Dragii mei,
Nu puteam lăsa să treacă ziua de 8 martie fără să scriu ceva legat de femeie. Nu îmi puteam ierta o astfel de lipsă de respect față de cine este femeia, ce reprezintă ea și mai ales care este scopul ei pe acest pământ.
Chiar dacă primul bărbat avea tot ceea ce își putea dori în Grădina Edenului, chiar și liniște putem spune , observăm în referatul biblic că Dumnezeu vede că Adam avea nevoie de „cineva” lângă el:
Şi a zis Domnul Dumnezeu: „Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”.
Fac. 2, 18
Astfel, aflăm că Dumnezeu îl ia pe Adam ca să pună nume tuturor vietăților, ca semn că omul este împărat peste lume.
„Şi Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului, le-a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; aşa ca toate fiinţele vii să se numească precum le va numi Adam”.
Fac. 2, 19
Însă, nu se găsește acel” cineva” pentru Adam. Probabil erau mult prea tăcute acele vietăți, nu cicăleau atât de tare sau poate, Adam reușise să le înțeleagă cu totul , așa că aflăm din versetul 20:
„Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui”.
Vedem că deși a avut de unde să” aleagă” nu se găsește cineva potrivit pentru Adam.
Astfel, Dumnezeu îi face ajutor potrivit, egal și aproape de inima sa.
Potrivit pentru că femeia se completează cu bărbatul; egal, deoarece femeia este asemenea lui și egală cu el, dar mai ales, aproape de inima lui asemenea unei coaste. Ce reprezintă ea am să vă spun printr-o simplă propoziție: Femeia este” partener în mântuire” pentru bărbat!
Care este scopul ei pe acest pământ?
Dragii mei,
La această întrebare am să vă răspuns într-un mod diferit.
„Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată” I Corinteni 13, 4 -8
Acum, am să vă rog să înlocuiți în definiția de mai sus a Sfântului Apostol Pavel cuvântul” dragostea” cu sinonimul acestuia” mama”. Astfel aflăm care este” scopul” femeii în lume și mai ale ce înseamnă demnitatea de mamă:
„MAMA îndelung rabdă; MAMA este binevoitoare, MAMA nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. MAMA nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. MAMA nu cade niciodată”.
Mama nu cade niciodată deoarece această coroană o pune pe capul ei Dumnezeu. Tot de la Sfântul Apostol Pavel aflăm că” femeia se mântuiește prin naștere de prunci”, dar noi știm că nu se rezumă totul la naștere, ci cuprinde și creșterea acestor prunci.
Cinstea dată mamei, sau care se cuvine mamei, o vedem la Mântuitorul Hristos, care, pe cruce fiind, o încredințează pe Fecioara Maria în grija Sfântului Apostol Ioan. Adică Hristos în acele momente nu se desparte de dragostea mamei Sale chiar dacă Duhul Său merge în mâinile Tatălui. Nu poți despărți un copil, fie El și acel Copil, de dragostea mamei Sale și nici pe mama Sa de copil.
Dragostea față de femeie, implicit față de mamă nu se arată doar astăzi sau doar pe 1 martie sau doar de ziua numelui ei, deoarece mama nu își concediu din a fi mamă niciodată.
Dragii mei,
Indiferent unde sunt femeile din viața voastră astăzi, fie că sunt lângă voi, plecate departe sau în umbra unei cruci de lemn, trimiteți un gând bun, o floare sau o îmbrăţişare pentru că femeia este partener în mântuire, împărăteasă alături de voi a lumii și mai ales, mamă.
Prof. Teolog drd.
ALIN BOLBOAȘĂ ȘOFARU
Colegiul Național „Ion MInulescu” Slatina, jud. Olt