Acasă Administrație În sfârșit! Monument al eroilor la Cungrea!

În sfârșit! Monument al eroilor la Cungrea!

1109

Primarul ales în iunie 2016, în Cungrea, liberalul Liviu Voiculescu, este omul potrivit să îndrepte lucrurile din această frumoasă localitate din nordul județului Olt, unde s-a furat atât de mult și s-a făcut atât de puțin…

În 5 luni de mandat, Voiculescu a redat încrederea oamenilor în administrația locală, a făcut ceea ce trebuie și, mai mult decât atât, aduce recunoștință înaintașilor locului, cei care s-au jertfit pentru țară și pământ.
Marți, 8 noiembrie, în zi de sărbătoare creștină, la Cungrea a fost sfințit monumentul eroilor din Războiul de Independență și din cele două războaie mondiale. Un sobor de preoți a sfințit edificiul amplsat în fața școlii din Cungrea. La eveniment a participat colonel (r) Vasile T. Ștefan, fiu al satului, fost profesor la Academia Militară, cel care a susținut proiectul monumentului inaugurat la început de noiembrie 2016. Lângă primar a fost și Ion Costel Moisescu, consilier județean, candidat PNL la Camera Deputaților.
Fastul evenimentului a fost asigurat de Lyra Band și de două plutoane militare, dislocate special pentru a amprenta solemnitatea momentelor istorice de la Cungrea.
Așadar, Liviu Voiculescu e primar care știe, poate și face! Exact de ce are nevoie Cungrea astăzi…

Monumentul este amplasat în fața școlii din Cungrea, iar realizarea lui s-a făcut pe o structură de beton, placată cu marmură neagră, inscripționată specific. De-a stânga și de-a dreapta, orientate est-vest, se află două tunuri de calibru mediu, folosite în cel de-al Doilea Război Mondial, cât și în instrucția militarilor de artilerie, pentru a străjui, simbolic, amintirea celor care s-au jertfit pentru patrie.

Emoțiile unui primar care va face istorie la Cungrea
0024Cu o pregătire militară la activ, un bun cunoscător al istoriei naționale, Liviu Voiculescu a fost copleșit de emoție, atunci când a luat cuvântul în fața localnicilor. A vorbit liber, privind undeva în zare, fără să își susțină emoțiile cu un suport printat pe hârtie: „Ne aflăm într-un moment plin de încărcătură spirituală și emoțională, într-o zi de mare sărbătoare religioasă – Sfinții Mihail și Gavril, dar și de dezvelire a monumentului eroilor din comuna Cungrea, care și-au jertfit viețile pe câmpurile de luptă din Războiul de Independență și din cele două Războaie Mondiale. Trebuie să ne amintim de ei cu mândrie și să păstrăm în sufletele noastre dragostea de țară de care au dat dovadă acești oameni care, prin jertfa lor, au făcut posibilă suveranitatea țării noastre și continuitatea noastră, ca neam.
(…) Este un moment unic în istoria post-decembristă a comunei Cungrea – înălțarea unui astfel de monument care s-a realizat cu sprijinul domnului colonel în rezervă – Vasile Ștefan, căruia îi mulțumim și pentru care voi propune consiliului local acordarea titlului de cetățen de onoare al localității noastre și îi oferim cu drag o diplomă de excelență”.

Colonel (r) Vasile Ștefan. Un militar de carieră – partener în realizarea edificiului
Unul din oamenii care a pus priceperea sa, piatră de stăruință la realizarea 0032monumentului, este fiul satului, colonel în rezervă, Vasile Ștefan. Acesta, vreme de aproape două decenii, s-a tot rugat la primarii de dinaintea lui Liviu Voiculescu, pentru a trece la realizarea obiectivului atât de necesar spiritualității locale.
Pe seama legăturilor sale cu localitatea natală, un militar de carieră are, întotdeauna, ceva de povestit. Ca niște file dintr-o carte, frazele rostite de militarul Vasile Ștefan au captat atenția celor peste 150 de cetățeni ce au înfruntat ploaia, pentru a participa la dezvelirea monumentului eroilor de la Cungrea:
„Puțini mă cunosc, deși sunt fiu al acestei minunate comune din județul Olt. M-am născut în 1931, apilie – 13, în zi de Paști. Am copilărit în acest sat, am mers la școală, am absolvit Liceul Teoretic din Slatina, iar atunci mi-a încolțit în minte ideea de a merge mai departe spre inginerie. Drept urmare, am dat la facultatea de Constucții Tehnologice de Mașini din Brașov, având ocazia de a-mi îndeplini visul. Din păcate, în acel an, Guvernul României a dat ordin ca toți studenții din anul I să facă mai întâi armata și după să meargă la facultate. Între timp mi-am pierdut și tatăl, reîntors bolnav din război… Mai departe, fiind în școala de ofițeri de rezervă, o comisie din București ne-a întrebat dacă vrem să rămânem cadre active în armată, fapt pentru care, pe 25 decembrie, tot într-o zi de sărbătoare, am fost avansat la gradul de locotenent și trimis să fac Academia Militară în București. Cu timpul am fost avansat la gradul de căpitan și am fost oprit cadru didactic în Academie, funcție pe care am îndeplinit-o timp de 40 de ani, participând la pregătirea a peste 36 de promoții. În 1992 am fost trecut în retragere și mi s-a acordat o pensie militară.

(…) În timpul în care am colindat satele patriei, am văzut că prin comunele respective există obiective ca cel pe care noi, astăzi, îl prezentăm în fața dumneavoastră. M-am întrebat atunci, oare de ce la alții se poate, iar la noi nu se dorește și nu există un astfel de monument?! Drept urmare, a încolțit această idee și mi-am dorit să particip și eu la inaugurare noului obiectiv. A fost mai greu atunci când am fost în activitate, dar după ieșirea la pensie am dorit să duc la bun-sfârșit această idee. O idee care în ultimele mandate electorale nu a fost posibilă, dar care astăzi, sub conducerea tânărului primar Liviu Voiculescu a devenit o certitudine. Felicitări, mulțumiri și mult succes domnule primar, dumeavoastră și consiliului local alături de care activați în comuna Cungrea! Și, nu în ultimul rând, mai țin să-i mulțumesc și vărului meu, Ciocan Longin, cel care mi-a fost aproape și m-a sprijinit realizarea acestui obiectiv”.

Ion Costel Moisescu – un patriot liberal
0038Dacă unii oficiali ai județului s-au ferit să ajungă la Cungrea, pentru a nu fi interpretați de propaganda politică, în fel și chip, bărbatul politic, Ion Moisescu, cel care a redat dreptul de a gândi și a acționa liberal, locuitorilor din nordul județului, a răspuns ferm invitației făcută de finul său, primarul comunei Cungrea, Liviu Voiculescu.
În fața auditoriului, discursul lui Moisescu a fost corect adaptat vremurilor noastre, timpuri în care patriotismul nu trebuie să fie doar o haină pe care alții o poartă la diverse ocazii:

„În urmă cu aproximativ 80 de ani, în 1938, o mână de locuitori ai localității Cungrea – sat Spătaru, au construit un monument în cinstea eroilor morți în Primul Război Mondial, iar în aceste momente inaugurăm, împreună, un monument în cinstea tuturor eroilor pe care îi are comuna Cungrea, ostași ai armatei române care ne-au făcut cinste, atât nouă, cât și celor care i-au cunoscut. Sunt oameni care au reușit să mențină unitatea, suveranitatea și independența României. Îi felicit pe cei care s-au implicat în realizarea acestui monument, îl felicit pe primarul Voiculescu și vă felicit pe dumneavoastră, locuitorii comunei Cungrea, pentru strămoșii dumneavoastră, cei care s-au jertfit, necondiționat, pe câmpul de luptă. Și nu în ultimul rând, vreau să vă spun un mesaj, pe care doresc să-l ținem cu toții minte: «România înainte!»”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.