Interviu cu VANINA BADEA, viceprimarul orașului Balș
Surpriza post-alegeri locale din 2016 a fost alegerea în funcția de viceprimar al orașului Balș a doamnei Vanina Badea. Slătineancă, ajunsă la Balș în urma căsătoriei, îndrăgostită de orașul de pe Olteț, Vanina Badea face echipă cu Mădălin Teodosescu. Un primar încercat, care a reușit să învingă dramatic ultima oară, forțele de stânga din Olt, concentrate în campania de la Balș.
Despre Vanina Badea se poate spune că este un om senzațional, pentru că este un om… normal, așa cum mulți ar trebui să fie, cum alții refuză să se manifeste. E membră a Partidului Mișcarea Populară, o redută asumată de Traian Băsescu – poate ultimul lider de nivel național pe care l-a avut România.
Despre ce face, zi de zi la Balș, despre această provocare a administrației locale, direct de la sursă…
– În urma alegerilor din iunie 2016, la Balș, într-o campanie puternică, așa cum n-a mai fost prin Olt, s-a întâmplat ceea ce nimeni n-ar fi crezut: ca PMP-ul să aibă un viceprimar de oraș, și, pe deasupra, acesta să fie o femeie… Cum explicați?
– Partidul Mișcarea Populară a muncit intens pentru a obține acest rezultat, unul care pe noi ne-a bucurat foarte mult, dar care nu ne-a luat prin surprindere, pentru că știam foarte bine forța echipei noastre. Ce-i drept, o organizație formată într-un timp scurt, dar o organizație formată din foarte mulți tineri energici și cu potențial enorm care au convins locuitorii orașului Balș că merită o șansă, primind încrederea acestora…
– Cum lucrați dumneavoastră, ca viceprimar al PMP-ului, cu dușmanul poporului pesedist de la Olt, primarul orașului Balș, Mădălin Teodosescu?
– În ceea ce mă privește am o colaborare foarte bună cu domnul primar Teodosescu, alături de care am un parteneriat, pe care îl păstrăm și-l respectăm întocmai. Așadar, colaborăm foarte bine, ne completăm reciproc și ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut în folosul comunității noastre.
– Ce înseamnă fișa postului în cazul viceprimarului Vanina Badea?
– Din punct de vedere al primarului și al viceprimarului, nu putem să spunem că avem o fișă a postului, tocmai pentru că, așa cum vă spuneam anterior, ne completăm în tot ceea ce facem. Spre exemplu, dacă domnul primar e prins cu alte treburi îl pot suplini, dacă eu nu sunt într-un anumit moment, ceilalți colegi mă suplinesc pe mine, și iată cu nu se poate vorbi de o fișă a postului în acest sens.
– Care sunt principalele ținte administrative pe care dumneavoastră, ca echipă – primar și viceprimar, le-ați luat în calcul pentru orașul Balș?
– Obiective sunt multe și sunt extrem de importante pentru orașul nostru. În primul rând, vă pot spune de proiectul privind delegarea serviciului de apă către Compania de Apă Olt, finalizarea fiind în maxim o lună de zile, iar Balșul va beneficia de aproximativ 22 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. Mai exact: 12 milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor de apă, 8 milioane de euro pentru stații de epurare și alte 2 milioane pentru alte puțuri. Este, iată, cea mai mare investiție în canalizare și apă din istoria orașului Balș…
– Alte obiective, doamna viceprimar?
– Un alt proiect este axat pe educația din orașul nostru, fapt pentru care ne-am propus să investim în școli, și astfel să sporim actul educațional, prin managementul de calitate și înțelegerea semnată cu toți directorii de unități din orașul Balș. Mai departe, în sănătate avem în derulare un proiect pentru atragerea de fonduri europene privind reabilitarea spitalului și, în plus, am aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii pentru montarea unui lift la spitalul orășenesc. Este un obiectiv pentru care s-a creat spațiul necesar, se derulează ultimele etape ce țin de documentație și, în cel mai scurt timp, vom demara lucrarea.
„Îi sfătuiesc pe șoferi să facă uz de virtutea răbdării și să privească mai blând către noi, cei de la primărie, și către cetățenii orașului Balș!”
– Ce le spuneți celor care, zi de zi, tranzitează orașul Balș? Dacă ar fi să înjure pe cineva din cauza traficului greu și al zecilor de minute pierdute în mașină , pe cine ar trebuie s-o facă?
– Eu nu recomand și nu am fost niciodată de acord cu înjurăturile. Fiind un om mai liniștit, îi sfătuiesc pe șoferi să facă uz de virtutea răbdării și să privească mai blând către noi, cei de la primărie, și către cetățenii orașului Balș! Până la urmă, realitatea este cu totul alta, și nu e vina noastră că nici până acum nu s-a realizat mult-așteptata centură a Balșului. Una peste alta, eu spun că în proporție de peste 80% vina pentru traficul infernal din orașul Balș o poartă instituțiile centrale, și nu noi, autoritățile locale! Am avut miniștri care au venit pe aici, care au tot făcut promisiuni, dar rezultatul este același, cu amânări la nesfârșit.
– N-ar fi mai simplu ca prin resurse bugetare proprii să luați în calcul niște pasaje pietonale în zona principală?
– Sunt variante și variante, dar despre asta, cu siguranță, mai multe va poate spune domnul primar Teodosescu în perioada următoare, având în vedere că din toamna acestui an se va monta sistemul de semaforizare inteligentă în oraș. Este un proiect pe „smart-city” la care dânsul lucrează și pentru care s-a zbătut foarte mult. Chiar și așa, este nevoie de o colaborare între noi și cei de la Drumurile Naționale, având în vedere că drumul ce tranzitează Balșul este în administrarea și în proprietatea statului, al CNADR, fiind un drum european.
– Și, totuși, drumuri ocolitoare nu s-au găsit?
– S-au încercat și astfel de variante, există și-un drum „al gunoierilor”, cu finanțare de la CJ, dar fără rezultat, atât timp cât intrarea și ieșirea se făce tot prin centru, creându-se astfel un blocaj la fel de mare…
– E liniște în Consiliul Local Balș?
– Îmi place să cred că este liniște și mă bucur că acolo unde mă duc eu este, de fieacare dată, liniște. Desigur, avem păreri, opinii, au fost mici contre la început, dar astăzi e bine și se lucrează așa cum trebuie.
– Au acceptat cei de la PSD că au ratat Balșul?
– Când urmele vorbesc, nu ai decât să accepți! Când votul numărat este-n favoarea unui anume candidat, trebuie să-ți recunoști înfrângerea și să accepți realitatea!
„Am intrat în viața politică pentru două persoane: Traian Băsescu și Darius Vâlcov!”
– Ce spuneți despre metamorfoza fostului președinte al PMP – Traian Băsescu, cel care, dintr-o dată, din omul ce luptă cu sistemul a devenit prietenul celor ce sunt azi împotriva binomului? De ce Băsescu de azi nu seamănă cu cel de ieri?
– În urmă cu mai bine de zece ani am intrat în viața politică pentru două persoane: Traian Băsescu și Darius Vâlcov. Din acest motiv am stat în PDL, și din acest motiv am mers, ulterior, la PMP: pentru că am avut și încă am încredere în președintele Traian Băsescu. Răspunzând exact la intrebarea dumneavoastră, cred că domnia-sa și-a dat seama că sistemul pe care l-a creat s-a transformat în cu totul altceva și încearcă să schimbe acest sistem care ar trebui să fie în slujba noastră. Mai exact, asemeni unui copil, l-a creat, la crescut, l-a făcut mare, dar iată că la maturitate copilul a luat-o pe altă cale… Cu toate astea, având o experiență și o expertiză politică foarte mare, domnul Traian Băsescu încearcă să-l corecteze, chiar dacă această corectare nu se realizează așa cum ne-am dori cu toții să se facă. Dar… vom vedea ce va mai fi!
– Dacă vi s-ar propune, luați în calcul să candidați la funcția de primar al orașului Balș?
– Așa cum am făcut și până acum, iau în calcul să respect decizia Partidului Mișcarea Populară! Dacă partidul propune un alt candidat eu trebuie să îl accept și să îi fiu alături în competiția electorală.
– Ați fi lucrat mai bine, ca viceprimar, cu un primar din partea PSD?
– Așa cum mă știu, cu siguranță, aș fi lucrat la fel de bine cu orice primar, indiferent de culoarea acestuia politică… Astăzi, sunt în echipă cu Mădălin Teodosescu și este foarte bine!