Săptămâna trecută, vineri – 24 februarie 2017, în comuna GRĂDINARI, județul OLT, s-a derulat evenimentul de închidere a proiectului „Construim împreună pentru comunitatea noastră din Grădinari”, totodată având loc și inaugurarea clădirii destinată CENTRULUI DE INCLUZIUNE SOCIALĂ din localitatea amintită. Imobilul, un edificiu vechi de peste o sută de ani, a fost renovat complet, și este amplasat în Grădinari, pe strada Traian, numărul 6, vizavi de primărie, urmând să asigure participarea a numeroși copii la activități educative și recreative – after-school…
La evenimentul programat în ziua de Dragobete, alături de primarul localității – MIHAI IOANA, cel care a gândit și acționat în a convinge partenerii naționali și internaționali să sprijine proiectul în cauză, au participat: MIHAELA LIVIANA MICU – coordonatorul proiectului, plus directorul Școlii Gimnaziale din Grădinari, numeroși profesori, funcționari din administrația locală, mediatori sociali, dar și părinți ai copiilor incluși în programul respectiv.
CENTRUL DE INCLUZIUNE SOCIALĂ – Grădinari, un proiect pentru copiii satului oltean
Finanțat prin Programul RO10CORAI – „Copii și tineri aflați în situații de risc și initiativele locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, proiectul de la Grădinari a vizat, în special, îmbunătățirea accesului copiilor și tinerilor aflați în situație de risc din comuna Grădinari la servicii integrate în vederea facilitării incluziunii sociale a acestora, prin oferirea de servicii after- school și cursuri de formare profesională, cât și reabilitare și dotare Centru de Incluziune Socială.
Legat de acest aspect, ca o completare, MIHAELA LIVIANA MICU – coordonatorul proiectului, a precizat: „Vorbim de un proiect în valoare de 755.108 lei, finanțat, pe de o parte, cu fonduri norvegiene și islandeze, la care s-au adăugat fonduri guvernamentale și nu în ultimul rând fonduri proprii, de aproximativ 100.000 lei. (…) Copiii vor veni în acest Centru de Incluziune Socială pentru a-și desfășura acțiunile after-school. Vor avea la dispoziție, pe partea de IT, o sală dotată cu laptopuri, dar și o sală de mese, două săli de curs, o sală de consiliere și, bineînțeles, grupuri sanitare de nivel european”.
Despre obiectivele proiectului implementat la Grădinari…
„Îmbunătățirea frecvenței școlare și reducerea fenomenului de abandon școlar în rândul a 60 de copii din comuna Grădinari”, aflați în situație de risc; „Îmbunătățirea accesului pe piața muncii pentru 40 de tineri în situație de risc din comuna Grădinari”, prin furnizarea de servicii integrate de sonsiliere și formare și, nu în ultimul rând, „Creșterea nivelului de conștientizare a nevoii de educație în rândul a 200 de persoane de etnie romă din comuna Grădinari”, sunt principalele obiective pentru care au insistat, deopotrivă, toți cei care s-au implicat în implementarea proiectului din localitatea amplasată în Nord-Vestul județului Olt.
Rezultatele Centrului de Incluziune Socială din Grădinari…
Tot în cadrul evenimentului de săptămâna trecută, printre altele, a fost prezentată și componența programului în care elevii olteni au participat la numeroase activități educative și recreative, sub îndrumarea a șase instructori educativi după cum urmează: un instructor pentru învățământul primar, un instructor animator pentru activități extrașcolare, un instructor TIC (informatică), și câte un instructor pentru matematică, limba română și limba engleză.
Așa cum era de așteptat, rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, în acest sens fiind înregistrată atât o „îmbunătățire semnificativă a frecvenței școlare și o reducere vizibilă a fenomenului de abandon școlar”, cât și „îmbunătățirea accesului la piața muncii pentru tinerii defavorizați”. Nu în ultimul rând, un plus evident a fost sesizat și în „creșterea nivelului de conștientizare a nevoii de a beneficia de educație în rândul familiilor de etnie romă, dar și a membrilor comunității în general”, datorită faptului că prin intermediul campaniilor desfășurate în proiect un număr de 200 de persoane (membrii familiilor de etnie romă dar și membrii comunității) au fost informate și conștientizate cu privire la nevoia de educație prin intermediul a cinci campanii…
MIHAI IOANA – un primar dedicat și mulțumit!
„Pentru realizarea acestui obiectiv extraordinar am avut o echipă de implementare formată din oameni deosebiți, profesioniști adevărați, numeroși profesori și mediatori, un director de școală și, bineînțeles, un manager de proiect. Le mulțumesc tuturor și vreau să le spun că sunt încântat de această locație pe care, împreună cu reprezentanții Consiliului Local Grădinari am adus-o la un nivel superior de care se vor bucura atât copiii, cât și părinții lor. Așadar, activitățile începute aici vor continua și de acum încolo cu același entuziasm, și sunt convins că în felul acesta vom construi împreună pentru comunitatea din Grădinari”, a spus primarul MIHAI IOANA, un edil mulțumit care prin astfel de măsuri se ține de cuvânt și crede în restaurația normalității în satul românesc.
Primarul de la Grădinari și-a depășit de multă vreme fișa postului. Acțiunile sale nu se limitează doar la administrația locală. În viața comunității e prezent acolo unde poate oferi soluții sau o mână de ajutor. Nu se mândrește, dar se declară mulțumit. Astăzi, la Grădinari, abandonul școlar e zero. O situație care nu se întâlnește nici în orașele Oltului.
Grupul de Acțiune Locală „Oltul puternic” – investește la Grădinari
În sensul celor meționate, trebuie subliniat faptul că Grupul de Acțiune Locală (GAL) – „OLTUL PUTERNIC”, din care fac parte nu mai puțin de 21 de localități, funcționează deja la Grădinari.
Astfel, în judeţul Olt se afla 16 comune, 5 în partea de Nord-Vest (Grădinari, Teslui, Oporelu, Verguleasa, Cungrea), 5 în N (Vulturești, Dobroteasa, Vitomirești, Sâmburești, Făgețelu) și 6 în NE (Poboru, Spineni, Leleasca, Bărăști, Tătulești, Optași-Măgura), în timp ce alte 5 comune se află în SE județului Vâlcea (Drăgoești, Olanu, Galicea, Stoilești, Dănicei). Populația totală a micro-regiunii este de 45.083 locuitori, iar GAL – ul are o suprafață de 1.044,82 kilometri pătrați…
De asemenea, mai trebuie reținut faptul că Grupul de Acțiune Locală „Oltul Puternic” este un parteneriat public – privat constituit în baza Ordonanţei 26/2000, având în componenţa lui 62 de membri din care: 21 parteneri autorităţi publice, reprezentând 33,87%; 31 parteneri din sectorul privat, reprezentând 50%; 10 parteneri reprezentanţi ai societăţii civile reprezentând 16,13%.
Lucrul acesta îi dă încredere primarului Mihai Ioana, cel care spune că are planuri mari pentru localitatea sa, în acest sens urmărind ca, în cel mai scurt timp, să pună un accent deosebit atât pe Măsura M5/6B – „Dezvoltarea satelor”, cât și pe Măsura M6/6B – „Investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii sociale”.