Acasă Învățământ Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din Slatina – Alina Gagiu și Alina Zamfir,...

Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din Slatina – Alina Gagiu și Alina Zamfir, dascăli implicați în protejarea mediului înconjurător

1105

Începând cu luna septembrie a anului 2012, Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din Slatina participă, cu succes, la Programul Mondial ECO – ȘCOALA (ECO-SCHOOLS), program care a debutat în România încă din anul 1995, fiind coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), o organizaţie neguvernamentalǎ fondată cu trei ani înainte, ce furnizează programe educaţionale de calitate, în  scopul unui mediu sustenabil.
Mai exact, CCDG încurajează şcolile din România să desfăşoare diferite proiecte de mediu în scopul creşterii conştiinţei ecologice şi pentru găsirea unor soluţii de conservare a biodiversităţii…

Profesorii și elevii de la „Vlaicu Vodă” vor o „Viață sănătoasă”!
În ceea ce privește derularea Programului Mondial ECO – ȘCOALA în Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din Slatina, din start, trebuie spus că în ultimii doi ani acesta a fost coordonat de profesorul Alina Zamfir susținut de cadrele didactice din Comitetul Eco al școlii, din care fac parte: Alina Gagiu, Nicoleta Ioana Sandu, Alina Marin, Cătălina Oancea și Reli Dincă. De asemenea, mai trebuie spus că toate activitățile proiectului sunt susținute atât de elevii ce activează în școala slătineană, cât și de conducerea școlii, reprezentanți ai părinților și nu în ultimul rând ai autorităților locale.
Implicată activ și sufletește în desfășurarea mai multor activități specifice Programului Mondial Eco-Şcoala, profesorul de istorie Alina Gagiu a ținut să precizeze că: „Principalul scop al derulării acestui program în şcoala „Vlaicu Vodă” a fost  acela de a încuraja elevii  să devină factori activi ai protecţiei mediului, implicându-se direct în rezolvarea unor probleme de mediu specifice şcolii lor sau oraşului nostru. Tema abordată în cadrul programului a fost „Viaţă sănătoasă” pentru a demonstra legătura directă între sănătatea mediului şi sănătatea noastră”.

foto_2„Salvați mediul, salvați viața!”, un proiect semnat Alina Gagiu
„Activitatea numită «Salvaţi mediul, salvaţi viaţa!» desfăşurată cu elevii clasei a V-a A, ce i-a avut ca invitaţi și pe reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, una din instituţiile implicate în proiect, este încă o dovadă a implicării noastre în programul din care facem parte și vă asigur că nu ne vom opri aici, că vor mai fi și altele la fel de importante”, spune profesorul Școlii Gimnaziale „Vlaicu Vodă” din Slatina, Alina Gagiu…
Mai mult, în cadrul Programului Mondial ECO-ȘCOALA, în ultimii ani, îndrumați de profesorii lor, elevii de la Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din Slatina, au încercat să rezolve și alte probleme cum ar fi: colectarea neselectivă a deşeurilor la nivelul şcoli, numărul mic de plante din şcoală, risipa unor resurse (apă, energie electrică), lipsa unui „colţ verde” etc.

Drept urmare, conform precizărilor făcute de Alina Gagiu: „Pentru rezolvarea acestor probleme s-au derulat activităţi variate precum campanii de colectare de hârtie, P.E.T.-uri, deşeuri electrice, dezbateri cu reprezentanţii APM Olt, concursuri de desene şi eseuri, expoziţii cu obiecte din materiale reciclabile, vizite în ariile protejate din judeţul nostru etc”. În plus, ca o completare necesară la cele menționate anterior, Alina Gagiu mai spune că: „Pe 14 iunie 2016 modul în care s-a derulat programul în cadrul şcolii a fost evaluat de o comisie formată din 4 membri: 2 reprezentanţi ai Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, un reprezentant ISJ Olt şi un reprezentant APM Olt. Rezultatul a fost pozitiv urmând ca şcoala să primească simbolul proiectului „Steagul Verde” ce va fi arborat timp de doi ani în şcoală şi  statut de «eco – şcoală»”.

Despre Programul Mondial ECO-ȘCOALA…
PROGRAMUL MONDIAL ECO-ŞCOALA (ECO-SCHOOLS) este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează (prin obţinerea Steagului Verde), coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE). În anul 2011, 50 de ţări membre ale FEE au implementat Programul mondial ECO-Şcoala (…) În România, Programul Eco-Şcoala a debutat în anul 1999 cu doar 5 şcoli pilot, iar de-a lungul timpului, circa 600 de unităţi şcolare (grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii, grupuri şcolare, şcoli speciale, cluburi sau palate ale copiilor) din România au derulat programul (…). Premierea Certificarea drept Eco-Şcoală se realizează prin înmânarea Steagului Verde la Seminarul Naţional al CCDG, după doi ani de activitate în program şi după parcurgerea unei proceduri de evaluare. Odată obţinut, Steagul Verde poate fi arborat numai timp de 2 ani (cu condiţia ca unitatea şcolară să se reînscrie în program în fiecare din cei doi ani), după care şcoala poate solicita reluarea procedurii de evaluare pentru reactualizarea titlului obţinut sau poate renunţa la program…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.