De Sfânta Maria (mică) – 8 septembrie – a fost organizată Sărbătoarea comunei Brebeni, cu multe formații de muzică și dansuri populare, felicitarea familiilor cu peste 50 de ani de căsnicie, a celei mai vârstnice persoane din comună, a elevilor de excepție – cu media generală 10, obținută în anul școlar precedent – și multe asemenea activități.
Inedit și demn de remarcat – și, de ce nu, de popularizat – este faptul că la un moment dat, a fost anunțată formația de muzică țigănească a elevilor de etnie rromă, din comună. Au urcat pe scenă băieți și fete de toate vârstele, îmbrăcați conform tradiției: băieții în pantaloni negri și cămăși de un roșu aprins, purtând pălării negre cu boruri mari, iar fetele în fuste largi, viu colorate. Au cântat melodii tradiționale, preț de aproape o oră, ritmul find asigurat de toți copiii, cu câte două linguri de lemn, sau cu o lingură de lemn și o farfurie tot din lemn.
Cântau cu atâta însuflețire și atât de frumos – în grup sau solo, în limba română, dar și în limba rromani – încât asistența s-a ridicat de mai multe ori, spre a-i aplauda la scenă deschisă.
Având în vedere faptul că mai toate comunele și orașele județului au comunități puternice de rromi, mulți dintre aceștia ducându-și traiul din activități tradiționale sau agricultură, deci din muncă cinstită și nu din activități ilicite, s-ar cuveni ca la sărbătorirea fiecărei localități să fie prevăzut și un scurt program artistic „Mândria de a fi țigan”!
Etnia rromă – mai ales tinerii – conștientizând faptul că nu-i o rușine a fi țigan, atâta timp cât ești cinstit și fiind implicați în activități cultural-artistice, la nivelul fiecărei localități, va scădea numărul de infracțiuni, furturi, beții, bătăi, violuri, crime etc.
Iar gluma că, la un moment dat, o țigancă îi spune soțului că „nu-l mai găsește pe al zecelea copil”, la care soțul o întreabă „dacă să-l mai caute sau mai bine să facă altul…?”, duce cu gândul la explozia demografică a acestei etnii. Nepracticând întreruperile de sarcină, și neștiind nimic despre anticoncepționale, în condițiile în care, la populația majoritară, natalitatea scade în mod dramatic, a ignora etnia rromă, ar putea constitui, în timp, o bombă cu ceas…
Am plecat încântat de acești copii, dintre care s-au remarcat doi membri și anume: un băiețel micuț care era și solist, dar cănta și la acordeon, și o tânără cu calități vocale excepționale.
Am plecat cu regretul de a nu fi putut vorbi cu primarul Marian Ivan, foarte implicat în desfășurarea programului, căruia voiam să-i cer mai multe detalii despre perspectivele economice ale comunei, cu această ocazie dorind să-l felicit și să-i ofer o carte cu dedicație…
Constantin Victor
Slatina – Olt
09.IX.2016