La Olt, Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, instituţie condusă de inginerul Adi Florinel Barbu a sărbătorit Ziua Mondială a Apei prin acţiuni de igienizare în teritoriu cu angajații S.G.A. și o întâlnire tematică cu un grup de elevi aparținând Colegiului Economic P.S. Aurelian. Tema acţiunilor de anul acesta a fost: „Apa și apa uzată”. În cadrul întâlnirii cu elevii, li s-a explicat acestora principiul epurării apelor uzate, analizele ce se efectuează la apele evacuate în vederea respectării actelor de reglementare în domeniul gospodăririi apelor și cât de important este ca cetățenii să se implice în protejarea resurselor de apă.Cele două evenimente au avut loc în perioada 20-21 martie. Scopul acestei zile este aducerea în atenția publică a necesității protecției cantitative și calitative apelor și de a înțelege responsabilitățile și îndatoririle ce le revin atât celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă, cât și consumatorilor de apă.
Ziua Mondială a Apei este marcată anual, pe data de 22 martie, dată stabilită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare în anul 1992, în România a început să fie sărbătorită din anul 1993. Dezvoltarea societății industriale, creșterea nevoilor economice și satisfacerea cerințelor igienico-sanitare, a determinat un consum sporit de apă și indiferent cât, cum, când, de ce am întrebuințat apa chiar daca ea se scurge din rețeaua de distribuție sau din cauza defectelor pe reteaua de instalații sau dintr-un robinet uitat deschis, ea devine în acel moment apă uzată, apă uzată ce trebuie să treacă printr-un proces de epurare.
În cadrul unui comunicat de presă, pe lângă urarea de „La mulți ani”, făcută de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt tuturor celor care derulează activități în favoarea apelor, se regăsește și mesajul director general al Apelor Române, Nicolae Barbieru:
„Provocarea lansată pentru acest an este APA și APA UZATĂ, o tematică pe cât de generoasă, pe atât de importantă pentru viața noastră. În acest sens celebrarea sa se dovedește a fi o bună ocazie pentru a ne reaminti cât de importante sunt eforturile concrete de identificare a problemelor și găsirea de soluții practice și eficiente pentru asigurarea accesului la servicii de apă pentru toți cetatenii României și în același timp, asigurarea protecției resurselor de apă.
Apa uzată este un domeniu în care numai împreună putem coordona acțiuni din punct de vedere al asigurării calității resurselor de apă care primesc apele uzate evacuate, precum și în scopul protecției cantitative a acesteia, prin reutilizarea apelor uzate.
De asemenea, la nivel global apa uzată este percepută ca o resursă valoaroasă în economia circulară, iar gestionarea acesteia se corelează foarte bine cu țintele de dezvoltare durabilă privind apa.
Aș vrea ca noi toți să avem în gandurile noastre că tot ceea ce facem în activitatea de zi cu zi, se va reflecta în ceea ce vom transmite generațiilor viitoare, să facem ca fiecare cetățean al României să beneficieze de infrastructura necesară unui trai decent și sănătos, indiferent de zona în care trăiește.”