Acasă Fără categorie LA MULȚI ANI, CRÎMPOIA! Sărbătoarea comunei, la ediția a VI-a

LA MULȚI ANI, CRÎMPOIA! Sărbătoarea comunei, la ediția a VI-a

691

Şi anul acesta, comuna Crîmpoia se îmbracă în straie de sărbătoare, cu ocazia Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Fiii satului sunt invitaţi, de primarul Ionel Mirea, duminică, 21 mai a.c., pe stadionul din comună, cu începere de la orele 15:00, la Ziua comunei Crîmpoia, ediţia a VI-a.
Pe scena amplasată special, în centrul comunei, cu începere de la orele 16:00, vor urca artişti cunoscuţi la nivel naţional, printre care: Alina Emilia Dorobanţu, Maria Ghinea, Olguţa Berbec, Trupa Etnic, Niculina Stoican, Nicu şi Nina Spânu, Gelu Voicu şi mulţi alţii. Totodată, primăria şi Consiliul Local Crîmpoia, prin primarul Ionel Mirea, vor premia cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Invitaţi de seamă, la eveniment, vor fi și primari prieteni ai comunei Crîmpoia, cât și o seamă de oaspeți de pe plan local, dar și de la nivel central…

O poveste are un început…
În urmă cu șase ani, înainte de a deveni primar al localității, Ionel Mirea a susținut, din resurse proprii, organizarea primei ediții a sărbătorii comunei Crîmpoia.Oamenii locului, destoinici și harnici, meritau cu prisosință o sărbătoare care să fie a lor.
Atunci, în fața cetățenilor, Ionel Mirea venea cu o seamă de promisiuni legate de cum trebuie să fie Crîmpoia de astăzi. Ce-i de făcut pentru bunăstarea comunității și a cetățenilor din partea locului.
Timpul a trecut, iar astăzi, Crîmpoia, este pentru mulți un model de bună-practică în dezvoltarea unei localități. Pași fermi făcuți în sensul arătat se văd de către toți cei care caută soluții și cred în mai bine, pentru mai mulți…

Proiecte care au dezvoltat comuna Crîmpoia
Încă din 2012, când a devenit, pentru prima dată, primar al comunei natale, Ionel Mirea s-a preocupat de cel mai important lucru pentru oameni: locurile de muncă. În Crîmpoia, ca și în Mihăeşti şi Şerbăneşti, există fabrici care asigură locurile de muncă promise de primar. Aici, aceste investiții dau o șansă oamenilor să lucreze pe plan local și să aibă posibilitatea unor venituri decente, fără a cheltui timp, energie și resurse pe navetă, în Slatina sau în altă parte. Nu întâmplător, astăzi, Crîmpoia este localitatea cu un număr semnificativ de copii, împotriva statisticilor care arată o demobilizare a resurselor umane în satul românesc.
Investiţia în educaţie a reprezentat o prioritate pentru edilul de la Crâmpoia, care, încă din anul 2012, a demarat un plan amplu de modernizare a reţelei şcolare din comună, iar, în prezent, unităţile şcolare sunt reabilitate şi procesul de dezvoltare al infrastructurii şcolare este o certitudine. Un liceu modern, care atrage elevi şi din localităţile învecinate, un campus şcolar, ateliere – şcoală, o sală a sporturilor. Toate dispun de grupuri sanitare moderne, centrale termice proprii, iar afluenţa elevilor reprezintă dovada condiţiilor oferite, asigurate în perioada 2012-2016. Mai mult, în dotarea şcolii din localitate se află un microbuz şcolar nou, achiziţionat în anul 2014.

Oameni sănătoși pentru o localitate sănătoasă
Dreptul la sănătate a fost garantat de primărie, prin înfiinţarea unui Centru de Permanenţă Fix, funcţional, la standarde europene. Din păcate, din cauza nerespectării jurământului lui Hipocrat şi din lipsa implicării autorităţilor judeţene din domeniu, Centrul a fost închis. Însă, primarul Mirea nu are de gând să stea cu braţele încrucişate. Practic, autoritățile locale, din acest punct de vedere, și-au făcut datoria, numai că politicile guvernamentale ale celor care sunt la București nu țin seama de realitățile din teritoriu. Oricum, Centrul există, iar redeschiderea lui e doar o chestiune de timp.

Un cămin cultural cum peste tot ar trebui să fie!
Cultura joacă un rol foarte important la Crîmpoia, lucru care l-a făcut pe întâiul gospodar al comueni să investească în reabilitarea Căminul Cultural, care a făcut intervenţii majore asupra imobilului. Astăzi, în emblematicul edificiu, au loc numeroase activităţi cultural-artistice. Această investiție din comună este realizată trainic, menită să reziste fără intervenții majore, mulți ani de acum încolo. Nu poți cere tinerei generații implicare dacă nu i se și oferă ceva la schimb. La Crîmpoia, acest parteneriat între cerere și oferă funcționează pe deplin.

Infrastructură de nivel urban
Apă de calitate, pentru întreaga comună. Este promisiunea primarului.. La Crîmpoia, investiţia privind alimentarea cu apă este în curs de implementare. Calitatea apei potabile va fi de necontestat. Obţinută din puţuri de mare adâncime , aceasta nu va pune probleme legate de securitatea sănătăţii locuitorilor din Crîmpoia. Totodată, investiţie complexă, cu o valoare mare, extrem de necesară, este reţeaua publică de canalizare. În acest sens, există un proiect comun, proiect susţinut în parteneriat cu administraţia locală de la Şerbăneşti, privind realizarea unui sistem de canalizare care să folosească locuitorilor din cele două comune.
Reţeaua de gaze naturale a comunei Crîmpoia este o prioritate. În planul de dezvoltare al localităţii, proiectul este obligatoriu, iar fără existenţa sa nu poate fi vorba de un pachet integrat de servicii publice care să folosească tuturor cetăţenilor din zonă. Investiţia este importantă, atât pentru Crîmpoia cât şi pentru Buta.
Dacă mai includem și modernizarea unor rețele de străzi recent asfaltate, e un semn că la Crîmpoia lucrurile merg pe drumul cel bun, întocmai cum merită oamenii locului.

Pe agenda primarului
Agenda unui primar, aşa cum este Ionel Mirea, e mereu încărcată. Cu idei, cu proiecte menite să dezvolte comuna, pentru ca cei care au gând de plecare din ţară, să ştie că poate lucra la el acasă, în localitatea în care s-a născut. Revenind la agenda primarului, Ionel Mirea are foarte multe proiecte pe care le vrea realizate în mandatul său. Astfel, acesta îşi doreşte înfiinţarea unui after school în Crîmpoia, un centru de asistenţă pentru persoanele aflate în nevoie socială. În ceea ce priveşte infrastructura, edilul are în plan asfaltarea tuturor străzilor rămase, în afara celor incluse pe lista de proiecte depuse şi aprobate. Acestora li se alătură şi la reabilitarea unor simboluri locale, cum ar fi: Biserica din Buta sau Cimitirul Eroilor, în paralel cu extinderea şi igienizarea cimitirului comunal. Acesta se mai preocupă şi de crearea cadrului legal pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă. În ceea ce priveşte destinderea cetăţenilor, primarul are în plan înfiinţarea unor facilități pentru sport şi multe alte proiecte.

Un crâmpei de istorie
Comuna Crîmpoia este situată într-un loc mirific, în partea central-estică a judetului Olt, la circa 40 km faţă de municipiul Slatina. Crîmpoia, la începutul existenţei sale, avea un aspect de cătune dispersate, nişte crâmpeie, de aici şi denumirea comunei.
Satul Crîmpoia, cunoscut sub numele de Cirpoi, apare atestat pentru prima dată în Hrisovul lui Neagoe Basarab din 23 iulie 1512. Unul dintre cele mai importante evenimente istorice la care au participat oameni din localitate a fost la Răscoala de la 1907. La Crîmpoia, în timpul Răscoalei, ţăranii erau hotărâţi să nu ierte pe nimeni. Aşa s-a întâmplat şi cu prefectul judeţului Olt de la acea vreme, venit în teren, cu un jandarm şi funcţionari, pentru a sta de vorbă cu oamenii. Nu a putut vorbi mult, pentru că ţăranii l-au luat la bătaie. „În acest moment sosii la reședință, rănit grav de locuitorii răsculați în comuna Crîmpoaia. Eri am pornit în județ spre a mă interesa de starea spiritelor; la Șerbănești de Jos am găsit adunați mai mulți locuitori și după convorbirea avută cu ei s-au liniștit. Am trecut la Crâmpoaia unde mi se semnalase oarecare fierbere și găsind că peste 200 locuitori au început devastările am căutat să-i liniștesc dar am primit şase lovituri de ciomag în cap și tot atât de multe pe corp, așa că cu greu eu și sergentul ce mă însoțea, care a fost de asemenea maltratat și rănit, am scăpat cu viață. Starea mea este gravă dar sper la facerea bine”, spunea prefectul C. Manu într-o telegramă. Tot la Crîmpoia, sătenii au omorât în bătaie un moşier. Pe moşierul Ion Momiceanu. Ucidere despre care prefectul nu-şi amintea şi pe care nu a raportat-o, deoarece raportul pentru Ministerul de Interne fusese făcut înainte de a se afla de moartea moşierului. După ce ţăranii l-au ucis pe Momiceanu, au aruncat cadravrul în apele Dorofeiului.

Altfel, pământul la Crîmpoia e unul binecuvântat. Recoltele sunt cu mult peste media națională, dar asta numai dacă există o relație corectă între muncă și respectul pentru pământ. Nu se poate altfel, decât prin trudă și foarte multă trudă. Iar la atâta muncă, măcar o dată pe an, e nevoie de o sărbătoare cum este cea de la Crîmpoia, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cum se întâmplă, an de an, de șașe ani încoace…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.