Deși nimeni nu îndrăznește să critice „sacralitatea” deciziilor sale, în cazul de față, în ziua de 27.02.2017, „judecata” C.C.R s-a făcut pornind de la art. 146, pct. e, numai că analiza s-a dovedit „parțială” pentru că „fără s-o dăm după cireș”:
1. Art. 16 al. 1 și 2 este deasupra oricărei „răstălmăciri”;
2. Art. 142 a lăsat, din start, în România, posibilitatea unei componente a C.C.R care, în timp, n-a fost întotdeauna obiectivă și imparțială. Ba, mai mult, tocmai asta a conbdus la raportul 5/4, în favoarea celor de la putere, mai mereu;
3. Verificarea făcută de parchet – D.N.A – n-a vizat OPORTUNITATEA, LEGALITATEA și CONSTITUȚIONALITATEA „actului în cauză”, motiv care exclude din capul locului CONFLICTUL între PUTERILE STATULUI.
În cel mai rău caz, e vorba de conflict între instituții, ceea ce este cu totul altceva, căci procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției (n.n. care se află în componența executivului) – cf. art. 132 al. 1.
4. Ancheta a pornit, logic și legal de la sesizarea D.N.A ca INSTITUȚIE, nu ca persoane, privind fapte de „proveniență infracțională”: lipsă de avize, presiune pentru avize, fals, uz de fals, dispariție de documente etc, care au fost utilizate de „UNII” pentru „aprobarea actului în cauză”.
5. Ancheta în cauză se înscrie, în principal, în baza Legii Nr. 78/2000 – secțiunea 3, care la art. 13 ce se referă la fapte asimilate infracțiunilor de corupție, se stipulează clar: „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere „.. .. ..” de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine, ori pentru altul, de bani, bunuri sau ALTE FOLOASE NECUVENITE, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”. În concordanță cu CONSTITUȚIA, art. 124 – pct. 2, se spune: „justiția este unică, imparțială și egală pentru toți”
6. Numai că, cu toată inflamarea provocată, ancheta PARCHETULUI GENERAL poate să continue „nestingherită”, căci, conform art. 147, al. 4 – „de la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor”.
În Consecință, nimeni, nici măcar C.C.R, nu se poate lua la TRÂNTĂ cu legile și mai alesc cu CONSTITUȚIA!
Prof.
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt