„Arta stă în firea omului. Toate stările lui pot şi trebuie să dobândească cu timpul forma desăvârşirii artistice.” – Herder
În fiecare comunitate există, întotdeauna, mulţi oameni – de la cel mai mic la cel mai mare – dornici de autoexprimare, de autoîndeplinire, persoane care doresc să-şi exprime creativitatea individuală cu ajutorul mijloacelor artei şi a culturii şi ale unor instituţii de instruire ce îşi deschid larg uşile. Ei sunt acei oameni pentru care muzica instrumentală, dansul, cântarea, desenul şi pictura, teatrul, baletul, sculptura în lemn, olăritul, nu sunt numai activităţi pentru petrecerea plăcută şi utilă a timpului liber, ci şi posibilităţi importante de afirmare. Mulţi simt această dorinţă de afirmare, care se realizează în diferite forme.
Şcoala Populară de Arte Slatina, condusă de directorul Viorel Vivi Pintea, este o instituţie unde cultura, talentul şi profesionalismul sunt un tot unitar, constituind încă de la înfiinţare un laborator de pregătire şi dezvoltare a talentelor şi are drept scop formarea prin metode interactive şi inedite a aptitudinilor artistice. Încă din primii ani de funcţionare, instituţia a respectat si a dezvoltat tradiţia artistică olteană. Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina a parcurs de-a lungul timpului, cu o rapiditate de admirat, treptele de afirmare în plan naţional, iar în capitala judeţului Olt ea are un loc important în peisajul vieţii cultural-artistice a urbei, specificul aparte fiind acela de îmbinarea dintre educaţie şi cultură.
Imaginea Şcolii Populare de Arte, un aspect important
Ca orice marcă importantă, şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina are la dispoziţie diverse posibilităţi de afirmare, Şcoala are şi o revistă, intitulată Arta Vox, ajunsă la cel de-al patrulea număr, care este un număr special dedicat celui mai important eveniment al instituţiei: Festivalul Concurs Naţional „Arte şi Tradiţii Româneşti”, un eveniment cultural-artistic apreciat de slătineni şi nu numai. Revista este realizată în condiţii grafice excepţionale, iar la realizarea ei conlucrează directorul Viorel Pintea, Georgeta Marin şi Dana Popa. Totodată, instituţia a realizat şi un calendar de birou inedit, unde fiecare lună din an este însoţită cu aspecte din cadrul activităţii şcolii, iar pe verso-ul paginilor de calendar se află numele profesorilor şi clasele şcolii din judeţ.
„Şcoala Populară de Arte şi Meserii a încheiat un an calendaristic care include diverse activităţi cultural-artistice onorabile. Activitatea principală a şcolii este cea didactico-pedagogică în domeniul artelor liberale, având ca obiectiv descoperirea şi cultivarea talentelor autentice. În anul şcolar 2016-2017, Şcoala Populară de Arte şi Meserii a avut înscrişi la cursuri un număr de 800 cursanţi şi o rată de promovabilitate de 99%. Tot în anul 2016, la cererea comunitătilor locale, în baza unui studiu de caz realizat de către Şcoala de Arte, s-au mai înfiinţat un număr de patru clase: în comuna Cezieni – clasa împletituri, în comuna Movileni – clasa dans popular, în comuna Brebeni – clasa instrumente muzicale populare, iar în Slatina – clasa de iconografie. Consiliul Judeţean Olt susţine finanţarea posturilor funcţionale ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii, precum şi dotările materiale specifice, iar comunităţile locale, prin intermediul primăriilor, asigură locaţia şi utilităţile aferente desfăşurării cursurilor.
În prezent, şcoala are un total de 40 de clase, numărul acestora fiind în creştere şi în funcţie de cererea comunităţilor locale implicate în procesul cultural de păstrare şi promovarea patrimoniului cultural specific românesc. Un interes major şi, în acelaşi timp, un barometru al calităţii artistice dobândite de către cursanţii şcolii îl constituie Festivalul Concurs Naţional „Arte şi Tradiţii Româneşti”, eveniment care s-a desfăşurat la Slatina, în perioada25-27 septembrie 2016.
Dintre momentele cele mai expresive ne-am propus să vă oferim în acest număr al revistei Arta Vox imaginile surprinse de către noi, acestea fiind dovada cea mai grăitoare a muncii noastre”, spune directorul Viorel Pintea în articolul „Iniţiere şi formare artistică în 2016”, din deschiderea ediţiei.
Primăvara începe cu „Caravana Primăverii”
Primăvara este unul dintre cele mai plăcute anotimpuri, un anotimp al creaţiei, pentru care poeţii au compus nenumărate poezii despre frumuseţile acestui sezon sau compozitorii au scris piese muzicale, care au făcut istorie. Primăvara este anotimpul bucuriei, al începuturilor, al muzicii, al dansului.
Pentru Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, „Caravana Primăverii” este o activitate care face parte din lungul şir de activităţi anuale ale instituţiei. Caravana este formată din elevi ai diverselor clase ale şcolii şi are ca scop familiarizarea instituţiilor locale, judeţene, dar şi a instituţiilor de presă, cu activitatea şcolii. Nu este primul an când are loc această acţiune de popularizare a activităţilor specifice şcolii.
„Caravana Primăverii” a debutat pe data de 1 martie, cu diverse momente cultural-artistice şi vizite la instituţiile importante locale şi judeţene, dar şi la diverse societăţi comericale. Pe 5 martie, cursanţii şcolii vor susţine un spectacol în comuna Sprâncenata, iar pe 8 martie, la Şerbăneşti. Primarul Şerbăneştiului, Titi Peligrat, a invitat cursanţii ca, de Ziua Femeii, să încânte femeile comunei, ca un dar pentru ele.
Clase noi, în mai multe localităţi din judeţul Olt
Şcoala Populară de Arte şi Meserii vine cu surprize în anul şcolar 2016-2017: a înfiinţat clase noi în mai multe localităţi ale judeţului Olt. Mai mulţi cursanţi, mai multe discipline, o activitate proeminentă a profesorilor şi a instituţiei. Este o nouă abordare, aceea ca Şcoala Populară de Arte şi Meserii să fie cât mai aproape de cei interesaţi să-i urmeze cursurile predate de adevăraţi profesionişti.
Astfel, la Potcoava, s-a înfiinţat o clasă de canto clasic şi o altă clasă de dans popular. În comuna Brebeni, a fost înfiinţată o clasă de instrumente populare şi canto popular, profesor fiind Iulian Onţică. În comuna Bîrza, va funcţiona o clasă de instrumente populare şi canto popular. Şi nu doar atât… Şi în oraşul Corabia s-a înfiinţat o clasă de canto. Cursanţii vor fi îndrumaţi în tainele instrumentelor populare şi cântului de către cei mai buni specialişti în domeniu din cadrul Şcopii Populare de Arte şi Meserii.
Preţul corect
O instituţie precum Şcoala Populară de Arte şi Meserii nu poate supravieţui decât cu sprijin financiar, care vine şi de la Consiliul Judeţean Olt, dar şi prin diversele taxe stabilite de forul administrativ judeţean. În ulţima şedinţă a Consiliului Judeţean din 2016, consilierii judeţeni au votat proiectul privind aprobarea taxelor şcolare pentru activităţile prestate de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina în anul şcolar 2016-2017 şi aprobarea unor taxe şi tarife pentru activiăţile prestate de unele instituţii de cultură de interes judeţean, pentru anul 2017, taxele pentru Şcoala Populară sunt următoarele: 300 lei/an – pentru clasele din municipiul Slatina; 150 lei/an pentru clasele din alte localităţi ale judeţului Olt, 50 lei/an pentru clasele din mediul rural; 50 lei eliberare diplomă.
Misiune îndeplinită
Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina este instituţia care poate să satisfacă dorinţe sociale multiple, întrucât oferta ei de instruire este variată. Prin programele instituţiei, participanţii, tineri şi vârstnici, indiferent, pot cunoaşte mijloacele artistice specifice necesare autoexprimării. Scopul înfiinţării şi funcţionării instituţiei este descoperirea şi perfecţionarea talentelor tinere, cât şi încadrarea lor în viaţa cultural-artistică a judeţului prin instruirea lor profesională. Școala Populară de Arte şi Meserii Slatina își desfășoară activitatea în domeniul educaţiei cultural-artistice şi estetice, fiind organizată în afara învăţământului formal. Acest tip de şcoala este concepută ca o alternativă la învăţământul educaţional clasic, întrucât sfera de cuprindere se adresează atât celor de vărsta școlară, cât și adolescenţilor și celor maturi, indiferent de pregătirea lor profesională. Misiunea Școlii Populare de Arte şi Meserii Slatina este una care este îndeplinită, deoarece menţine si crește nivelul învăţământului artistic din judeţ, al culturii tradiţionale și al creaţiei populare.
Nu vă rămâne altceva decât să vă îndreptaţi, cu încredere, către Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, dacă simţiţi că trebuie să vă perfecţionaţi calităţile artistice. Aici veţi găsi o familie de profesionişti gata să-şi pună priceperea în calea dumneavoastră.
Buna seara! Exista limita de vârsta pt a mă inscrie? Ma interesau niste lectii de canto. Cum pot afla detalii? Am 28 de ani si iubesc muzica.