O nouă dimensiune pentru ACoR Olt. Cei mai mulţi participanţi la şedinţa din 4 mai 2017. Preşedintele Florin Gheorghe Tiutiu, primarul de la Titulescu, e omul care seamănă încredere. Reuşeşte pe deplin. ACoR este o structură care îi atrage pe cât mai mulţi primari din Olt. Interesul fiecărui membru e interesul asociaţiei. Un argument, care poate deveni, în scurt timp, deviza asociaţiei.
Adunarea Generală a AcoR Olt, pe Dealul Grădişte
Pe Dealul Grădişte, din Slatina, la pavilionul de evenimente a avut loc Adunarea Generală a Filialei Judeţene Olt a Asociaţiei Comunelor din România, în şedinţă ordinară. Întâlnirea s-a desfăşurat respectând o ordine de zi, care a avut şase puncte, bine organizată de către preşedintele Filialei ACoR Olt, primarul comunei Nicolae Titulescu, Florin Gheorghe Tiutiu. La primul punct de pe ordinea de zi s-a adus la cunoştinţă membrilor dobândirea personalităţii juridice a Filialei ACoR Olt. Dobândirea este întărită de Hotărârea Civilă 1977 din 1 martie 2017 a Judecătoriei Slatina din Dosarul Nr. 256/311/2017. La al doilea punct s-a supus votului aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 a ACoR Olt. La al treilea punct, membrii au avut de votat aprobarea strategiei pentru întărirea capacităţii funcţionale a Filialei ACoR Olt. La cel de-al patrulea punct de pe ordinea de zi, s-a aprobat organigrama Filialei ACoR Olt. La penultimul punct, s-au stabilit măsurile preliminare privind convocarea în sesiune extraordinară a Adunării Generale a Filialei Judeţene Olt a ACoR în vederea alegerii membrilor Consiliului director pentru perioada 2017-2020, potrivit prevederilor Statutului ACoR. Iar la ultimul punct, s-au prezentat reglementările specifice administraţiei publice locale, susţinute de preşedintele ACoR, Emil Drăghici.
„Vă mulţumesc tuturor că aţi acceptat invitaţia noastră. Noi, Filiala Olt facem parte din această organizare naţională, care acoperă, prin membri săi, 87% din teritoriul ţării şi 48% din populaţie. Avem datoria de a ne implica în activitatea de modificare a legislaţiei, în planificarea atragerii de fonduri destinate, în special mediului rural, membrii noştri sunt parte a comitetului de monitorizare a implementării programelor operaţionale prin care se derulează fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene”, a spus preşedintele Gheorghe Florin Tiutiu.
Membrii ACoR Olt, prezenţi alături de invitaţi importanţi
Pavilionul de evenimente de pe Dealul Grădişte a fost gazdă a peste 60 de primari prezenţi la eveniment, printre care enumerăm: primarul comunei Morunglav, Ion Stanciu, primarul comunei Rotunda, Virgil Sârbu, primarul comunei Făgeţelu, Constantin Popescu, primarul comunei Brebeni, Marian Ivan, primarul comunei Osica de Sus, Gheorghe Manicea, primarul comunei Dobrun, Aurelian Bondrescu, viceprimarul municipiului Caracal, Dan Stănescu, primarul oraşului Corabia, Iulică Oane, primarul comunei Oboga, Tudor Matei, primarul comunei Călui, Constantin Rotaru, primarul comunei Dăneasa, Nicolae Soare, primarul comunei Colonești, Nicolae Stan, primarul comunei Icoana, Gabriela Ancuța, primarul comunei Movileni, Sorin Toma, primarul comunei Voineasa, Liviu Anuța sau primarul comunei Ipotești Ion Căpraru, unii primari substituiţi de reprezentanţi: Cosmin Ungureanu, pentru Doru Marineaţă, de la Bălteni, şi Cristina Marinela Hoară, secretarul primăriei Fărcaşele, și mulți alții. Evenimentul s-a bucurat și de prezenţa unor invitaţi cum ar fi: fostul primar al comunei Izbiceni, Mircea Velica, fostul primar al comunei Osica de Sus, Ion Ciocan, senatorul Paul Stănescu, deputaţii Dan Ciocan, Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Florin Iordache, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu şi vicepreşedintele aceleaşi instituţii, Virgil Delureanu, directorul ANIF, Florin Barbu, Cătălin Rotea, fost prefect al judeţului Olt, preşedinţii filialelor ACoR de la Vâlcea şi Argeş şi comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Florin Cotoşman.
Veşti bune pentru primarii judeţului Olt
Preşedintele Consiliului Judeţean, aflat la prezidiul Adunării Generale, a oferit o informaţie, în premieră, şi anume aceea că, instituţia pe care o conduce, mai are puţin pentru a finaliza parametri ceruţi de Programul N aţional de Dezvoltare Locală. Prin acest program, primăriile trebuie să se încadreze în suma alocată judeţului pentru proiectele de interes local din judeţul Olt.
„Ştiţi foarte bine că, pentru orice problemă, mă găsiţi la Consiliul Judeţean, acolo unde vă stau la dispoziţie. Aş vrea să vă anunţ că suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte PNDL 2, adică Ordonanţa 28, cu acele proiecte noi pe care încercăm să le depunem. Banii alocaţi fiecărui judeţ s-au stabilit şi încercăm să avem nişte simulări şi fiecare localitate să prindă câte un proiect, aşa cum am promis.”
Pledoarie pentru Olt-Romanaţi
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, senatorul Paul Stănescu, s-a arătat bucuros de revederea cu primarii judeţului, membri ai ACoR Olt, şi cărora le-a adresat câteva cuvinte. În alocuţiunea sa, Paul Stănescu a făcut referire şi la drumul expres Piteşti-Slatina- Craiova şi la adăugarea la numele judeţului Olt şi numele judeţului istoric Romanaţi. Acesta a cerut sprijinul primarilor în demersul grupului de iniţiativă din care face parte şi senatorul PSD.
„Îmi era dor de dumneavoastră şi îi mulţumesc dumnului Tiutiu pentru această întâlnire. Completând ce a spus domnul preşedinte Marius Oprescu, PNDL-ul este un lucru foarte important pentru noi, la Olt, chiar dacă cererea locală este mai mare decăt oferta guvernului. Mai vin cu o altă informaţie. Anul acesta, în luna iulie, proiectul drumului expres Piteşti-Slatina-Craiova se va scoate la licitaţie şi sper ca în primăvara anului 2018 să putem începe lucrările. Mai ştiţi că am făcut şi un grup de iniţiativă, pentru a adăuga, la numele judeţului Olt, şi Romanaţi. Stimaţi colegi, şi din Olt şi din fostul Romanaţi, pentru că este vorba de o reparaţie profundă, v-aş ruga să vă gândiţi şi vă cer sprijinul.”