Acasă Cultură Fiți educatori, nu dresori!

Fiți educatori, nu dresori!

374

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin!

Cred că Evanghelia din această duminică se adresează în special profesorilor. Spun aceasta deoarece lecția de pedagogie supremă dată de Hristos prin jertfa Sa se modelează pe viața fiecărui educator. Cel puțin eu așa cred că este normal. Educatorul să fie un exemplu pentru cel care este educat, așa cum Hristos ne arată tuturor prin puterea exemplului ce înseamnă iertare, bunătate, jertfă, dragoste, etc.

Mica experiență ce o am la catedră de trei ani, acum fiind în cel de-al patrulea, mi-a deschis ochii inimii să înțeleg importanța unui educator în viața educabilului.
Am rămas profund dezamăgit de afirmația unui coleg care spunea că pentru el elevii sunt simple „materiale didactice”, adică pentru înțelesul tuturor, elevii sunt asemenea unei hărți la geografie, unei eprubete la chimie, a unei mingi la sport ş.a.m.d.
Hristos nu și-a tratat Apostolii ca pe materiale didactice atunci când în genunchi în fața lor stătea și le spăla picioarele. Nu i-a tratat altfel nici pe cei care Îl pironeau pe Cruce, iertându-i pentru greșeala lor și fiindu-le, culmea, exemplu de bunătate supremă.

Cred că marea problemă, dragii mei este că ne-am transformat majoritatea dintre noi din educatori în dresori.
Părinții care investesc doar bani în copiii lor prin intermediul bonelor, creșelor, școlilor private, telefoanelor, tabletelor, etc sunt dresori care așteaptă ca cel în care au investit „totul” să răspundă cu sentimente. Dar este imposibil, pedagogic vorbind, să primești înapoi ceva ce nu ai dat în schimb, adică imposibil să primești sentimente dacă tu ai investit doar bani. Primești ceva, dar clar nu sunt sentimente.
Profesorii care investesc în elevi, (cei considerați buni) doar pentru a avea ei rezultate, adică diplome la dosar și folosesc un limbaj nedemn pentru statutul lor de educatori față de ceilalți („marș la loc”, „boule”, „incompetentule”, „nu ești bun de nimic” ) s-au transformat din educatori în dresori, iar locul lor este la circ nu la catedră, deși nici acolo nu au ce căuta.
În toată activitatea Sa, Mântuitorul Hristos dă dovadă de o pedagogie supremă. El este exemplu pentru fiecare. Astfel, El le arată Apostolilor ce înseamnă răbdarea cuvântului, vorbind mulțimilor care Îi ascultau fiecare cuvânt dumnezeiesc, până târziu.
Arată tot prin exemplu că dragostea față de aproapele trebuie demonstrată și prin faptă nu doar vorbind despre ea, vindecând pe cei care Îi cer ajutorul, dar și pe cei în numele cărora cineva cere ajutorul.
Exemplul cu Mântuitorul Hristos purtând Crucea în spate este tot un episod de aleasă pedagogie, astfel fiecare dintre noi să fim sensibilizați și să acceptăm jertfa propriei noastre vieți, purtându-ne crucea spre Golgota proprie, ca exemplu pentru aproapele.
Mesajul Mântuitorului pentru astăzi este să rămânem educatori. Adică să fim exemple de urmat în purtarea crucii cu demnitate. Să educăm prin iubire, jertfă, bunătate și iertare. Să fim educatori dragii mei, nu dresori! Amin!

PROF. DRD. TEOLOG
ALIN BOLBOAŞĂ ŞOFARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.