui proiect, acesta va fi elaborat într-un anumit orizont de timp și apoi vizat de Agenţia de Dezvoltare Regională, urmând apoi să organizăm licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Toată perioada de implementare a proiectului este de 66 de luni, tocmai pentru că am luat în calcul o durată suficient de mare pentru derularea procedurilor de achiziţie. Este un proiect important atât ca valoarea, cât și ca impact pe care o să îl aibă asupra populației deservite. Grupul țintă al proiectului este undeva la 112.000 de persoane. Va fi un proiect de impact și pentru că va fluidiza traficul către platforma industrială a municipiului Slatina, dar și către societățile din Drăgănești-Olt”, a spus Daniela Lungu, şeful Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Olt.
Aproximativ 60 de kilometri de drum judeţean de care vor beneficia locuitorii a 10 localităţi oltene vor fi modernizaţi cu fonduri europene. Contractul de finanţare a acestei importante investiţii a fost semnat, miercuri 28 iunie, în Sala Europa a Consiliului Judeţean de către preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu.
Implementarea acestui proiect are ca obiective precise asigurarea creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea drumurilor naționale care intersectează rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T): Dăneasa, Drăgănești-Olt, Mărunței, Coteana, Brebeni, Valea Mare, Slatina, Curtișoara, Teslui, Verguleasa. Proiectul urmărește creșterea gradului de acces al populației din zonele rurale și urbane de pe traseul DJ 546 la unitățile economice, serviciile de sănătate, sociale și educative din orașe, diminuarea timpilor de transport, protejarea mediului, îmbunătăţirea condiţiilor de trafic şi creşterea gradului de siguranţă al circulaţiei. Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a ţinut să precizeze în ce constau aceste lucrări de modernizare:
„Ca lucrări, care se vor realiza pe lungime de drum de peste 58 de kilometri, menţionăm: terasamente şi suprastructură, acostamente, se vor reabilita 75 de podeţe, 11 poduri, 269 de drumuri laterale, opt parcări, 26 de staţii de autobuz, 2.223 de accese la proprietăţi şi de asemenea o serie de lucrări auxiliare.
Echipa de implementare lucrează după o lege nouă a achiziţiilor publice şi acolo sunt foarte multe elemente noi. Grupul ţintă al proiectului este de aproximativ 112.000 de persoane.”