DEPRESIA este ca o povară imensă pe suflet, care afectează astăzi milioane de oameni. Depresia doare. Îți răpește bucuria de a trăi, este „un zbucium” în mintea ta. În cele mai multe cazuri, depresia se declanșează ca reacție la o tragedie sau la o schimbare profundă în viață. Evenimentele care duc cel mai adesea la depresie sunt: pierderea celor dragi, umilințele, înfrângerile și eșecul.
Gândurile negative pot să declanșeze depresia sau să o alimenteze, odată ce s-a instalat starea de tristețe. Ne putem cufunda într-o stare întunecată dacă ne gândim că ne-am ratat viața și că nimic nu merge niciodată bine pentru noi. Într-o astfel de stare se pot declanșa gânduri de genul: „De ce nu am putut/pot să..”, ce sunt îmbrăcate în sentimentul de vină sau/și de neputință. În timp ce căutăm disperați răspunsul și cauza stării noastre de nefericire, ne prăbușim sufletește.
Tristețea în sine nu constituie o problemă, face parte din viață și nu se poate evita. Să ne propunem să o eliminăm din viața noastră sau că ar trebui să nu existe, nu este o atitudine de dorit și nici realistă. Mult rău ne face felul aspru în care ne judecăm pe noi înșine. Părerea negativă pe care o avem despre noi înșine duce la transformarea unei tristeți trecătoare în ceva persistent și la depresie.
Epuizarea apare când ne direcționăm eforturile în direcția opusă. Exemplu: Imaginează-ți că mergi pe o potecă pe malul unui râu într-o zi perfectă cu soare. La început, aproape că nici nu ți-ai dat seama de starea ta de spirit, dar la un moment dat realizezi că nu ești prea fericit. Dar vezi soarele că strălucește pe cer. Te gândești: Ce zi frumoasă! Ar trebui să mă simt fericit!
LASĂ-TE PĂTRUNS DE ACEST GÂND: „Ar trebui să mă simt fericit…”
Ce simți acum? Mai rău! Și nu ești singurul. Aproape toți dau același răspuns. Dar de ce? Pentru că, în cazul dispozițiilor noastre chiar faptul că ne concentrăm asupra acelei diferențe (comparație între felul cum ne simțim acum și cum am dori sau ar trebui să ne simțim) ne aduce nefericire, învinovățire, neliniște, îndepărtându-ne și mai mult de dispoziția sufletească dorită. Depresia, are un efect puternic și asupra corpului nostru, iar acesta, la rândul său, asupra minții și emoțiilor și implicit a bolilor de mai târziu.
Am un mesaj important care produce schimbarea: NU STAREA DE SPIRIT ÎN SINE ESTE CAUZA RĂULUI, CI FELUL ÎN CARE REACȚIONEZI LA EA! Nu doar evenimentele în sine sunt cele care ne produc emoțiile, ci felul în care le interpretăm și ceea ce credem despre ele și despre noi.
NU LA TOATA LUMEA DEPRESIA SE MANIFESTA LA FEL!
„Nu mă mai bucură nimic. Nici nu îmi pot aminti când am râs și am glumit ultima oară cu familia și prietenii. Uneori, aș vrea să dispar. Nu știu cum de mă mai suportă soția mea. Nu am facut nimic bine în viață, nu am știut ce decizii să iau. Mă simt vinovat pentru familia mea, probabil îi fac să sufere, dar simt că numai pot”.
„Simt că am pierdut lupta pentru căsnicia mea. Nu știu ce să mai fac. Am crize de plâns foarte des, de copii nu mă mai ocup și mă simt vinovată. Ei nu merita așa ceva. Sunt o mamă rea. Când vine noaptea este un chin deoarece nu pot să dorm, dimineața sunt mult prea obosita, mi-e teamă că îmi pierd serviciul pentru că fac din ce în ce mai multe greșeli din cauza oboselii”.
„Nu știu ce se întâmplă cu mine. Mă simt de parcă aș fi singur împotriva întregii lumi și mă simt neajutorat. Dorm și nu am poftă de mâncare, slăbesc pe zi ce trece. Dimineața nu mă pot trezii pentru că sunt foarte obosit”.
În primul rând, dacă te gândești că ai putea fi într-o stare depresivă, oricât ai crede că o să treci peste acest moment cum ai trecut prin atâtea lucruri și evenimente în viață, nu poți trece într-un mod sănătos de unul singur și nici alături de cel mai bun prieten, vorbind… tocmai, ai trecut prin destule și s-au strâns prea multe. Tristețea nu pleacă până când nu se rezolvă cauza.
În al doilea rând, dacă te gândești că ai putea avea o starea depresivă, nu mai amâna și mergi la un psiholog psihoterapeut, care după o evaluare, îți va recomanda ce să faci mai departe: psihoterapie sau te poate îndruma în cazul în care depresia este majoră pentru a urma un tratament medicamentos recomandat numai de un medic psihiatru. Tratamentul medicamentos, influențează chimic reacțiile din corpul nostru, ceea ce reprezintă un ajutor, iar partea emoțională este dictată și rezolvată prin psihoterapie. Așadar, în depresie, fără psihoterapie nu se poate, deoarece nerezolvată cauza, depresia va reveni.
În depresie, persoanele se simt destul de epuizate și obosite, neajutorate și fără speranță. Se poate să le fie dificil să facă orice acțiune pentru a se ajuta și a ieși din starea depresivă. De îndată ce îți vei recunoaște depresia, vei urma psihoterapie și/sau tratamentul medicamentos, vei începe să te simți mai bine și dornic/ă de a ieși din izolarea de sine.
ASTFEL AI PUTEA SĂ ÎNCERCI:
– să fi activ/ă, să faci sport, să începi să mănânci sănătos, să mergi la film sau să faci altă activitate care îți făcea plăcere,
– să îți setezi obiective realiste, să își setezi priorități, să începi cu pași mici,
– să petreci timp cu un prieten de încredere, să încerci să nu te izolezi, să accepți ajutorul primit din partea celorlați,
– să te aștepți ca schimbarea stării tale să se facă treptat, nu dintr-o dată. Nici depresia nu a apărut dintr-o dată. S-au acumulat foarte multe sentimente și gânduri negative o perioadă mare de timp.
– nu lua decizii importante, cum ar fi: căsătoria, divorțul, în general decizii ce implică schimbări mari ale vieții.
– să îți amintești: gândurile pozitive o să înlocuiască gândurile negative cu același exercițiu cu care ți-ai format gândurile negative. Deci ai nevoie de antrenament! Nu renunța după 3 zile în care ai gândit pozitiv și nimic pozitiv nu s-a schimbat.
DEPRESIA SE TRATEAZĂ! Cu cât psihoterapia și uneori tratamentul încep mai devreme, cu atât efectul este mai mare și de lungă durată…
Psiholog
Andreea Ioana Gheorghe
Slatina – Olt